BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Паметне фарме: Модерна технологија у служби пољопривреде

Паметне фарме: Модерна технологија у служби пољопривреде
04.12.2019. год.

Пољопривреда у развијеним земљама света већ дужи низ година доживљава бројне технолошке трансформације, и постала је индустрија у којој се све већа пажња придаје употреби модерних технологија, а паметна и високотехнолошка пољопривреда у неким земљама је данас већ постала стандард.

Организација Уједињених Нација за храну и пољопривреду предвиђа да ће до средине овог века морати да се производи чак 50% више хране за људску употребу, хране за животиње и биогорива, него што је то било 2012. године. У наредним деценијама пољопривредна и прехрамбена индустрија ће све више добијати на значају, пре свега због драстичног пораста броја становника на планети, који ће, према проценама Организације УН до 2050. године износити око 9 милијарди.

Управо из горе наведених разлога, пољопривреда је у развијеним земљама света током  последњих година доживела бројне технолошке трансформације, и постала индустрија у којој се све већа пажња придаје употреби модерних технологија.

Паметна и високотехнолошка пољопривреда у неким земљама је данас већ постала стандард. Тај стандард подразумева примену технологије познате као Интернет интелигентних уређаја (Internet of Things, или скраћено IoT).  Реч је о умрежавању које обухвата физичке објекте, зграде, механизацију, wireless камере, возила и разне друге паметне уређаје.

Сви ови објекти и уређаји опремљени су софтверима и сензорима који омогућавају размену података и управљање на даљину. На тај начин, лако се врши анализа целокупног процеса производње на пољопривредним газдинствима и проширују се производне могућности.

Увођење различитих паметних алата за пољопривреду, као што су мини метеоролошке станице, или алати за праћење квалитета и параметара земљишта, омогућава пољопривредницима да повећају контролу над процесом узгајања усева и стоке, чинећи да процес производње буде поуздан и предвидив, ефикасан и више профитабилан.

Интернет интелигентних уређаја нуди пољопривредној индустрији непроцењив ниво контроле и могућности за аутоматизацију и доношење  одлука путем повезаних паметних уређаја и паметне мреже сензора, сигурносних камера, дронова, па и робота.

Сензори – могућност за прикупљање велике количине података и њихову анализу ради веће ефикасности

Могућност прикупљања велике количине података из метеоролошких станица, затим из уређаја који мере влагу и ПХ вредност земљишта, праћење усева, контрола кретања штеточина на засејаним површинама, надзор стоке и надгледање опреме на даљину – све су ово огромне предности које модерне технологије доносе пољопривреди. Прикупљени подаци, уз помоћ вештачке интелигенције се даље анализирају, што обезбеђује смањен производни ризик и повећану ефикасност у производњи. 

ЕУ је недавно издвојила буџет од 30 милиона евра за истраживања у пољопривреди, како би испитала даљи потенцијал IoT-а за потребе европске прехрамбене и пољопривредне индустрије, истовремено предузимајући потребне кораке ка одрживој производњи хране са прецизним начином управљања усевима.

У истраживања су били укључени сви главни актери у ланцу производње хране – добављачи технолошких услуга, софтверске компаније и академске истраживачке институције у области млечне, воћарске, месне и повртарске индустрије.

Једно од истраживања имало је за циљ прецизно управљање у прихрањивању пшенице азотом и у наводњавању. Користећи податке који су прикупљени путем сензора у мрежи, пољопривредници су могли да узгајају пшеницу надгледајући њено стање у пољу. Циљ је био побољшан степен искоришћења азота и воде, као и смањивање негативних утицаја на природну средину, уз одржавање оптималних услова за узгој усева пшенице, што у крајњој линији доводи и до смањених трошкова.

Примена IoT-а и паметних уређаја у пољопривреди

Користећи анализу добијену на основу улазних података коју је обезбедила мрежа ИоТ уређаја, пољопривредници ће моћи да уоче недостатке у развоју својих усева, или евентуално лоше здравствеено стање своје стоке, и моћи ће на време да реагују и ублаже ризик од губитака.

Осим тога, ефикасном употребом пестицида, ђубрива и наводњавања, смањује се њихова претерана употреба, што за резултат има здравију храну и мање трошкове производње.

Интернет интелигентних уређаја примењује се у пољопривреди на различите начине, а најчешће у следећим облицима:

Предиктивно одржавање опреме

Са предиктивним одржавањем опреме, она може дуже да траје и да се сервисира само онда када је то неопходно. Тиме се повећава њена ефикасност, што за последицу има повећане приходе.

Опрема  се одржава на основу анализе података које сензори шаљу паметним уређајима. Подаци су о томе колико добро опрема функционише и да ли ће ускоро бити потребе за сервисирањем.  Ово омогућава пољопривреднику да обезбеди исправност опреме на време, како не би дошло до квара и застоја током кључних фаза у процесу производње. Самим тим, смањују се и тршкови одржавања на дужи временски период.

Дронови

Интензивни радови се смањују са употребом дронова који се користе за надгледање усева и садног материјала, што омогућава већу ефикасност и већу исплативост паметних фарми.

Надзор стоке

Коришћењем паметних оковратника, може се на једноставан начин имати увид у здравствено стање, активности и исхрану сваког грла. Пољопривредници тако могу изоловати оболела грла, умањујући ризик од ширења болести на читаво стадо.

Управљање усевима

Укупно здравље усева може се пратити употребом сензора који бележе температуру земљишта, количину падавина, киселост (ПХ вредност) земљишта, водени потенцијал у листовима биљака и ниво хранљивих материја које биљка добија. Осим тога, путем сензора могу се откритик и глодари и друге животиње и инсекти који могу да нанесу штету приносу.

Заштита од инсеката и других штеточина

Сензори могу да алармирају пољопривредникее када инвазија штеточина достигне кључну тачку. Поред тога, постоје и сензори који су дизајнирани тако да аутоматски активирају дисперзију феромона на усеве (тзв. феромонске клопке) и тако утичу на смањење популације штетних инсеката без употребе токсичних пестицида.

Управљање наводњавањем

Претерано наводњавање и употреба воде могу се смањити помоћу сензора који мере ниво влаге у земљишту. Исто тако, сензори могу да покрену процес наводњавања када је влажност земљишта испод оптималног нивоа, при чему наводњавање траје  све док се такав ниво поново не достигне.

Паметни стакленици

Овакви пластеници и стакленици имају сензоре који прате температуру и влажност земљишта, омогућавајући пољопривреднику да даљински контролише атмосферске услове у стакленику, аутоматско наводњавање, као и аутоматско регулисање вентилације.

Бежичне надзорне камере 

Сигурносне камере на фармама пружају могућност да у сваком тренутку, са било ког места које је покривено интернетом, пољопривредници могу да изврше визуелну проверу стања у шталама, оборима и пољопривредним добрима. На тај начин могу се спречити губици или оштећења опреме и друге имовине, али и спасити грла стоке у ризичним непредвиђеним ситуацијама.

Највеће предности паметне фарме

Ланац производње хране постаје још одрживији са интернетом интелигентних уређаја тако што обезбеђује повезивање снабдевања репроматеријалима, производњу и дистрибуцију производа.

 

·OОптимизована производња обезбеђује услове за јачи и здравији принос и бољи квалитет хране, уз смањење употребе пестицида и ђубрива кроз аутоматизацију процеса. Правилна и транспарентна производња на тај начин омогућава безбеднију храну.

Пољопривредници имају мањи производни ризик и могућност дугорочног планирања производње, што ће им омогућити да предвиде приносе и унапред испланирају дистрибуцију добијених приозвода.

Предност у односу на конкуренцију

Као што можемо закључити, интернет интелигентних уређаја смањује трошкове пољопривредне производње, повећава њену ефикасност, као и безбедност произведене хране. Због тога, питање је времена када ће ова технологија постати неминовност за сваког пољопривредног произвођача који жели да буде конкурентан на тржишту.

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Амерички председник Џо Бајден је рекао да његов руски колега Владимир Путин "има проблема", саопштила је прес служба Беле куће. „Зна да има проблема и то га чини опаснијим&ldquo


Пораст терористичких активности у Авганистану у позадини исхитреног повлачења страних трупа из ове земље и брза деградација ситуације захтевају усвајање одговарајућих мера, и такав рад је већ у току,...

Руске јединице у Таџикистану завршиле су прегруписавање на полигону Харб-Маидон у близини границе са Авганистаном, саопштила је Централна војна област (ЦВО). „Руске јединице 201. базе у Т


Шеф регионалне национално-културне аутономије кримских Татара, Ејваз Умеров апеловао је на турске власти да признају Крим као део Руске Федерације. Раније је професор турског

Три јерменска војника погинула су у борбама на граници са Азербејџаном, саопштила је прес служба Mинистарства одбране Јемреније. Још двојица су рањена, а сукоб се наставља, додаје се у ...


Србија је освојила прву златну медаљу на Олимпијским играма у Токију! Kао и у Лондону 2012. године, обрадовала нас је Милица Мандић, представница у теквоноду, која је у финалу...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА