BitLab хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 15.05.2021. (135. дан у години). До краја године има још 230 дана.

На данашњи дан 15.05. досили су се следећи догађаји:

  • 1966. године - Отпочела је изградња хидроенергетског и пловидбеног система "Ђердап" на Дунаву.
  • 1945. године - Југославија је дефинитовно ослобођена од окупатора и јединице Југословенске армије сломиле су и последњи организовани отпор непријатељских снага у Другом светском рату. Оне су немачким трупама пресекле одступницу, заробиле команданта групе армија Е, генерал-пуковника Александера Лера (Alexander Loehr) - који је у априлу 1941. руководио бомбардовањем Београда - и принудиле немачке трупе на предају. У четворогодишњем рату, према званичним подацима југословенских власти, погинуло је милион и 706.000 Југословена, а земља је порушена и опустошена.
  • 1914. године - Умро је српски књижевни критичар и историчар књижевности Јован Скерлић, професор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије, најутицајнији критичар свог времена. Дипломирао је на Великој школи у Београду и докторирао у Лозани. Пресудно је утицао на српску литературу, борећи се за реализам и веродостојност књижевног дела. Прве радове објавио је у сатиричним и социјалистичким листовима, а затим се виспреном критиком - често бескомпромисном и пресудитељском - најчешће оглашавао у "Српском књижевном гласнику", који је од 1905. до 1907. уређивао с Павлом Поповићем, а потом до смрти сам. Дела: расправе и студије "Поглед на данашњу француску књижевност", "Уништење естетике и демократизација уметности", "Француски романтичари и српска народна поезија", "Српска књижевност у XVIII веку", "Омладина и њена књижевност", "Историја нове српске књижевности", "Јаков Игњатовић", краће студије, критике и прикази сакупљени у девет књига под насловом "Писци и књиге".
  • 1859. године - Рођен је Пјер Кири, француски физичар и хемичар. Он је са својом женом Маријом 1898. године открио радиоактивне елементе полонијум и радијум и доказао да радиоактивност углавном не зависи од спољашњих услова. Године 1903. Марија и Пјер Кири добили су Нобелову награду за хемију.
  • 1672. године - У Масачусетсу је донет први copyright закон (Закон о ауторском праву).


BTGport.net - у1
9. мај, Дан побједе над фађизмом

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА