BTG-vrh
Почетна страница > Новости

СЕО трендови у 2020. години који ће дефинитивно утицати на Ваш посао

СЕО трендови у 2020. години који ће дефинитивно утицати на Ваш посао
30.12.2019. год.
Гугл се ове године, више него икада, труди да постане крајње одредиште свих претраживања корисника. Ово, више него било шта друго, најтачније дефинише СЕО трендове за 2020. годину јер је најважније пронаћи начин како остати релевантан у оквирима које ствара управо - Гугл.

СЕО платформа је јако динамична и увијек се мијења. То значи да, уколико се бавите СЕО оптимизацијом Ваше веб странице, сигурно нећете профитирати на једнак начин ако не пратите нове трендове. Наравно да неке ствари увијек остају исте; ставите кључне ријечи у ваше наслове, у Х тагове, радите линк билдинг те учините то приоритетним за оптимизацију за мобилне кориснике и слично томе.

 

Све остале ствари се мијењају великом брзином коју морате пратити, логично, највише ради властитог посла, али разлог томе лежи у једној чињеници; Гоогле се ове године, више него икада, труди да постане крајње одредиште свих претраживања корисника. Ово, више него било шта друго, најтачније дефинише СЕО трендове за 2020. годину јер је најважније пронаћи начин како остати релевантан у оквирима које ствара управо – Гугл.

Претраживања без клика

Захваљујући значајкама СЕРП-а као што су Гооглеови локални пакети или графикони знања, половина свих претраживања данас су „претраживања без клика“. То значи да се на упит корисника сада одговара директно путем СЕРП-а , без да заправо морате кликнути на даљње линкове који вас воде на одређене странице.

Шта нам је чинити?

„Претраживања без клика“ су она претраживања корисника који желе одговоре на кратка и једноставна питања или корисника који, нпр. траже адресу или број телефона одређене особе.

Замислите ситуацију у којој сједите са друштвом гледајући утакмицу и немате времена за велика претраживања, али баш вас јако занима који клуб има највише наслова првака у Француској. Опкладите се у двије пиве и одете на мобилни телефон по одговор. Гугл Вам га нуди одмах на почетној страници претраживања, без да морате улазити у странице. Зашто је то добро? Брзо сазнате одговор, а пива вам је још увијек хладна јер нисте морали потрошити пола сата времена не би ли дошли до једноставног одговора.

Управо због тога не морате паничити јер су одговори на таква једноставнија питања већином на страницама попут Википедије и можда немају превелику важност вашем садржају. Ипак, врло је битно да откријете које кључне ријечи заправо могу донети кликове. Kористећи „Rank Tracker“ у комбинацији са „Google Search Consoleналогом, можете анализирати које вам кључне ријечи, од оних које оптимизујете, заправо доносе кликове. Управо на тај начин штедите себи пуно времена и труда оптимизујући  за упите са кључним ријечима као што су "када“, „колико“ или „које године“.

Локални СЕО се мијења

Замислите два човјека. Један долази из Сарајева, други из Бање Луке. Обојица су гладни и лијени. Обојицца узимају мобилне телефоне и уписују „Fast Food у своју претрагу. Потпуно исте ријечи, потпуно исти циљ.Шта је другачије? Резултати претраге. Због чега? Локације. И ту долазимо до локалног СЕО-а. Огроман број горе наведених „претраживања без клика“ су локална претраживања чији се резултати приказују на самом СЕРП-у , у такозваним „Локалним пакетима“. За мобилне кориснике један такав локални пакет може заузети једнако мјеста као цијели СЕРП приказан кориснику који претражује путем рачунара.

Шта нам је чинити?

Можете покрити велики број претраживања, базирана на кључним ријечима као што су „у мојој близини“ или „адреса“, путем странице - „Google My Business“, коју ћете направити за своју компанију. У принципу, страница нам омогућава да потврдимо локацију наше компаније те да ажурирамо основне податке исте како би их корисници могли лакше пронаћи путем „локације“ или „Гугл мапе“.

Али то није најбитнији дио свега, већ чињеница да се претраживања корисника сигурно неће зауставити само на „локалним пакетима“ што значи да ће они и даље наставити посјећивати вашу страницу ако желе сазнати детаљније и опширније о производу или упоредити исте са неким другим.

Стога је јасно да је врло битно имати повратне линкове, али оно што је специфично за локални СЕО је чињеница да исте те везе морају бити локално вјеродостојне. Запамтите да је јако важно пратити резултате ваше странице на локалној љествици, а ту ће вам највише помоћи већ споменути „Rank Tracker“.

Алгоритми у претраживањима

Већ дуги низ година, Гугл користи алгоритме учења који су направљени како би корисници добили бољи доживљај претраживања те избјегли странице које су препуне кључних ријечи без правог садржаја.

У 2020. години ово ће бити важније него икада уз најновији Гуглов алгоритам назван „БЕРТ“. Колико знамо, Гугл користи три главна алгоритма учења : Први је „Neutral Matching“, тачније појашњава само значење упита. Други је „Rank Brain“ који прилагођава ослањање СЕРП-а на прикупљене податке, а трећи већ споменути „БЕРТ“ који служи за анализу структуре претраживања како би се боље разумио сам контекст односно садржај.

Шта нам је чинити?

Што се тиче „Neutral Matching-a“ и „БЕРТ-а“, не можемо пуно. Та два алгоритма су начини на  који Гоогле заправо провјерава колико је добро написан ваш садржај, а не само кључне ријечи у њему. Оно на чему се требамо задржати је „Rank Brain“ којег треба схватити озбиљније управо због тога што подударање намјера постаје најбитнија ствар рангирања. У преведеном значењу, подударање намјера је најважније за стварање квалитетног садржаја.

Да бисте разумјели правилно подударање намјера, пратите оно што тренутно има рангирање помоћу, наравно, „Rank Tracker-a“. Након што утврдите намјеру иза упита претраживања, лакше ћете израдити квалитетни садржај који ће одговарати намјерама претраживања.

Изградња „бренда“ треба бити приоритет

Иако плаћено оглашавање и линк билдинг за вашу wеб страницу и даље дјелују јако добро за ваше пословање, чињеница да све више и више компанија то ради доноси закључак како ће, у будућности, исплативост ове методе све више и више опадати.

Управо због тога што ће метода плаћеног оглашивања постајати све скупља и мање исплативија, све више пажње би се требало посветити изградњи „бренда“ и спомињања имена вашег „бренда“ на другачији начин.

Шта нам је чинити?

Kао прво и основно, требамо створити довољно добар и квалитетан производ или садржај како би наш „бренд“ уопште био релевантан да се спомиње. Kао примјер, можемо узети Инстаграм. Опште позната друштвена мрежа која, осим објављивања приватног садржаја, може имати велики учинак и на пословање ваше фирме. Kако?

Праћење друштвених мрежа омогућује вам да пратите свако спомињање имена вашег „бренда“ те реакције корисника на исто. Исто тако вам омогућује директну комуникацију са корисницима те задовољавање њихових потреба на директнији начин.

Такође, помаже да заинтересованим корисницима презентујете промоције или попусте на ваше производе, али и директно праћење ваших конкурената и кампања у којима се спомињу. У примјеру угоститељства, рецензије на ТрипАдвисору или Букингу ће директно побољшати вашу СЕО оптимизацију директним коментарима ваших гостију, а самим тиме ће и Гугл лакше моћи препознати квалитет садржаја.

Закључак

Сваки пут када маркетинг стручњаци помисле да су схватили цијелу филозофију СЕО-а, правила се почињу мијењати и самим тиме се ствари морају поновно прилагођавати. Најбољи примјер за то је промјена локалног СЕО-а на начин да је данас, у неким ситуацијама, битније имати „Google My Businesss“ него сопствену веб страницу. Управо због тога, а и пуно других ствари, јако је битно увијек бити у „складу са трендовима“ које морате пратити уколико желите остати конкурентни те прилагодити свој рад новим изазовима који се мијењају из године у годину.

 
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

    Na društvenim mrežama širom sveta je prisutan ogroman broj lažnih vesti, poluinformacija, pa čak i opasnih predloga za 'lečenje' koronavirusa.   Zato su


Xiaomi je izbio na treće mesto po prodaji smartfona u svetu, i pretekao je takođe kineskog smartfon giganta Huawei.    Iako zbog pandemije koronavirusa potražnja za smartfonima nije na planiranom nivou,...

Smartfon je jedan od predmeta tj. uređaja sa kojim najčešće imamo kontakt u toku dana.  Zato sada mnogi postavljaju pitanje - 'kako da očistim svoj telefon?' - a to važi...


Nakon noviteta iz Samsunga i One Plus-a, stižu nam noviteti i iz Motorole.   Motorola je predstavila svoj novi model smartfona G8. Iza ekrana od 6.4 inča sa HD+ rezolucijom nalazi...

Zahvaljujući velikoj konkurenciji na mobilnom tržištu, kao i velikom broju proizvođača - naročito onih iz Kine, čak i pristupačni smartfoni dobijaju napredne opcije.   Novi Samsung A21 je predstavnik najproda


Budući da bi ove godine trebalo da se održe Olimpijske igre u Tokiju (još uvek postoji mogućnost pomeranja ili otkazivanja zbog koronavirusa), gotovo svi proizvođači foto opreme planiraju da...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Дубаји, за дан државности Србије

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА