BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

ЦРНА ГОРА ЈЕ САМО ЗЛО...

ЦРНА ГОРА ЈЕ САМО ЗЛО...
14.08.2008. год.
Годину дана пред смрт, 18. октобра 1850. Његош је написао писмо проти Гергију Николајевићу. У њему је владика записао неколико својих мисли о Црној Гори које и данас зраче пророчком снагом.

Ево тих мисли:

Годину дана пред смрт, 18. октобра 1850. Његош је написао писмо проти Гергију Николајевићу. У њему је владика записао неколико својих мисли о Црној Гори које и данас зраче пророчком снагом. Ево тих мисли:

(...) Да је лијепа Црна Гора, не би се црна гора звала него млијечна и медена. Та свештени едем да је оваква судбина постигла, би се већ зла препунио и злом отровао. (...) Црна Гора је само зло како је зли нарок гони, и ја који сам њен син не могу јој име произрећи што се нећу згрозити. Али је опет с тим знаменита што је коматић од развалинах нашега царства, као једна ластовица (ћошак) од развалинах једнога великога града. (...) Црна Гора је урна у коју је силно име Душаново прибјегло, у којој се свештено храни витешко име Обилића (...)

 ***

Црна Гора је у то вријеме, тј. закључно са тим временом, постојала искључиво као географски, никако као државни или национални појам. Његош није имао никаквих илузија о њој. У ту Црну Гору, вели владика, није смио ни Европејац свободно ући, него су се кријући увуковали, као што се крадом увукују по конопима у бродове трговачке европејски пацови... Знао је, дакле, да је она онаква каква је тада била – била само зло! Дух, начин живота, менталитет, неписменост, безакоње њеног становништва, њена сурова природа, њене крвне освете, међуплеменска и међубратственичка сатирања, једном ријечју њена свеопшта биједа – све то је њене житеље наводило да чине зло и себи и онима око себе. И то је, онда, и било, заиста  – само зло. Али, Његош је знао и начин којим се у таквим околностима може водити борба против зла. Тај начин је био чување предањских завјета, сјећање на славну немањићку државу, на њено цивилизацијско наслеђе. Начин је био косовски завјет који је круна тога наслеђа. То је била једина, али моћна духовна брана коначном тријумфу зла. Зато је по њему Црна Гора ипак била знаменита, само тиме је била знаменита, јер је била коматић од развалинах нашега царства. Његош је, наиме, добро знао да је црногорство без српства пут у потпуно варварство а да је српска завјетна мисао једини друм којим се Црногорци могу вратити у цивилизацију. За њега српство, дакле, није било само питање етничке припадности (мада је свакако било и то), већ је (прије и изнад тога) за њега оно било питање опстанка у (или бар при) просвештеном человјечеству. Стога је његов државотворни програм био обнова српске државе са престоницом у Призрену (гдје би столовао српски кнез Александар Крађорђевић) и Пећке Патријаршије (у којој би он столовао као српски патријарх).

Ту страхотну суштину ондашње Црне Горе, коју владика у поменутом писму препознаје на овакав начин, су на њено лице и у њену душу истоварали турски завојевачи. То само зло је њене људе, рекосмо већ, учинило злим и безаконим, обликовало их је у обичне друмске разбојнике. Ту особину су национални Црногорци на један специфичан, да кажемо ''цивилизован'' начин задржали и до наших дана. И управо на њој они данас темеље свој национални идентитет. Разлика је само у томе што своје замашћене јуначке бркове они данас сучу, не уз гусле, нити уз диобу буљука оваца попљачканих по Херцеговини, већ диобом транзиционог плијена, уз културолошко упражњавање неонских реклама с подгоричке «Вектре» и бечићког «Сплендида». А истовремено, то примитивно историјско наслеђе они данас покушавају да претоваре и некако утрапе нама Србима. Ту своју варварску суштину и голотињу они покушавају да сакрију заогртањем дукљанко-холивудском митоманијом.    

Новоцрногорски историчар Живко Андријашевић у књизи Нација с грешком овако се дистанцира од његошевске Црне Горе:

Нека буде да су Црногорци отимали стоку искључиво херцеговачким Турцима (а не тамошњим православцима), и да су на тај начин слабили свог ''крвника од Косова'' Упитајмо се сада како су богати херцеговачки Турци надокнађивали штету коју су им Црногорци нанијели. Да им лично султан из Цариграда није слао дукате ''изгуб да намире''? Није, наравно. Херцеговачки Турци су изгубљено и штетовано надокнађивали наметима над православним становништвом Херцеговине! Сваку овцу која је ушетала у црногорску границу, платио је православни Херцеговац. Знали су, наравно, Црногорци да се Турци на овај начин намирују, али их то није нагнало да престану с упадима. Баш је њих било брига што ће тамо неки православни Херцеговац морати да прода и последњу овцу да би билећки ага намирио изгуб. Важно је Црногорцима било да се они зоре по Ћеклићима с буљуком оваца, које су, уствари, отели православним Херцеговцима, а не Турцима. Шта је са њиховом ''братском солидарношћу''? Налазите ли овдје нешто од црногорског чојства?

Ми се, с наше стране, у потпуности слажемо с овим Андријашевићевим ставовима. Али, оно што је код њега спорно, је његов труд да ове особине припише нама «митоманима», што ће рећи нама Србима а да од тога наслеђа амнестира новоцрногорце, тј. националне Црногорце. Међутим,  баш они су ти који свакодневно славе и свједоче ту и такву црногорску «хиљадугодишњу државност» и такву црногорску «културу». Национални Црногорци, наиме, свој идентитет утемељују на ономе што је Његош препознао као само зло, док ми Срби то чинимо на оном Његошевом коматићу од развалинах нашега царства. У чему је суштинска разлика између тих Андријашевићевих овцекрадица, тог како га он назива племства с вуненим лентама и данашњег новоцрногорског транзиционог «племства»? Нека одговори, ако је мрки Црногорац! Зар пљачку по Конавлима у вријеме дубровачке ратне кампање с почетка деведесетих година прошлога вијека нијесу водили баш национални Црногорци и зар све те савремене овцекрадице данас нијесу у овдашњој власти или уз власт? И зар се сви они, сви - до једнога, национално не декларишу као Црногорци? И још горе: у чему је суштинска разлика између ондашњих катунских овцекрадица и коњокрадица и данашњих новоцрногорских културокрадица српског духовног наслеђа по Црној Гори који том крађом и отимачином покушавају да до краја поруше онај Његошев коматић од развалинах нашега царства? А баш тај коматић их је учинио, макар и овако ограничено цивилизованим, или, још прецизније, цивилизованоликим!

Данашњи новоцрногорски идеолози, међу њима и Андријашевић, оптужују Петровиће, нарочито Његоша, за претјерано «србовање». Они су по њима кривци што су Црногорци, за рачун немањићког, заборавили дукљанско културно наслеђе. Андријашевић, вјеровали или не, чак тврди да Његош није знао да је прије Немањића постојала црногорска (баш тако вели: црногорска) државност. Биће да је владика код њега пао на испиту из националне историје, па он то сад нама саопштава! Или је у овом случају Андријашевићу историјски извор била каква катунска баба, треће не може бити! Нијесу Петровићи због тога "фаворизовали" Немањиће, већ стога што другог аутентично домаћег културног и цивилизацијског наслеђа овдје није ни било. Немањићи су ти који су средњевјековну Зету, али и сав остали простор данашње Црне Горе цивилизовали, тј. културолошки еманциповали од туђинског асимилаторског утицаја. Као што су уосталом цивилизовали и од тог истог утицаја еманциповали и све друге дијелове своје државе. И да није било Светог Саве Немањића становништво средњевјековне Зете би на крају било полатињено и данас овдје нити би живјели Срби нити национални Црногорци, већ – Хрвати. Новоцрногорски идеолози очигледно баш за тим жале: криво им је што данас сви нијесмо Хрвати! Због тога су, и не само због тога, њихове тезе о наводној немањићкој окупацији  Зете обична будалаштина.

Антиномичност историјске Црне Горе, која се тако јасно види у ријечима из Његошевог писма проти Георгију Николајевићу, у наше вријеме се постепено укида националним раздвајањем нас Срба и у међувремену насталих националних Црногораца. Послије свега је испало да је постњегошевска Црна Гора, као држава, све до 1997. године била носилац те антиномичности и да се у наше вријеме, након беспоштедне борбе између два опречна менталитета, између  самог зла и коматића од развалинах нашега царства, она опредијелила, а с њом и национални Црногорци, за оно прво. Зато она данас суштински има исту ону функцију коју су у Његошево вријеме имали турски завојевачи. Наш српски идентитет је, с друге стране, и даље онај коматић од развалинах нашега царства. Зато, изнад свега зато, ми желимо и хоћемо јасно национално раздвајање с поклоницима златног телета званог црногорска државност.

***

Ја сам за границом просвештенога свијета, жали се Његош у једном свом писму што га је написао пред саму смрт, 1851. године. На мом узаном поднебљу свагда се ломе тирјански громови. Стога је мој мали крај тамом дивљине обезображен, додаје он. Али, његов геније и у тој чињеници налази утјеху:

За човјека здравомислећега нити је муке ни увеселенија на свијету, јербо су све људске посластице са отровом приправљене, а све печали имају неко своје удовољствије. Човјеку је готово, кад му дође, слатко плакати као пјевати. Ја овако нашу пјесну разумијем.

Свијет је сад Божји, стога у свакојем његовом нуглу виде се дјела великога мајстора. Трудољубије и искуство мрава и пчеле, и уредно летење ждраљевах ја радије гледам но све параде европејских столицах.

Ето примјера који показује колико је Његош изнад помрачености и свога животног простора и ограничености свога и нашега времена! Ето шта га то уздиже над милионима и нарочито над данашњим Цетињанима и осталим новоцрногорским конвертитима!
Овима што покушавају да га сведу на ниво катунске овцекрадице, који се тако свете његовој величини мјерећи га њиховом по свему болесном мјером.

Ми Срби из Црне Горе, што и данас, на почетку двадесет и првога вијека, такође живимо за границом просвештенога свијета, у том тамом дивљине обезображеном крају, ни случајно им не дамо Његоша.

Јер је он наш, упркос оном паганском грдилу, оном самару с беговског кљусета опљачканом негдје у Херцеговини, што су га поперили на врх Ловћена.  • Повезане теме


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Председник  Владимир Путин je уочи сусрета са америчким лидером Џозефом Бајденом у Женеви дао интервју за „Ен-Би-Си“ током којег је оценио да се војне вежбе НАТО-а и САД одржавају...


Подизање готовине приликом куповине на NIS Petrol и GAZPROM бензинским станицама

Кинеска амбасада у Лондону осудила је изјаву „клике“ Г7 која је позвала Пекинг да поштује људска права, описујући је као озбиљно кршење међународних односа. У дана


Забрана куповине руског државног дуга од стране америчких инвеститора коју је Вашингтон увео раније ове године ступила је на снагу данас. У априлу је амерички председник Џо Ба

Генерал Војске Републике Српске Ратко Младић осуђен је и за инциденте и догађаје који нису уопште наведени у оптужници, изјавио је његов адвокат Бранко Лукић који је почео детаљну...


Иако руски председник Владимир Путин има конзервативна очекивања од састанка у Женеви са америчким колегом Џоом Бајденом, он се нада да ће сусрет бар довести до тога да две...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА