Домени и хостинг
Почетна страница > Новости

ЗАХТЈЕВ СУДУ БИХ ДА ЗАБРАНИ СЛАЊЕ „ПРОГРАМА РЕФОРМИ” У НАТО

ЗАХТЈЕВ СУДУ БИХ ДА ЗАБРАНИ СЛАЊЕ „ПРОГРАМА РЕФОРМИ” У НАТО
11.12.2019. год.
Слање тог документа прије него што се објави и прије него што се омогући јавности да о њему поведе јавну дебату, повриједило би права свих грађана како Републике Српске, тако и остатка Босне и Херцеговине.

Пише: Стефан Мачкић, 


Питање (не)приступања савезу какав је НАТО је од монументалног јавног значаја за житеље било које државе, па тако и Републике Српске, коју би Милорад Додик у Предсједништву Босне и Херцеговине требало да представља. О таквим питањима нити смије да одлучује сам, мимо народа, нити је ико довољно мудар, свјестан, сталожен и далековид да може сам о таквим питањима исправно да одлучује.

Народ јесте мудар, а може бити и свјестан и далековид. Наравно, када му се благовремено пруже све информације које су му потребне да схвати и преломи којим ће правцем и путем његова будућност да се претаче у његову прошлост. Неинформисан народ, пак, не зацртава правац тог свог животног потока, већ му обрће смијер, па му се прошлост прелива у будућност, а у том се вртлогу увијек и неминовно диже тешки муљ и талог, који лако може да га угуши.

„Програм реформи Босне и Херцеговине” стога не смије да се крије. Народ мора сам да се увјери шта у њему пише и шта тај документ за његову будућност значи. Управо зато је потписник ових редова захтијевао од Предсједништва БиХ да објави „Програм”. Нешто касније је то тражило и Удружење за борбу против корупције „Транспаренси интернешнл” у Босни и Херцеговини, али ту треба да им се приговори – они за ту информацију моле, а народ за права која му неприкосновено припадају нема шта да моли власт, већ треба и мора од власти да захтијева да му обезбиједи њихово уживање.

захтјев, програм реформи
Захтјев Предсједништву БиХ

Потписник ових редова је захтијевао и да се привремено забрани слање „Програма”, све док не протекне бар мјесец дана након његовог објављивања. У супротном, јавност остаје обесправљена, јер не може да расправља о том питању од изузетног јавног значаја, не може о њему да обликује јавно мњење и створи информисано и цјеловито мишљење, не може да критикује и притишће јавну власт да донесе одлуку народу по вољи и не може тако да учествује у обављању јавних послова; што су све права која народу јемче и Устав Републике Српске, и Устав Босне и Херцеговине, и Општа декларација о правима човјека, и Међународни пакт о грађанским и политичким правима, и Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода.

ЗАХТЈЕВ СУДУ БИХ

Будући да се недостављањем „Програма” новинару крши слобода изражавања, јер он без тог документа не може да ужива своје право и испуни своју уставну дужност да благовремено о том питању од јавног значаја извијести јавност; потписник ових редова је од Суда Босне и Херцеговине тражио да му заштити уставна права и слободе тако што ће да наложи Предсједништву БиХ да објави тај документ и да му забрани његово слање у сједиште НАТО-а док не протекне бар мјесец дана од његовог објављивања.

Захтјев Суду БиХ

Такав захтјев је поднесен јер нема других дјелотворних правних лијекова, пошто је извјесно – поготово сада, након именовања Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара БиХ и Додикове најаве о скором именовању министара – да би тај документ могао веома брзо да буде послан у сједиште НАТО-а, или без објављивања, или нетом послије објављивања, како би се створио привид демократије.

Због тога „Програм” мора да се објави што прије. Његов садржај је изузетно битан и сам по себи, али блиједи наспрам чињенице да га се противуставно скрива од народа. Уставодавитељи тако настављају да подривају уставни и демократски поредак – владавину права и владавину народа – како Републике Српске, коју су се заклели да чувају, тако и Босне и Херцеговине.

Суд БиХ о захтјеву мора да одлучи хитно, а најкасније у року од петнаест дана, како је то прописано Законом о управним споровима Босне и Херцеговине.

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Митрополија црногорско-приморска организује свечану прославу Светог Симеона Мироточивог у Подгорици. Ове године Светосимеонов


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије предводио је крсни вход улицама Рисна након молебна Пресветој Богородици који је служен у рисанској цркви Светих апостола Петра и Павла.

Након молебна за очување светиња, будвани су од Цркве Свете Тројице до цркве Светке Петке молитвеним крсним ходом још једном достојанствено исказали свој став о неуставном и дискриминаторном Закону...


  Митрополија црногорско приморска је порески обвезник који не испуњава обавезе, рекао је црногорски премијер Душко Марковић. Марковић је рекао да у захтјеву Пореске управе Митрополији да плати порески дуг, нема...

"Верујем да Србија на много бољи начин може да улаже драгоцена средства, изграђује инфраструктуру и отвара радна места, што би младим грађанима Србије градило веру у бољу будућност. Уместо...


"Због закона о слободи вјероисповијести Црна Гора се суочава са вишеструким ударима, изнутра и извана, кроз отворену спрегу цркве с националистичким вансистемским дјеловањем, усмјереним на урушавање правног поретка и...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Дубаји, за дан државности Србије

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА