BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Зашто је толика потражња за гаражама у Србији

Зашто је толика потражња за гаражама у Србији
30.10.2023. год.

Градови у Србији, Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Ваљево као и многи други, већ годинама имају проблем са паркирањем. Наћи слободно место за паркирање, у било које доба дана велики је проблем, који мучи многе возаче. 


У Београду, као и у другим градовима посебан проблем представља недовољан број јавних паркинг места у централним деловима града. Капацитети постојећих паркинг простора су премали  за смештање свих аутомобила, тако да се свакодневно дешава да власници губе доста времена у потрази за слободним паркинг местом. 

parking

Градови су густо насељени, а доступан земљишни простор се углавном користи за стамбене и комерцијалне градње, што оставља мало простора за паркирање, које је инвеститорима мање исплативо.

Не треба занемарити и високе трошкове паркирања. Наиме, паркирање у великим градовима може бити изузетно скупо. Увођење зона за паркирање поред својих предности има и недостатке. Возачи морају да плаћају за паркирање у зонама, што погађа оне који живе и раде у тим зонама. Поред тога, временско ограничено паркирање не допушта им да аутомобил оставе у близини радног места. Високе цене паркирања додатно оптерећују буџет возача, односно породице.

Недостатак добро развијеног и доступног превоза, често је разлог да људи  користе сопствена возила, а самим тим повећава се потреба за паркирањем. То доводи до преоптерећености постојећих паркинг зона и константног недостатка слободног паркинг места. 

Приметно је и да постоји недостатак довољно сигурних и наџираних паркинг места. То приморава возаче да своје аутомобиле паркирају и на неосветљеним и небезбедним местима, што додатно повећава ризик од крађа и оштећења. 

Које проблеме решавате куповином гараже

 

Већина људи у Србији поседује један или више аутомобила које је потребно негде чувати. Гараже су често практичније и сигурније од паркирања на отвореном, посебно у градовима где је простор за паркирање ограничен.

zgrada-garaže

Гараже пружају заштиту аутомобилима од временских непогода као што су снег, киша, град, сунце, што може продужити век трајања возила и смањити потребу за скупим поправкама и одржавањем. Наиме, излагање возила неповољним временским условима може узроковати оштећења на каросерији, фарбама, пнеуматицима и другим деловима возила. 

Такође, гараже пружају већи ниво сигурности за аутомобиле. Возило које се налази у гаражи је мање подложно крађи, вандализму и оштећењима. Смањује се ризик од огреботина, удараца и других оштећења до којих може доћи приликом паркирања на јавним местима.

Предност гаража је и да пружају већу приватност власницима возила, спречавајући пролазнике да виде или приступе возилу, што је посебно корисно уколико поседујете скупоцено или за вас посебно и драгоцено возило. Поседовање гараже такође може повећати вредност имовине, наиме уколико имате гаражу у власништву иста повећава вредност ваше некретнине. Потенцијални купци некретнина све чешће траже некретнине са гаражом, па власници некретнина могу постићи бољу цену када продају своју имовину.

Гаража може послужити и као додатни простор за складиштење алата, опреме, бицикала, спортске опреме и других ствари које не желите држати унутар куће. Такође простор гараже се може користити за поправке и одржавање возила.

Да ли су гараже сигурна инвестиција

 

Из свега претходно наведеног не чуди што последњих година влада мишљење да је куповина гаражног места најбоља инвестиција на тржишту некретнина. 

Средства која треба издвојити за куповину гараже су знатно мања у односу на куповину стана, на пример гарсоњере. При томе не требају вам додатна средства за опремање исте, а и режије су ниже. 

Важно је знати да су трошкови одржавања гаража занемарљиви у односу на трошкове одржавања станова, при томе су мање шансе да вам закупци униште гаражу, што може да вам представља велики проблем кад су у питању несавесни закупци стана, који могу да направе штету како у стану тако и на намештају и уређајима у стану. 

Уколико гаражу не користите за сопствени аутомобил, можете је издати и бити сигурни да новац који сте уложили за куповину може врло брзо да вам се врати. 

Због константног проблема са паркирањем, поготово у великим градовима као што су Београд и Нови Сад потражња за гаражама је из године у годину све већа. Наравно, овако велика потражња утиче на стални пораст цена издавања гаража али и паркинг места. У последњем периоду постоји дисбаланс када је у питању потражња и понуда гаража, односно повећана је потражња у односу на понуду на тржишту. 

Пре изнајмљивање гараже важно је да се информишете о локацији, величини гараже (да је довољно велика да прими ваш аутомобил), трајању временског периода изнајмљивања, цени, начину плаћања, безбедности и сигурности гараже али и о условима приступа гаражи. 

Podzemna garaza

На цену изнајмљивања гаража утиче локација, величина гараже, квалитет и други фактори. Цене су подложне променама, зато је препоручљиво да актуелне цене проверите путем специјалних портала за некретнине, или да ангажујете поуздану агенцију за промет некретнинама и преко ње завршите све послове везане за куповину или изнајмљивање. 

У новоградњи, гараже се углавном продају уз стан. Посебно је велика потражња за гаражама у центру града, где свако ко жели да купи стан тражи и гаражу. Станови који немају гаражу знатно теже се продају, без обзира на добру локацију коју имају. 

Тренутно стање са гаражама у Србији

Цену гаража пре свега диктира локација и зато су најскупље оне у централним градским општинама,  Старом граду, Савском венцу, Врачару, Вождовцу али и на Новом Београду. 

Такође поред Београда последњих година велика је потражња за гаражама на Златибору, Копаонику, као и у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

За решавање проблема паркирања у Београду и осталим великим градовима у Србији потребна су озбиљна улагања у инфраструктуру, односно планирање, у складу са растом и потребама градова. 

Инвеститори су новим законским прописима обавезани да за сваког станара обезбеде паркинг место, као и могуће гаражно место уз сваки изграђени стан. За инвеститоре је изградња великих поџемних гаража најисплативији начин да се обезбеде паркинг места, јер су паркинг места у подземним гаражама јефтинија. 

Аутор: Љиљана С. К.

Слике: pexels.com


 
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Lekari širom sveta redom upozoravaju na novu opasnu pandemiju. Ne, nije u pitanju nova varijanta koronavirusa (iako su respiratorni viusi i dalje veliki problem u mnogim Azijskim zemljama). Ovog...


Кијев ће моћи да користи борбене авионе ван својих граница, изјавио је Столтенберг

Уместо тога, три водећа званичника блока осудила су Русију


Оружане снаге Русије успеле су да значајно напредују у Красноју, избацивши ОСУ са висина северно од насеља, и заузевши још неколико десетина кућа на источној периферији града.

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за...


Након што су Авдејевка и АКХЗ стављени под контролу, руске оружане снаге су се суочиле са могућношћу да развију офанзиву у суседним насељима.


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА