Домени и хостинг
Почетна страница > Новости

Међународна конференција о положају жена на селу и сеоских жена у Словенији и другим земљама

23.04.2018. год.

 На конференцији  су учествовали  и представници  Општине Мркоњић Град, Агенције за привредни развој и жене које живе на селу и  баве се пољопривредом.

 Циљ ове дводневне Конференције је да се представи знање, искуство и пракса различитих  домаћих и страних земаља, а тичу се  побољшања жена  на селу и сеоских жена  и јачању  њихове  улоге  у развоју локалних заједница. Представници долазе из Аустрије, Мађарске, Србије, Босне и Херцеговине, Мађарске , Црне Горе и  Словеније.  

Начелница општине Мркоњић Град  Дивна Аничић  је презентовала тему „Јачање улоге жена  у руралном развоју, друштву и породици“ и истакла је „Ми смо кроз ову презентацију покушали приближити на који начин једна локална заједница помаже женама на селу и како је то у Републици Србској, као и то каква је помоћ Владе РС. Који су то подстицаји  за жене које се баве пољопривредом, и  која је то помоћ за Удружења жена која се баве пољопривредом“.

Општина Мркоњић Град је у свом презентовању, представила и неке од мјера за побољшање услова и положаја жена на селу, као што су: побољшање општих животних  услова (путна, електро и комунална  инфраструктура, здрвствене услуге, културни садржаји и слично. А свакако и доступност кредитима и  финансијским услугама за жене на селу, образовање и стручно усавршавање. Једна од мјера је да свакако треба  подстицати  предузећа која улажу у сеоска  подручја да се при запошљавању оријентишу  ка женама као квалитетној  и поузданој  радној снази. 

На овој Конференцији смо могли чути различита искуства. „Иако је степен развијености тих земаља различит и  сви се боре за опстанак и помоћ женама  на селу, ево конкретно из Аустрије су имали интересантан назив презентације : Радни, али сиромашни :врхунски менаџери, без врхунске плате, што значи да свугдје жене раде али и да зато нису адекватно плаћене. Оне су у свом излагању ставиле више акценат на образовање- како могу да  помогну у  приступу  европским  фондовима, подстицајним средствима које нуде њихове Владе и слично. Много је искуства које би ми могли и да усвојимо“.

 

Други дан наше делегације су обишле 3 пољопривредна газдинства –једни се баве производњом јабука-пласманом и продајом, други производњом сира и  трећа је жена која производи  пецива. „То су фарме које имају сигурне приходе и на свакој смо видјели да су  суфинансирана средствима Европске уније, конкретно не само објекти, већ и одређени  подстицај за даљи  пласман продаје тих производа  које производе, види се да их је држава пратила и  то су свакако корисна искуства“, истакла је Аничић.

Иначе,  Удружење жена Словеније („Zveze kmetic Slovenije „ ) је посјетило Удружењa жена са подручја Мркоњић Град на Аранђеловданском вашару 2017. године,  на ком су представиле свој рад, обичаје и традицију. Од тад је успостављена сарадња са Општином Мркоњић Град на обострано задовољство.  • Извор
  • vijesti.RS
  • / www.Mrkonjic-Grad.RS


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Turistička organizacija grada Vranja osvojila je drugo mesto u kategoriji video – publikacija reportaža, za promo-film „Vranje, grad koji ima dušu“ na 13. izložbi suvenira i turističkih publikacija „Leskovac...


Врховна рада Украјине усвојила је Закон о превозу унутрашњим пловним путевима којим се забрањује пловидба бродовима под руском заставом на рекама у Украјини. Како се наводи у тексту документа, забрана...

Русија предлаже да се формира неформална радна група за повећање ефикасности ОЕБС-а, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на седници савета министара спољних послова ОЕБС-а.


Србија се у апсолутном смислу залаже за универзалан и равноправан приступ вакцинама и терапији за лечење ковида 19, као водећем глобалном приоритету, поручио је председник Александар Вучић на заседању...

Министарство финансија је поништило рјешење Пореске управе којим се на терет Митрополији црногорско-приморској ставља порески дуг од преко два милиона евра (са обрачунатим каматама) на име пореза и доприноса...


Парламент Молдавије усвојио је у завршном читању нацрт закона о преносу Службе информација и безбедности са председништва у надлежност парламента, рекао је заменик председника законодавног тела Влад Батринча.


Остале новости из рубрике »