BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Срушише цркву на ливади, остаде црква и крст у презимену

Срушише цркву на ливади, остаде црква и крст у презимену
07.06.2021. год.
Рушење српске православне цркве у Коњевић Пољу порадоваше се многи Муслимани и Бошњаци не схватајући да је порушена једна црква на ливади, a да многи од њих у свом презимену носе симбол цркве и крста.

6. јуна у Коњевић Пољу срушена је православна црква која је заузимала површину од неколико квадратних метара земљишта у власништву Фате Ороловић. Правно гледајући, нико нема право узурпирати туђу имовину. С те стране Фата је у праву.

Фата Орлвиће утрошила је године живота како би порушила православну цркву. Одбијала је било каве надокнаде, обештећење, захтијевала је искључиво рушење.

И десило се, црква је порушена, а Фата и низ Муслимана, Бошњака осјетили су задовољство.То задовољство рушења цркви плод је општег незнања о порјеклу и  настанку.

Црква у Коњивић Пољу је порушена, али код саме Фате Орловић као и многих других Муслимана и Бошњака, остали су симболи црквe и крста у њиховим презименима.

Симболика слова ћ

Највећи број презимена настао је на овом простору у периоду када се овдје  користило ћирилично писмо.

 

У ћирилици, свако слово је својеврстан симбол. Ћирилично слово ћ је тако креирано да оно симболизује цркву са крстом.

Тако већина презимена на овом простору завршава се на ић односно словом ћ. Тако су та презимена печетирана са симболом цркве и крста.

Турци који су овдје дошли као окупатори, у свом вишевјековном терору успјели су  многе хришћане исламизовати.

Људи  да би спасили своје главе, заштитили своју дјецу да их не одводе у јаничаре, женску дјецу да заштите од силовања, да би заштитили земљу и имања, да би могли да сачувају положаје или да би могли добити боље позиције, примали су ислам.

Тако су Турци успјели додатно да подјеле поробљене народе. Да их подјеле, заваде како би лакше владали. У томе су били прави махери.

При исламизацији, људи су мијењали имена, узмали муслиманска имена. Тако је нпр. Алекса постајао Алија, Презимена су углавном остајала иста. Код знатног броја оних који су мијењали и презимена, задржали су ћ на крају презимена.

Колико год да су се окупатори трудили да подјеле, исламизују, преименују, нису успјели да покидају све везе исламизованих људи са прецима.

Велики број оних који се данас изјашњавају као Муслимани, Бошњаци, носе презимена која се завршавају на слово ћ. На крају њиховог презимена је симбол крст и црква.

Они који су разумни, неће бити присталице рушења цркви, као што ниједан разуман човјек неће бити за рушење било које богомоље. Неће кидати нераскидиве везе са својим прецима које су у већини случајева насилно исламизовали турци -  окупатори - агресори.

Фата, жена у годинама без довољно знања и образовања одрасла у таквом окружењу гдје је себе убједила да ће бити срећна ако поруши цркву и крст. Међутим, судбина се ту поиграла, да у самом њеном презимену Орловић је симбол цркве и крста.

Тај симбол - симбол цркве и крста носе многи. Да би побјегли од истине, бјеже од ћирилице, бјеже од цркве, бјеже од крста, бејеже од својих предака, бјеже сами од себе, трче безуспјешну трку, заборављајући да нико још није успио да побјегне сам од себе.

Умјесто бјежања од истине каква год она била, требало би да виде своје корјене, своје поријекло. Потребно је истражити како се и зашто све издешавало. Уочити да виде да пут мржње, сукоба, није пут у срећу, благостање, бољи живот, него напротив.

Нико и никада неће моћи порушити све цркве и крстове. Многе црква и крст везује са њиховим прецима. Чак код многих је симбол цркве и крст у презимену.

Можда ће неки да оспоравају симболику слова ћ или чак да пожеле да промијене своје презиме, да избаце ћ.

Они мудри ће кренути да истражују и нађу да су Срби, Муслимани, Бошњаци много ближи једни другима него што многи мисле. Да су их дјелили они који нису мислили добро ни једним ни другима. Дјелили су их, свађали, како би лакше владали и искоришћавали ресурсе и земље и народа.
 

Повезани чланци: Џамије на српској земљи

 

Коментара (1) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Цене природног гаса пале су данас на европским тржиштима испод 1.000 долара за хиљаду кубних метара, након што је руски енергетски главни "Гаспром" обећао да ће напунити европска подземна...


Кина је драматично повећала увоз угља из Русије како би надокнадила несташице узроковане текућим трговинским сукобом са Аустралијом, некада највећим добављачем угља. Према царинским под

Председник Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јијем о билатералним односима и начинима и путевима њиховог продубљивања...


Европски суд правде je саопштио да је наложио Пољској да плаћа милион евра сваког дана док свој правосудни систем не усклади са стандардима Европске уније. Оштра казна је била

Одлука Вашингтона да се повуче из споразума о нуклеарном оружју из доба Хладног рата могла би да доведе до ескалације тензија и сукоба између светских сила у источној Азији,...


Након што је амерички државни секретар саопштио да би приступање Тајпеја у УН било прагматично, Пекинг је узвратио, поновивши да Тајвану не би требало дати дозволу да се придружи...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Истакнимо српске заставе

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА