eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

НИС објавио извештај о одрживом развоју за 2020. годину

НИС објавио извештај  о одрживом развоју за 2020. годину
28.05.2021. год.


Верујући да свака одговорна компанија и појединац могу да допринесу развоју шире заједнице, компанија НИС је објавила 11. узастопни верификовани Извештај о одрживом развоју. 

У овом документу, који је објављен на НИС-овом корпоративном сајту, јавност је на свеобухватан и транспарентан начин обавештена о активностима компаније током 2020. године на пољу развоја пословања, улагања у друштвено одговорне пројекте, заштиту животне средине, здравље и безбедност на раду, као и у развој људских ресурса. 


У години коју је обележила пандемија COVID-19 приоритет НИС-а било је безбедно радно окружење и здравље запослених, сарадника и потрошача. Поред тога, НИС и запослени компаније исказали су хуманост на делу и подржали заједницу у изазовним тренуцима улажући више од 290 милиона динара у друштвено одговорне пројекте. Између осталог, НИС је у 2020. години обезбедио 270 тона авио горива за хуманитарне летове Air Serbia, 56 кисеоничких протокомера за београдске болнице, 500 комплета хируршких униформи за медицинске раднике, док су запослени - чланови Клуба волонтера НИС-а, реализовали више од 2.000 волонтерских сати у различитим хуманитарним акцијама подршке суграђанима.


Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, оценио је у Уводној речи Извештаја о одрживом развоју да се пословање у 2020. години одвијало у изузетно сложеним околностима и да је утолико значајније да је и у прошлој години компанија пружила свој допринос остварењу циљева Одрживог развоја.


„Приоритет за НИС у 2020. години било је очување здравља наших запослених, сарадника и потрошача. У то смо уложили значајне логистичке напоре, имајући у виду број наших пословних локација и ангажованих колега, као и разноврсност бизнис процеса који се свакодневно одвијају. Успех у реализацији овог циља омогућио нам је да испунимо и свој други приоритет, а то је да обезбедимо непрекидну и безбедну производњу, прераду и дистрибуцију нафте и нафтних деривата.  Упркос бројним изазовима, успели смо да очувамо стабилно снабдевање тржишта у Србији и другим државама у којима послује НИС група и на тај начин допринесемо борби у сузбијању епидемије и њених последица“, истакао је Тјурдењев. 


У области одрживог развоја НИС се руководи глобалним циљевима Уједињених нација и у Извештају препознаје 12 од 17 ових циљева чијем остварењу доприноси својим пословањем. Такође, у овом документу НИС на транспарентан начин представља свим заинтересованим странама своје пословне успехе, начин на који до њих долази, као и напоре да се оснажи заједница у којој компанија послује. Извештај о одрживом развоју НИС-а за 2020. годину у складу је са стандардима водеће организације у свету у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI), а верификовала га је независна ревизорска кућа „Ernst&Young“.

Улагања у развој бизниса

У извештају се, између осталог, наводи да је НИС, упркос кризи, у 2020. години реализовао значајне капиталне пројекте међу којима се издваја почетак рада постројења за дубоку прераду у Рафинерији нафте Панчево у које је уложено више од 300 милиона евра. Овај пројекат уједно носи и бројне позитивне еколошке ефекте, пре свих смањење емисија сумпор-диоксида и прашкастих материја. Такође, НИС је наставио и модернизацију малопродајне мреже, те је у прошлој години у Србији, Босни и Херцеговини и Румунији у рад пуштено укупно 14 бензинских станица. Такође, НИС је наставио да развија своје дигиталне пројекте и први у Србији омогућио плаћање за гориво на бензинским станицама без одласка на платно место путем мобилне апликације Drive.Go. Дигитални портфолио компаније има више од 110 пројеката, а процес дигитализације НИС види као шансу за лакше остваривање стратешких циљева компаније.

Еколошки пројекти

Настављено је и са реализацијом пројеката заштите животне средине у свим сегментима бизниса за шта је у 2020. години издвојено више од 200 милиона динара. Истовремено је споведен и опсежан програм за повећање енергетске ефикасности чији су резултат уштеде у вредности од 291 милион динара. Поред тога, НИС је у веома изазовној години остварио напредак и у области безбедности на раду - индикатор повреда са изгубљеним данима (LTIF) је смањен 8 одсто у односу на 2019. годину.


Најпожељнији послодавац

У прошлој години НИС је дао нови допринос развоју људских ресурса. У комплексним околностима организовано je више од 2.300 обука, на којима је учествовало преко 3.300 полазника. У години која је донела глобалну дестабилизацију тржишта рада, НИС је у истраживању специјализованог портала Инфостуд, у ком је учествовало више од 10.000 грађана, изабран за најпожељнијег послодавца у Србији.


Одговорност према заједници

Такође, НИС је наставио са развојем партнерских односа са локалним заједницама широм Србије. Поред подршке у отклањању последица епидемије, НИС је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством унутрашњих послова Републике Србије уложио 114,5 милиона динара у дигитализацију наставног процеса и унапређење безбедности у школама широм Србије. Подршка заједници остаје један од приоритета НИС-а и у наредном периоду. 
 


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © НИС/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

„Гаспром“ је спреман да плати 683 милиона евра за транзит „плавог горива“ преко територије Бугарске локалним краком гасовода „Турски ток“ током наредне две године: од 1. јула 2021. до...


Удео кинеске валуте у трговини између Русије и Кине се повећао, јер земље појачавају напоре да се одмакну од америчког долара као одговор на санкциону политику Вашингтона, изјавио је...

Украјина ће уложити жалбу на одлуку о сертификацији гасовода „Северни ток 2“, уколико она буде донета ове године, изјавио је шеф компаније „Оператер украјинског система за транспорт гаса“ Сергеј...


Унапређени пословни резултати, настављен развој компаније

Гасовод "Северни ток 2" завршен 99%, а брод за полагање цеви "Фортуна" наставља да ради на последњој деоници, наводи се у саопштењу оператера гасовода "Северни ток 2" АГ за...


Заменик пољског министра спољних послова Марчин Пшидач је у интервјуу за Пољски радио рекао да Варшава покушава да успори изградњу гасовода "Северни ток 2". "Не


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА