BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Novi kompjuteri i smartfoni su napravljeni od starih

Novi kompjuteri i smartfoni su napravljeni od starih
28.10.2023. год.
Brza tehnološka evolucija stvara stalnu potrebu za novom opremom, a time i veliki porast tehnološkog otpada. Da bismo sačuvali resurse i zaštitili okolinu, recikliranje komponenti računara i pametnih telefona postaje sve važnije. Ova praksa ne samo da pomaže u smanjenju količine otpada koja završava na deponijama, već omogućava i povratak vrednih materijala u upotrebu.
 
Jedan od najvrednijih resursa koji se može reciklirati iz starih računara i pametnih telefona su metali. Ovi uređaji sadrže značajne količine aluminijuma, bakra i čelika. Recikliranjem ovih metala smanjuje se potreba za ekstrakcijom prirodnih resursa i energijom potrebnom za proizvodnju novih metala. Takođe, reciklirani metali imaju manji uticaj na okolinu u procesu proizvodnje.
 
Baterije su još jedan važan aspekt elektronskog otpada. One sadrže materijale poput litijuma, kobalta i nikla, koji su dragoceni i istovremeno potencijalno opasni za okolinu ako se odbace nepravilno. Proces recikliranja baterija omogućava izdvajanje ovih materijala i njihovu ponovnu upotrebu u proizvodnji novih baterija. Ovo je posebno važno u vreme kada se sve više uređaja napaja baterijama.
 
Takođe, elektronski uređaji sadrže komponente poput ekrana, mikročipova i memorijskih modula. Recikliranje ovih komponenti omogućava njihovu ponovnu upotrebu ili recikliranje njihovih vrednih materijala. Na primer, staklo iz ekrana može se reciklirati i koristiti u proizvodnji novih ekrana, a mikročipovi i memorijski moduli se mogu ponovno upotrebiti u drugim uređajima.
 
Važno je napomenuti da nepravilno odlaganje elektronskog otpada može dovesti do ozbiljnih ekoloških problema. Mnoge od ovih komponenata sadrže štetne supstance, kao što su teški metali i hemikalije. Kada se odbace na deponiju, ovi toksični materijali mogu zagađivati tlo i vodu.
 
Zato je recikliranje elektronskog otpada ključno za očuvanje životne sredine. Vlade i organizacije za zaštitu okoline promovišu i podržavaju programe za recikliranje elektronskog otpada kako bi obezbedili pravilno odlaganje i recikliranje ovih uređaja.
 
Recikliranje komponenti računara i pametnih telefona nije samo odgovoran način postupanja sa tehničkim otpadom, već i ključni korak ka održivijoj budućnosti. Smanjuje se zagađenje, štede resursi i smanjuje potreba za eksploatacijom prirodnih materijala. Kroz edukaciju i podršku, možemo zajedno doprineti očuvanju naše planete i promovisati održivo upravljanje elektronskim otpadom.
 
 
Ivan Trajković 
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Lekari širom sveta redom upozoravaju na novu opasnu pandemiju. Ne, nije u pitanju nova varijanta koronavirusa (iako su respiratorni viusi i dalje veliki problem u mnogim Azijskim zemljama). Ovog...


Кијев ће моћи да користи борбене авионе ван својих граница, изјавио је Столтенберг

Уместо тога, три водећа званичника блока осудила су Русију


Оружане снаге Русије успеле су да значајно напредују у Красноју, избацивши ОСУ са висина северно од насеља, и заузевши још неколико десетина кућа на источној периферији града.

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за...


Након што су Авдејевка и АКХЗ стављени под контролу, руске оружане снаге су се суочиле са могућношћу да развију офанзиву у суседним насељима.


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА