Домени и хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 02.06.2020. (154. дан у години). До краја године има још 211 дана.

На данашњи дан 02.06. досили су се следећи догађаји:

  • 1969. године - У саобраћајној несрећи код Богошће надомак Сарајева погинуо је Радивој Кораћ, лидер репрезентације Југославије у кошарци и најбољи стрелац државе и Европе. И дан-данас је рекордер по броју кошева на утакмици Купа европских шампиона, али како је поред тог такмичења постојао и Куп победника купова, његовим именом названо је такмичење које је уведено као треће по снази. Успомена на Радивоја Кораћа брижљиво се чува. Сваке године се у Београду, у периоду кад је годишњица његове смрти, одржавају "Кораћеви дани", које организује Кораћев матични клуб - ОКК Београд.
  • 1955. године - Југословенски и совјетски лидери Јосип Броз и Никита Хрушчов потписали су Београдску декларацију којом су нормализовани односи Југославије и ШСР, нарушени резолуцијом Информбироа из 1948. Две земље су изразиле приврженост принципима мирољубиве коегзистенције и развијању свестране сарадње на равноправним основама.
  • 1946. године - Након плебисцита спроведеног у Италији, народ се одлучио за републику уместо монархије.
  • 1892. године - Српски научник Никола Тесла допутовао је из САД у једину посету Београду, где му је на железничкој станици приређен величанствен дочек. С министром просвете Андром Митровићем примљен је у аудијенцију код краља Александра Обреновића. Посетио је и Народни музеј и Велику школу, где је о свом раду говорио студентима и професорима, а са српским физичарем Ђорђем Станојевићем разговарао је о започетој градњи прве електричне централе у Београду.
  • 1790. године - У Новом Саду је отворена прва књижара, чији је власник, Емануел Јанковић, набављао у Прагу књиге најзначајнијих светских писаца - на немачком и француском језику. У својој штампарији у Новом Саду штампао је каталог књига, први те врсте код нас.


BTGport.net - у1
Историјске паралеле

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА