eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

РТ: Трећина светске економије ће бити у рецесији - ММФ

РТ: Трећина светске економије ће бити у рецесији - ММФ
02.01.2023. год.

Очекује се да ће ова година бити још тежа од 2022. јер економије САД, ЕУ и Кине успоравају, рекла је председник Међународног монетарног фонда (ММФ).

Конфликт у Украјини, растуће цене, повећане каматне стопе и неумољиви коронавирус у Кини наставиће да утичу на глобалну економију, рекла је Кристалина Георгијева.

„Очекујемо да ће једна трећина светске економије бити у рецесији. Чак и земље које нису у рецесији, стотине милиона људи ће осећати рецесију“, рекла је она.

У октобру је ММФ смањио изгледе за глобални економски раст у 2023. због текућег сукоба у Украјини, заједно са оштријом монетарном политиком коју воде централне банке широм света у настојању да обуздају растуће цене, укључујући трошкове енергије. Од тада, Пекинг је напустио своју политику потпуне блокаде због коронавируса, поново почевши да отвара економију упркос брзом ширењу вируса.

Према речима Георгијеве, Кина ће се суочити са тешким почетком 2023. године, јер ће друга највећа светска економија вероватно расти на нивоу или испод глобалног раста по први пут у последњих 40 година.

"Наредних неколико месеци за Кину ће бити тешко, а утицај на кинески раст ће бити негативан, утицај на регион ће бити негативан, утицај на глобални раст ће бити негативан“, упозорила је она.

Када је реч о САД-у, Георгиева је земљу назвала „најотпорнијом“, додајући да би могла да избегне рецесију с обзиром да тржиште рада остане прилично снажно.

"Ово је... мешовити благослов, јер ако је тржиште рада веома снажно, Фед [Федералне резерве] ће можда морати дуже да задрже строже каматне стопе да би смањиле инфлацију“, рекла је она.

Извор: РТ

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti



  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Global Look Press / Britta Pedersen / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист


Москва ће предузети мере које служе њеним интересима, изјавио је Дмитриј Песков

Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова


Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев

Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева


Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА