BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

„Враћамо се у касарне, на полигоне, враћамо се тамо где војска и треба да буде, али увек у потпуности спремни да својој земљи и народу будемо на услузи“

„Враћамо се у касарне, на полигоне, враћамо се тамо где војска и треба да буде, али увек у потпуности спремни да својој земљи и народу будемо на услузи“
10.05.2020. год.
"Војска Србије у три наврата морала да употреби ватрено оружје без примене смртоносне силе у ценртима за азил"


Министар одбране Републике Србије Александар Вулин на данашњој конференцији за медије у касарни "Топчидер" представио је ангажовање и резултате Министарства одбране и Војске Србије током ванредног стања.


Конференцији су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, саопштило је Министарство одбране Републике Србије.

На почетку конференције минутом ћутања одата је пошта свим преминулим од последица заразе корона вирусом, међу којима су и три припадника Војске Србије – цивилно лице Миодраг Вуловић из Треће бригаде копнене војске у Нишу, цивилно лице Радивој Бероња из Центра за обуку Копнене војске  у Пожаревцу и старији водник прве класе Ненад Башић Палковић из Првог центра за обуку у Сомбору.

Министар Вулин истакао је да борба са корона вирусом није била само борба Војске Србије нити само Министарства одбране, „то је била и јесте борба читавог друштва, земље и система“.

- Изгубили смо три друга, изгубили смо два цивилна лица и једно војно лице. Изгубили смо три човека који су били важан део нашег система. Сваки људски живот који је изгубљен је ненадокнадив и без обзира како ти бројеви изгледају мали у односу на друге земље и системе, друге делове система, за нас су наша три друга ненадокнадив губитак. За нас је то страшан ударац. Недостајаће нам, њихове породице знају да је Војска Србије ту за њих, да ћемо учинити све да помогнемо, ублажимо, као што су лекари дали све од себе да спасу њихове животе – нагласио је министар Вулин и изразио захвалност свим лекарима који су се борили и који се и даље боре за све животе, а породицама преминулих припадника Војске Србије изразио најдубље саучешће.


Према речима министра одбране, тренутно је у Министарству одбране и Војсци Србије инфицирано 52 припадника, док се у изолацији налази 167. До сада је било инфицирано око 300 припадника и нико од њих нема теже симптоме и није животно угрожен.

- Један припадник је био на респиратору у Клиничком центру Војводине и захваљујући труду и борби лекара он је сада много боље и није више на респиратору и надамо се да ће већ у понедељак бити отпуштен с болничког лечења – поручио је министар.

Како је истакао, на основу процене ризика и претњи по безбедност Републике Србије и њених грађана, које је урадило Министарство одбране, односно Управа за војно здравство, председник Републике и врховни командант Војске Србије, уз потписе председнице Владе Србије и председнице Народне скупштине Србије, донео је одлуку о проглашењу ванредног стања на територији читаве земље 15. марта 2020. године. Тада је Министарство одбране дало одговарајућу процену да је развој пандемије такав да може да угрози здравље, животе и безбедност наше земље.

- Ми смо добили два задатка – да пружимо подршку цивилним властима и да очувамо оперативне способности Војске Србије. Одмах смо на себе преузели задатке и преузели смо обавезу обезбеђења и контроле различитих објеката. Дневно је било ангажовано више од 1.500 припадника Војске Србије и то нису само они људи које сте видели на задацима обезбеђења. На тај број додајте и људе који су бринули о њиховој логистици, здрављу, организацији и командовању. Додајте и припаднике Војске Србије који су контролисали Копнену зону безбедности, затим оне који су водили рачуна о безбедности нашег неба и све који су нас обавештајно и контраобавештајно покривали све време – нагласио је министар Вулин и додао да су припадници Војске Србије заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова обезбеђивали 18 граничних прелаза.

Војска Србије обезбеђивала је 51 здравствену установу у 24 града и општине. Почетак ангажовања уследио је 16. марта, а снаге су дезангажоване 7. маја. Задаци су били и обезбеђење 20 прихватних и центара за азил у којима се налази око 8.000 миграната.

- Од првог дана обезбедили смо да и они буду безбедни, али и да се нигде не крећу, да на тај начин омогућимо да се њихов живот несметано одвија, али и да се живот наших грађана никако не узнемирава. Ниједан мигрант није показао симптоме коронавируса у нашој земљи, верујем да је због тога што смо их ставили у карантин, што смо водили рачуна о њиховом здрављу и што нисмо дозволили да се мешају са нашим становништвом – рекао је министар Вулин.

Кад је реч о обезбеђивању и чувању прихватних и центара за азил, било је неколико озбиљних инцидената и Војска Србије је у три наврата морала да употреби ватрено оружје без примене смртоносне силе, казао је министар Вулин.

- Нико није повређен, пуцало се у ваздух, спречено је организовано и масовно бекство миграната одговарајућом употребом оружја, у складу са стражарским правилом и Правилом службе. Није повређен нити један војник нити мигрант - потврдио је министар Вулин и додао да је сваки војник имао јасна наређења начелника Генералштаба и министра одбране, да „нико не сме да ти одузме пушку нити да те повреди“. И то се није десило.

Војска Србије је обезбеђивала и установе социјалне заштите, на основу захтева које је доставило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

- Преузели смо обезбеђење 153 установе социјалне заштите у 50 градова и општина. Припадници војске су добијали од директора, односно власника установе, одговарајући списак на коме су се налазила имена запослених који имају право да улазе у установу и сви који су ван тог списка нису могли и нису улазили у установу -  истакао је министар одбране и додао да смо, нажалост, у Неготину имали пример да су управо запослени били заражени па су заразили и кориснике, али и два војника која су радила на обезбеђењу тог објекта.

Војска Србије показала је организованост, спремност и опремљеност и када је требало припремити привремене болнице, потврдио је министар одбране.

- Здравствени стручњаци се слажу да је један од разлога зашто је пандемија код нас релативно брзо заустављена и зашто смо имали тако добар одговор – зато што смо поставили привремене болнице. Показали смо колико можемо да будемо брзи и ефикасни и да радимо када је то потребно. Припремили смо девет објеката у пет градова и поставили 5.122 кревета - казао је министар Вулин и додао да је Војска Србије то урадила из сопствених средстава и по захтеву кризних штабова.

Он је истакао да Војска Србије није одлучивала где ће бити постављена привремена болница, већ је надлежни Републички кризни штаб одлучивао где је потребно, а Војска Србије је у складу с тим испуњавала свако наређење у најкраћем могућем року.

- За то смо добили и потврду и похвале од кинеских стручњака, који су такве примере назвали „србском брзином“. Кроз привремене објекте прошао је велики број наших грађана. Кроз Београдски сајам до данас је прошло 1.092 лица, Новосадски сајам 269,  халу Чаир 396. Тренутно је на Београдском сајму 70 лица и очекујем да ће највећи број њих, после данашњег тестирања, бити пуштен кућама. На Новосадском сајму још је 38 пацијената. У Војномедицинском центру Карабурма тренутно се налазе 53 најтежа пацијента, од којих су два на респиратору - истакао је министар одбране и додао да се против наших болница водила бесомучна медијска кампања која је потпуно неодговорна и неутемељена у реалности.

- Људи и медији који су то радили, нису били одговорни ни према истини, али ни према пацијентима који су тамо лечени. Када лажете да је Београдски сајам - Сајмиште, логор, и да су тамо страшни и нељудски услови, ви сте убеђивали људе да се ни случајно не пријаве и дали сте им поруку - боље останите негде, сакријте се, немојте се пријавити здравственим властима. Одвешће вас у неки логор. Ко зна колико људи се због тога разболело или имало погоршано здравствено стање и ко зна колико људи је могло да буде брже и лакше излечено да се неодговорни нису тако понашали - рекао је министар Вулин.

- Имали смо примере када поједини медији објаве да на Београдском сајму почиње штрајк глађу. Ми се налазимо ту, лекари су ту и разговарамо са пацијентима. Нико о томе, наравно, ништа не зна, али сат времена касније, након што та вест процури, људи почињу да се питају и организују, кажу, сигурно ту нешто има. Имали смо примере да падне гипсана плоча величине 30 са 40 цм, а да вест буде пао кров на сајму, пао на пацијенте. Кога је било брига да ли ће нека породица да се уплаши и да помисли шта се десило са неким ко је на сајму, да ли је жив и добро - рекао је министар одбране.


Он је додао да је било и примера крајње неодговорности.

- Ви можете да разумете неког ко се налази у Сајму, ко је болестан, можете да разумете да је љут и да сматра да је то нешто што је лоше урађено само њему. Можете да разумете људске поступке, сликање празне флаше за течни сапун 15 минута пре него што се постави нова флашица, али не можете да разумете да се намерно и плански води кампања, да се намерно пуштају лажне вести са жељом да се повреди власт, немислећи о томе да ћете повредити оно што је важније од сваке власти, здравље и животе људи – нагласио је министар Вулин.

- Тешко ми је то да разумем али, упркос свему томе, сви наши пацијенти су добро, услови су добри, баш као и храна, лечење и све оно што је било потребно, урађено је онако како треба. И да нагласим још једном, бесплатно. Ником није наплаћен ни један једини лек, нити оброк, за разлику од многих земаља око нас које су и богатије, где се то плаћа - рекао је министар одбране.

- Многи наши земљаци су били принуђени да напусте земље у којима су радили и живели зато што се то тамо плаћа и ја сам бескрајно захвалан нашој држави и здравственом систему због тога, као и председнику Вучићу због оних тешких реформи 2014. године, због којих сада имамо новца да ово платимо - рекао је министар Вулин. 

Војска Србије је на себе примила најтежи удар првих дана када се велики број наших држављана враћао у Србију.

- Они су на то имали право, ми смо поносни и срећни што су се вратили и сада их позивам да не одлазе и да остану у Србији. Видите да се сви вратимо кући кад је најтеже. Хајде онда да останемо и биће нам свима лакше. Тада је требало прихватити десетине, стотине хиљада наших грађана. Због тога је Војска формирала 18 објеката за здравствени надзор наших држављана пристиглих из иностранства. У тим објектима наши држављани су добијали здравствену заштиту, тестирање, били су чувани све док није истекао њихов карантин – нагласио је министар и додао да је било примера њихове недисциплине, наводећи пример путника који су показали дисциплину на париском аеродрому чекајући неколико дана, а онда када су дошли у Србију “кидали су маске с лица наших војника, говорили да су здрави и да желе да оду”.

- Имали смо и примере дисциплинованих, који су показали пожртвовање и разумевање. Сви до једног су захвални Војсци Србије и ангажовању на њиховом прихвату и збрињавању – поручио је министар Вулин.

У наставку конференције, министар одбране говорио је о још једном важном задатку – дезинфекцији објеката и јавних површина и истакао да је 246. батаљон АБХО био ангажован на више од 60 локација, дезинфиковано је око 48 хектара, 1.290 објеката, 4.150 километара путева и 7.500 људи.

- Наша АБХО јединица показала је своју вредност и значај и сигурно ће у неким будућим организационим променама унутар наше војске, уколико с тим буде сагласан начелник Генералштаба и војничка струка, разговарати о томе да АБХО компонента постане присутнија у нашој војсци онако како је некада и било. Времена су се променила и морамо да дамо одговор на такве промене – рекао је министар Вулин.

- Било је ангажовано више од 2.200 возила која су прешла више од 900.000 километара, превезли смо око 43.000 лица и 29.000 тона терета. Војска Србије је и ту показала колико је организована. Замислите како би изгледало да војске нема, ко би ово урадио да нема ових људи и да се за све ово нисмо припремали годинама уназад. Ниједна војска се не припрема за пандемију, нема државе или војске која се припрема за вирус, али се Војска Србије годинама припремала, опремала и јачала да би одговорила на сваку потребу својих грађана и ово је једна од тих – нагласио је министар одбране.   

Говорећи о војном здравству, министар Вулин је истакао да је захваљујући ангажовању наших припадника формирана ковид болница у Војномедицинском центру Карабурма за само 10 дана. Од болнице која је некада била задужена за регрутацију војника, а највећи њен део био напуштен још од деведесетих година, формирана је савремена, нова болница, једна од најбољих ковид болница у нашој земљи.

- Она сада има 100 постеља, обезбеђен је кисеоник за 106 прикључака, а у овом тренутку тамо може да стоји 60 респиратора. У тој болници до сада је лечено 157 најтежих пацијената. Са великм поносом и са великом захвалношћу према здравственим радницима који раде у ВМЦ Карабурма хоћу да нагласим да до данашњег дана ни један једини није заражен – рекао је министар Вулин и додао да они раде са најтежим пацијентима на респираторима, као и са онима који имају средње или тешке симптоме болести, а то су успели захваљујући дисциплини, организацији и опремљености, што је велика похвала њиховим командантима и свакоме од њих.

Министар је посебно указао да се свако од тих здравствених радника за тај посао пријавио добровољно, додајући да је реч о махом младим људима који су се сами пријавили да раде најтежи и најризичнији посао.

- За 12 дана успели смо да направимо и потпуно нову болницу захваљујући донацији фирме „Термомонт“ и њених партнера, у оквиру ВМЦ Карабурма. Реконструлисали смо 1.000 квадрата и доградили још 300 квадрата и то је сада болница од 60 кревета, са разведеним гасовима и потпуно спремна да прими најтеже пацијенте – нагласио је министар Вулин.

Он је посебно указао да је важно бити спреман и припремљен за ситуацију која нас је задесила, као и да је на време препознат значај војног здравства па је у време пандемије у сред кризе у стални радни однос примљено 95 лица, медицинског особља, стручног и помоћног. Пре тога, у години иза нас, примљено је више од 400 медицинских радника, што не би било могуће да није припремано на време и омогућено буџетом.

Говорећи о Војномедицинској академији, министар Вулин је подсетио да ВМА није била ковид болница на основу мишљења кинеских лекара, имајући у виду њен систем централне климатизације, али је преузела на себе лечење цивилних пацијената.

- Од момента када је добила своју нову улогу, на тријажно-пријемном пункту прегледано је више од 12.000 грађана, у Центру хитне помоћи збринуто је 6.520 пацијената, на стационарно лечење примљено је 1.967 пацијената, а урађено је 1.095 оперативних процедура. Војномедицинска академија је дала свој допринос и сваки пацијент који је дошао на ВМА без обзира да ли је цивил или војно лице, био је збринут, заштићен и добио је негу и потребну помоћ – истакао је министар Вулин, додајући да је исто урађено и у Војној болници Ниш, која је на себе преузела лечење цивилних пацијената, где је до сада примљено њих 283, а у ковид амбулантама прегледано је 715 пацијената.

Војна болница Нови Сад, додао је министар Вулин, такође је преузела лечење цивила, где је урађено 3.155 прегледа лекара опште праксе и 111 специјалистичких прегледа. У Центру Војномедицинских установа Београд прегледано је 17.195 пацијената, а у ВМЦ Славија и ВМЦ Нови Београд још 2.411 пацијената.

- Војно здравство  је показало колико је неопходно, колико је у стању да помогне свакоме, не само војним лицима, већ свакоме коме је помоћ потребна – истакaо је министар Вулин.

Говорећи о раду Одбрамбене индустрије Србије током ванредног стања, министар Вулин је рекао да Одбрамбена индустрија није прављена за борбу против вируса, већ да је њен задатак прављење оружја, али да су осим тога предузећа и запослени показали велику способност да се прилагоде и у веома кратком времену своје производне капацитете и знање ставе у функцију борбе против корона вируса.
 
- „Застава Терво“ је за свега неколико дана успела да овлада технологијом и направи санитетско возило. „Прва искра“ из Барича је освојила производњу дезинфекционих раствора. „Трајал“ из Крушевца је производио различите типове заштитних рукавица и заштитних полумаски и маски. „Прва петолетка“ из Трстеника је освојила производњу заштитних визира. „Милан Благојевић Наменска“ из Лучана почео је да производи алкохол који је уступао за даљу прераду. „Јумко“ из Врања производио је два типа заштитних маски. Читава Одбрамбена индустрија је радила, стриктно водећи рачуна да се поштују све препоруке надлежних кризних штабова и да здравље запослених ни на који начин не буде угрожено.
 
Војска Србије имала је и још увек има част да буде домаћин делегацијама из Народне Републике Кине и Руске Федерације, које су у Србију дошле како би помогле у сузбијању вируса Ковид-19. Министар Вулин је истакао да је веома поносан због похвала које је делегација кинеских експерата изнела на рачун рада нашег војног здравства и привремених болница.
 
Према речима министра одбране, медицински и АБХО тимови Оружаних снага Руске Федерације у Србији су показали велику дисциплину и вредноћу. До сада руски АБХО тимови радили су на 122 локације са 190 излазака на терен, а у 37 градова Србије дезинфиковали су објекте укупне површине 1.650.000 квадратих метара и 465.000 квадратних метара јавних површина. Руски медицински тимови радили су на 140 локација са 233 изласка на терен и прегледали и лечили више од 800 пацијената.
 
Када је у питању војно школство, министар Вулин подсећа да кадети Војне академије и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе нису били на губитку, захваљујући увођењу учења на даљину преко платформе доступне 24 часа, на којој су били доступни  401 предмет и курс.
 
- Због специфичности одређених занимања, Војска Србије је урадила нешто што остатак образовног система није, а то је доношење храбре одлуке, утемељене на основу мишљења лекара, да ученици смера РВ и ПВО Средње стручне војне школе и кадети Војне академије модула Војно ваздухопловство не прекину своје школовање током трајања пандемије. Сви су били у карантину, где су се несметано школовали, вршили праксу и ниједан од њих није заражен.

Министар Вулин истиче да међу кадетима  Војне академије, ученицима Војне гимназије, као и припадницима резервног састава лица старијих од 30 година, а који су за време ванредног стања били отпуштени кућама, није било ниједног који се заразио вирусом Ковид-19, као и да су сви били претходно прегледани.
 
- Такође, ангажовали смо и мањи број лица из резервног састава. Међу њима и 23 пензионисана лекара који су се добровољно пријавили – навео је министар Вулин.
 
Ангажовано је 128 обвезника резервног састава који су цивилно служили војни рок у домовима здравља, сви су долазили на седам дана и, како је министар нагласио „сви су дошли здрави и отишли здрави“.

Уз све ове обавезе, министар Вулин наглашава да је Војска Србије имала и наређење свог врховног команданта да мора да очува и делимично унапреди своју борбену готовост.

- Све наше оперативне способности су очуване, реализовани су сви плански задаци, као и додатни задаци у одбрани од корона вируса. Војска Србије је бринула о својој земљи као да је најмирније стање, као да су сви наши припадници тамо где треба да буду распоређени, а не да раде додатне задатке. Наше небо је чувано, као и наше границе, водило се рачуна како живе и шта се дешава са Србима ван Србије, у сваком секунду наша војска је била спремна да одговори на било какав изазов. По наређењу врховног команданта и наређењу начелника Генералштаба, одговарајући састави послати су у касарнске услове где су чекали да реагују ако се било шта деси у нашој земљи – рекао је министар одбране.

- Сви припадници Војске Србије су радили свој посао и радили су више од онога што им посао налаже. Нико од њих није се припремао и обучавао за неки вирус, али су се сви борили тамо где им је речено да буду, извршавали су наређења, давали су свој максимум. Проценат боловања, који вам може доста говорити, је такав да смо имали мање боловања него што смо их имали у истом периоду прошле године у редовним условима. Проценат пада боловања се видео и после проглашења ванредног стања, почео је да опада оног момента када је проглашено ванредно стање. Људи су се враћали, често занемарујући сопствено здравље. Веома сам поносан на припаднике Војске Србије који су у Копненој зони безбедности остали и дуже од своје смене. Није лако бити у касарнским условима ни у некој бази, далеко од своје породице. Али нико није одбио наређење, није самовољно напустио јединицу или објекат, нико није показао било какав протест или недисциплину. Зато сам поносан на сваког припадника Војске Србије, а и Србија треба да буде поносна на такву војску – рекао је министар одбране.

Он је нагласио да је војска чувала своју борбену готовост. Посада хеликоптера Ми-35 први пут је из тог ваздухоплова испалила ракете, испробана је још једном беспосадна платформа „Милош“, снајперска обука и гађање снајперских јединица се несметано спроводило, војници на добровољном служењу војног рока радили су и више од онога што је требало да раде, нико није напуштао касарну, ишао кући, сви су разумели зашто су толико потребни.

- Сви они су дали све од себе и без њих ни постављање привремених болница, ни ВМЦ Карабурма, ни друго не би било могуће и та деца су дала све од себе и учинила нас поносним, као што смо поносни и на њихове старешине које су од њих направиле такве војнике. Али такве људе нисмо направили ми, већ њихови родитељи и њихова земља. Зато сам бескрајно поносан што је више од 80 процената војника на добровољном служењу војног рока у мартовској класи изразило намеру да остане у својој војсци и да постану професионални војници. Већи комплимент од тога и веће појачање нисмо могли да добијемо. Због тога, на предлог начелника Генералштаба, а по наређењу врховног команданта, сви војници у мартовској класи ванредно су унапређени у виши чин и то је наш начин да им захвалимо и покажемо колико вреднујемо њихов труд и рад – поручио је министар Вулин.

Како је истакао, настављено је и с развојем нових средстава.

- Први пут после 1991. године Војска Србије испалила је пројектил из „Норе“ чији је домет 40 километара. Исто смо урадили и из модуларног „Огња“. Не памтим када се то десило у овој земљи, а десило се у овим најтежим тренуцима и захваљујем свима који су нам то омогућили – поручио је министар Вулин.

Говорећи о Војсци Србије по укидању ванредног стања, министар је рекао да је највећи део снага већ  дезангажован и у складу с наређењем врховног команданта Војска се враћа својим редовним задацима.

- Враћамо се у касарне, на полигоне, враћамо се тамо где војска и треба да буде, али увек у потпуности спремни да својој земљи и народу будемо на услузи. Војска Србије је показала колико је драгоцена својој земљи, показала је какве људе има. Борба против корона вируса се није водила ни оружјем ни техником. Водили су је људи, организацијом, обуком, посвећеношћу свом позиву и изнад свега својој земљи. Бескрајно сам поносан на све припаднике Војске Србије, али више од свега држава Србија треба и може да буде поносна на своју војску и на све припаднике Министарства одбране и Војске Србије – закључио је министар одбране Александар Вулин на данашњој конференцији за медије.

Презентацију о ангажовању и резултатима Министарства одбране и Војске Србије можете преузети овде >>>


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


Продужење Споразума о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) са Русијом допринеће већој безбедности Американаца, а Москви и Вашингтону ће дати време и могућност за даље преговоре...

Русија и Сједињене Државе могу успети да продуже Уговор о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ-3) пре његовог истека, рекао је шеф Међународног комитета Савета Федерације Константин Косачoв за РИА Новости. Раније...


Америчке власти се залажу за продужење Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) на пет година, саопштила је портпарол Беле куће Џен Псаке.

Брисање руског садржаја са америчких дигиталних платформи представља отворену цензуру, рекао је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.


Ситуација у Донбасу је постала напетија, а проблем са решавањем украјинске кризе је то што Кијев и даље не жели да одустане од идеје да војним путем поврати контролу...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Срећни новогодишњи и божични празници

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА