BitLab хостинг
Почетна страница > Новости
Гостимир Поповић

ДРЖАВНОСТ

ДРЖАВНОСТ
23.07.2010. год.
Државност у свом основном одређењу означаво својство једне друштвене заједнице која се конституисала као држава. Стицање државности и у нивоу форме и у нивоу садржаја је, по правилу, релативно дуг историјски процес који је условљен друштвено економским, етничким, културно историјским и другим чиниоцима.
Пише: Гостимир Т. Поповић, војно политички аналитичар prota49@yahoo.com
 
 
Државност у свом основном одређењу означаво својство једне друштвене заједнице која се конституисала као држава. Стицање државности и у нивоу форме и у нивоу садржаја је, по правилу, релативно дуг историјски процес који је условљен друштвено економским, етничким, културно историјским и другим чиниоцима.
 
Сложени сплет историјских околности одлучује о томе да ли ће, када ће и како ће одређена нетничка или још шира друштвена групација на одређеној територији организовати у самосталну државу. Многе жеље остану само на том нивоу, многи системи се направе али функционишу једно време па се трансформишу или нестају, тако да је кроз историју савременог друштва државност врло промењива категорија.
 
У условима БиХ стицајем одређених друштвено историјских околности формиран је децентрализовани, полицентрични систем са врло демокртским Уставом који је прављен по стандардима двадесетпрвог века. У њему је дефинисана, поред осталог, Република Српска као снажан и необориви фактор политичке воље српског народа и једина има све прерогативе савремен државности које теорија захтева.
 
Непознавање или непоштовање појма и суштине државности као значајне друштвене категорије јасно је видљиво на две локације и, што је врло интересантно, усмерено је са обе локације према Српској. Прва локација су бројне међународне организације и снаге  којима чиновници, на први поглед, никада нису прочитали шта значи сама суштина државност. Друга локација је сарајвски политички (читај чаршијски) круг који све поставља наглавачке па и појам и суштину државе.
 
У овим условима Република Српска, као систем, као ентитет, као организациони облик заснован на политичкој вољи, али и насушној потреби мора свакодневно да доказује да је “вода мокра” односно да има право на своје елементе државности, који наравно не задиру у права других али ни у права консензусом договорених заједничких институција.
Једноставно речено, сваком своје а заједно што хоћемо и што нам треба.
   • Повезане теме


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Русија је у ситуацији са нарушавањем државне границе показала да је за улазак у њене воде потребно тражити дозволу, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова, мислећи на...


Европска кућа фудбала УЕФА донела је коначну одлуку о укидању правила гола у гостима, које ће ступити на снагу у сезони 2021/22.

Европска унија је донела одлуку о увођењу секторских санкција против Белорусије, наводи се у саопштењу Савета ЕУ. О


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић захвалио се данас Руској Федерацији на подршци коју смо увек имали у нашим захтевима за поштовање суверенитета и територијалног интегритета наше...

Кремљ позитивно оцењује иницијативу за одржавање самита Русија-ЕУ, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков.


Кремљ сматра провокацијом инцидент са б


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА