Домени и хостинг
Почетна страница > Новости
Славица Јовановић

СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЖАНДАРМЕРИЈЕ ИСТОРИЈАТ ЖАНДАРМЕРИЈЕ

СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЖАНДАРМЕРИЈЕ ИСТОРИЈАТ ЖАНДАРМЕРИЈЕ
30.10.2014. год.

 СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЖАНДАРМЕРИЈЕ 

ИСТОРИЈАТ ЖАНДАРМЕРИЈЕ

Жандармерија је део Полиције Србије, а Полиција Србије је део Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Жандармерија је основана још 1861.године указом кнеза Михајла, тада је основана ради очувања јавног реда и мира у Београду. Београдска чета тада је бројала 105 припадника плус 15 коњаника.

Од 15. до 17. јуна 1862. године србска Жандармерија је одиграла пресудну улогу у сукобима око Чукур чесме и током бомбардовања Београда. Нешто више од 100 жандарма супротставило се неколико стотина пута јачој турској сили и практично спасло Београд и Србију. Како се први сукоб одиграо на Духове, 15. јуна, овај дан је усвојен као слава српске Жандармерије. Жандармерија је била задужена само за јавни ред и мир у Београду

1864.године Жандармерија постаје саставни део Војске. 1.априла те 1864.године Жандармерија је заправо постала један од четири рода тадашње војске.

5.јула 1882.године кнез Милан је Жандармерији дао да чува јавни ред и мир у Београду али је њихов задатак био и гушење побуне, а све то по угледу на Француску мобилну Жандармерију.

Жандармерија је као јединица постала неомиљена и непопуларна међу људима због гашења Тимочке буне 1883.године.

1884.године 23.јула новим Законом о Жандармерији долази до укидања Чувара јавне безбедности, а они се замењују државном, полицијском Жандармеријом.

1872.године Београдска чета Жандармерије имала је 360 људи, али кнез Милан је идаље био наклоњенији војсци, па се због занемаривања Жандармерије број припадника смањивао.

Жандармерија је 1896.године имала неко време у својој надлежности и пограничну стражу.

1905.године општински ноћни стражари постали су део Жандармерије.

1912.године Жандармерија добија своје одреде широм Србије.

Жандармерија је имала улогу и у Првом светском рату, наиме за време Макензенове офанзице која се догодила 1915.године Жандармерија је била та која је бранила Српску престоницу.

На самом почетку 1919.године Министарски савет доноси одлуку везано за Жандармерију, Одлука је била да се формира једна јединствена Жандармерија на територији целе Србије, а да она има 10.000 припадника.

1941.године Жандармерија фактички престаје да постоји. Наиме, за време Другог светског рата Жандармерија је прво реорганизована. Србија је окупирана тако да уместо Жандармерије која је укинута почиње да делује Србска државна Стража и она преузима послове које је до тада обављала Жандармерија.

1972. долази до формирања Посебне јединице Милиције (ПЈМ), она делује до 3. јануара 1997.године када прераста у Посебне јединица Полиције (ПЈП). ПЈП је заправо чинило 6 бригада: 22 (Београд), 23 (Нови Сад), 24 (Приштина), 35 (Ужице), 36 (Крагујевац) и 37 (Ниш).

1997.године формирана је и Магла или (ОПГ) Оперативно – Потерне групе, она је зааправо припадала 124.Интервентној бригади ПЈП.

Почетком 1998.године долази до оснивања јединице Муња, која је заправо била помоћна формација специјалних полицијских јединица, она је имала специфичне послове, односно њена намена биле су деликатне операције на Косову.

25. Јуна 2001.године долази до формирања Специјалне јединице Жандармерије, она је тада формирана уместо ПЈП која је расформирана. За разлику од ПЈП Жандармерија има стални састав.

У оквиру Жандармерије тада се формира Противтерористичка јединица (ПТЈ).

2003.године Жандармерија преузима Ронилачки центар, он је до тада припада Јединици за специјалне операције (ЈСО), међутим када је ЈСО расформиран Ронилачки центар постаје саставни део Жандармерије.

2005.године у оквиру Жандармерије, поред четири постојећа Одреда, у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу , формирају се Специјалистичке чете у њиховом саставу, те се 2013.године, засебно формира и Јединица за обезбеђење.

11.априла 2007. Одлуком Владе РС Противтерористичка јединица (ПТЈ) се издваја из Жандармерије чији је била саставни део и постаје посебна јединица у МУП-у РС.

Жандармерија сада обавља изузетно важне послове за земљу и народ, ту је да свој народ чува и штити, а може се рећи и да је на последњој линије одбране своје земље.

Синдикална организација Жандармерије је основана као први само жандармски синдикат, ми смо ту да бисмо чували углед наше јединице, да се боримо за побољшање услова рада запослених, да бринемо о сваком нашем колеги/колегиници, да се боримо за сваког од нас појединачно јер смо ми сви припадници Жандармерије!

Марија Новак
Председник Одбора за пропаганду и медије
С.О.Жандармерије


  • Извор
  • Славица Јовановић


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

„Тренутно сам јако опасан човјек за Републику Српску и за руске инвеститоре јер имам много информација. Пријете ми убиством, јер знам имена, датуме, шта се продавало, коме се продавало,...


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров налази се у самоизолацији због контакта са особом зараженом коронавирусом , а све

Русија ће у Уједињеним нацијама покренути питање америчких претензија на Месечеве ресурсе, преносе РИА Новости саопштење „Роскосмоса“.


Министарство спољних послова Кине је саопштило да ће Кина предузети реципрочне контрамере против шест америчких медијских компанија након што су САД шест кинеских медија означиле као „стране мисије“.


Мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић упутио је синоћ писмо представницима владајуће већине у коме тражи да му доставе имена кандидата за министре, и то у ресорима који...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Олуја је погром

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА