BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Вучић: Билатерални споразум са САД, изузетно сам задовољан

Вучић: Билатерални споразум са САД, изузетно сам задовољан
05.09.2020. год.
Председник Србије Александар Вучић каже да је изузетно задовољан са оним што је наша делегација постигла на састанку у Белој кући. Делегација Србије је потписала билатерални споразум са САД, о економској сарадњи са Приштином, а не трилатерални, и у њему Приштина није поменута као субјекат међународног права, поручио је Вучић.


Александар Вучић је, у обраћању медијима након потписивања споразума у Белој кући, навео у тексту споразума нема тачке десет, нема признања, и да људи у Србији могу да одахну.

"Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан и сви чланови делегације оним што смо постигли", рекао је Вучић.

Истакао је да је реч о билатералном споразуму са САД.

"Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Дакле, ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права. То је за нас од изузетног значаја и хвала председнику Трампу, посебно му хвала што је направио дуг билатерални сусрет са делегацијом Србије. Ја сам провео више од 15 минута у Овалном кабинету сам са Трампом и његовим сарадницима", додао је Вучић.

Указао је да је на том састанку било речи о односу Србије и Америке, свим изборним кампањама, као и да је председник Трамп исказао жељу да дође у Србију.

"Кроз овај билатерални споразум директно уређујемо односе са једном од две највеће силе света, да се бавимо економијом пре свега и неким политичким питањима која нису изузетно болна за нашу земљу", рекао је Вучић.

Нагласио је да постигнут компромис и добар споразум за Србију.

"Само за Србију је предвиђено отварање канцеларије Фонда за развој САД у Београду, а тога нема за Приштину или било кога другог у региону", додао је Вучић.

То ће значити јак сигнал свим кредитним агенцијама, али и инвеститорима, како америчким, тако и западноевропским, да улажу у нашу земљу, али и жељи Америке да послује на србском тржишту.

Додао је да ће "Американци нагледати са нама важне пројекте, као што је изградња пута до Приштине".

Подсетио је Србија у сарадњи са Евопском инвестиционом банком гради ауто-пут од Ниша до Плочника, али да се још не зна како ће бити финансиран део од Плочника до Мердара.

Истиче да ће изградња тих ауто-путева повезати Приштину и централну Србију и лакше кретање грађана.

Споразум подразумева, додаје Вучић, и изградњу пруге, односно железничко повезивање Приштине са централом Србијом.

Истиче да ће изградња железнице ићи преко Мердара, јер је, указује председник, постојала идеја Приштине да пруга иде преко севера Косова и да Србија нема контролу над железницом.

"Ту смо успели да избегнемо малу замку", рекао је Вучић.

Вучић: И Гренел потврдио да је било изненађење

Вучић је одговорио и на поједине изјаве да србска делегација није доживела никакво изненађење и указао да је специјални изасланик Ричард Гренел потврдио да јесте било изненађења.


"Да будем искрен, слушам различите приче да није било изненађења и Гренел је потврдио да је било изненађења за српску делегацију, али није желео да прецизира да је то тачка 10 и међусобно признање", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Поручио је и онима који су изјављивали да се у документу који се нашао на преговарачком столу налази 16 тачака, а не три, како они кажу.

Указао је и да свих 16 тачака нису исте за Београд и Приштину.


"Албанци би пристали на све, само да остане тачка 10"

Вучић је изјавио да су чланови приштинске делегације хтели да потпишу све, само да се у споразум о економској нормализацији врати спорна тачка 10, која се односила на међусобно признање, као и да су најснажније били против решења која се тичу Газивода и такозваног мини Шенгена.
 

"Албанци су били најснажније против три ствари. Прво, рекли су да ће све да потпишу само да се врати тачка десет, на чему је Авдулах Хоти десет пута инсиситирао. Када смо успели да избацимо тачку десет, онда је Хоти рекао да, иако је имао примедбе на Газиводе и мини Шенген, све прихвата, само да остане тачка десет" рекао је Вучић:

"Али, нема тачке 10, нема међусобног признања и људи у Србији могу да одахну", рекао је Вучић.

Навео је да су Албанци били и против мини Шенгена, за шта су, како каже, имали "чудне аргументе и мешали су мини Шенген са Шенженом".

Међутим, како каже, они су се својим уговором са Американцима обавезали да приступе мини Шенгену, што је важно не само за Србе на КиМ, већ и Србију.

"То је за нас важно, јер ћемо тиме имати јединствено тржиште, нема изненађења с таксама, тарифама, обезбедићемо слободнији проток људи, капитала, услуга, важно је за Србе на КиМ и целу Србију", рекао је Вучић.

Указао је да је србска економија изгубила пола милијарди евра само због такси и тарифа које су уведене.

"Ми имамо најснажнију економију и то много значи нама, али значи и другима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да Албанци нису хтели да признају дипломе из Косовске Митровице, желећи да кажу да то припада њиховом, а не србском систему.

"То ће значити пре свега у радној снази, која у региону мора да има слободну проходност, да оно што су учили буде признато на територији целог мини Шенгена и између Приштине и Београда. Више пута смо то потписивали, али није било извршења због Косовске Митровице, сада верујемо пошто Американци надгледају, да ће то бити уважено", рекао је Вучић.

Кад је реч о диверзификацији извора енергетског снадбевања, Вучић каже да је србска страна одбацила да се обавеже од кога ће и шта да купује.

"Морамо да радимо на томе, али нисмо могли да пристанемо да купујемо скупљи гас", рекао је Вучић.

"Газиводе посвађале делегацију Приштине, за Србију одлично"

Вучић каже да су Газиводе кључна ствар око које се косовска делегација свађала између себе.

"Каже се да се две стране слажу да ће да раде заједно са америчким департментом енергетике и са другим органима америчке владе на физибилити студији која би требало да подели енергетске ресурсе језера Газоводе" рекао је Вучић шта стоји у споразуму.

"Зашто су они били снажно против, а зашто смо ми били за, при чему нисмо то хтели да откривамо и једни и други смо ћутали - зато што ми немамо ни киловат струје са Газивода у овом тренутку. Овако ћемо, у каквом год опсегу да поделимо, ми само да добијемо, зато су се они жестоко свађали између себе", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија на томе инсистирала у Бриселским преговорима и да ће наставити на томе.

"Веома је важно да Американци ураде физибилити студију и да ми можемо да добијемо део енергетских извора, дакле реч је и о струји и о води. На нашој територији су Газиводе нешто дубље, али углавном та вода иде за Метохију и Приштину, мање за српске средине. Струја нам не иде уопште, тако да је ово за нас одлично, а у Пришини је изазвало немире", рекао је Вучић.

"Шаховска минијатура око израелског признања Косова"

Председник је нагласио да је велика борба, поред тачке 10, вођена и око позива Израелу да призна Косово.

"Захваљујем мом пријатељу Александру Вучићу на одлуци да призна Јерусалим за главни град Израела и премести тамо амбасаду", рекао је Нетанјаху.

Израелски премијер је захвалио и америчком председнику Доналду Трампу на "доприносу овом достигнућу". 

"Водила се велика борба нас и домаћина, највећа око тачке 10 која је захтевала међусобно признање, али и око позива на признање Косова од стране Израела. Сматрали су да треба ми да позовемо Израел да призна Косово, а ми смо рекли да то не можемо, јер то руши нашу политику", објаснио је Вучић новинарима.

Додао је да је потом речено да то буде суи генерис, што србска страна није могла да прихвати.

"На бруталан начин смо одбили међусобно признање, а ово је била шаховска минијатура. Рекли смо да ако се о томе договоре Израел и Приштина – у реду. Такође смо рекли Израелу да, ако буду поштовали Србију, онда ће наша земља пребацити амбасаду у Јерусалим", нагласио је Вучић.

Указао је да Србија, с тим у вези, тиме не учествује у томе што су потписали Американци и Албанци.

Пренео је да је споразумом договорен и мораторијум на захтев Приштине за чланство у међународним организацијама и кампању отпризнавања коју је водио Београд.

Навео је да је Приштина била против мораторијума, јер су говорили да ће то изазвати кризу њихове владе.

Указао је да споразум садржи и решавање питања несталих особа, али и декриминализацију хомосексуалности, што је наша земља одавно урадила.

Такође у споразуму стоји да осуђујемо Хезболах, додајући да је жеља САД да се то уради, јер они воде такву политику.

"Ми смо се концентрисали да око оног што се нас тицало извучемо најбоље могуће и да се не свађамо око сваког питања", додао је Вучић.

"Ови дани нису били лаки за нас, све се убрзава"

Ови дани нису били лаки за нас, све се убрзава, поручио је Вучић.

Поновио је да србска делегација има важне економске разговоре иза себе и да сада следе тешки разговори у Бриселу.

Најавио је да ће се у Бриселу на дневном реду наћи економске теме, али и Заједница србских општина.

"Право одавде идемо у Брисел, не идемо кући", нагласио је Вучић.

Захвалио се грађанима Србије на подршци и бризи и на томе што су веровали у своју делегацију, те и што воле своју Србију.

"Србија је наша земља, за нас најлепша и најбоља. Данас се председник САД Доналд Трамп похвалио стопом незапослености од 8,4 одсто, а код нас је 7,3 процената. То говори како напредујемо и да можемо да сустижемо и престигнемо оне који су деценијама били испред нас", закључио је Вучић.

"САД ће гарантовати заштиту верских објеката СПЦ"

Председник Вучић је изјавио да је веома важно то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тичу Српске православне цркве.

Како је нагласио, Американци су се кроз билатералне споразуме и са Србијом и са Приштином обавезали да ће гарантовати спровођење судских одлука које се односе на СПЦ и да ће гарантовати безбедност верских објеката, србских свештеника и србских верника.

Договорили смо заштиту слободе религија, интрарелигијске комуникације и посебно заштиту религијских објеката, казао је Вучић.

Даље, како је навео, обавезали су се за посебне безбедносне и сигурносне контроле на аеродромима, те да на томе раде самостално и са Приштином, а све у циљу добијања безвизног режима са САД.

Нетанјаху захвалио Вучићу за премештање амбасаде

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху захвалио је председнику Александру Вучићу на одлуци "да призна Јерусалим за главни град Израела" и пребаци амбасаду Србије у тај град.

РТС


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © РИА Новости/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Председници Владимир Путин и Џо Бајден ће на сутрашњем дугоочекиваном састану у Женеви разговарати о широком спектру тема, укључујући коронавирус, рат у Донбасу и борбу против сајбер криминала, саопштио ...


Министарство спољних послова Ирана је саопштило да је коначно постигло договор са САД-ом, што значи да ће бити укинуте све санкције наметнуте индустријским секторима земље, укључујући и енергетику.

Док су европске силе стале на страну Југа у Америчком грађанском рату, руски цар Александар II је 1863. године послао две ескадриле руске морнарице у Сан Франциско и Њујорк,...


Председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да је изјава америчког предсједника Џоа Бајдена да је члан 5. оснивачког споразума НАТО алијансе "света обавеза". "Велики повратак пријатеља, партнера и ...

Државе НАТО-а намеравају и даље да подржавају суверенитет и територијални интегритет Украјине, саопштио је амерички лидер Џо Бјаден на конференцији за штампу у Бриселу, након завршетка самита НАТО-а.


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са члановима колегијума присуствовали су комеморативној академији која је поводом обележавања 22. годишњице...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА