BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Када ће почети падати цијене некретнина у Бањој Луци?

Када ће почети падати цијене некретнина у Бањој Луци?
21.12.2020. год.
Цијена квадрата у Турској за дупло јефтинија него у Бањој Луци док је БДП по становнику у Турској дупло већи него у БиХ. Да ли то значи да су цијене квадрата некретнина у Бањој Луци нереалне? Ко од тога има користи? Да ли ће доћи до пада цијене квадрата у граду на Врбасу?

Цијене станова у Сарајеву и Бањој Луци некада

У Бањој Луци су цијене некретнина већ одавно превисоке у односу на стандард грађана и оно што Бања Лука пружа.

Зашто је то тако?

У доба непосредно после задњег рата, цијена квадарата у Бањој Луци је била до 50% веће од цијена квадрата у Сарајеву. И данас су цијене некретнина у Бањој Луци остале превисоке.

Такав омјер цијена је ван сваке логике. Бања Лука је знатно мања од Сарајева, а самим тим пружа мање могућности за њене становнике. Клима у Бањој Луци је праћена љетним спаринама. С аспекта климе, знатно јеу угодније љето провести у Сарајеву него у Бањој Луци.

Највећи дио Сарајева пије изворску воду, са Врела Босне и са извора Миљацке. У Бањој Луци се пије прочишћена вода  из Врбаса. У узводном току од бањалучког водовда је на низ насеља и много отпадних вода укључујући канализацију која се улијева у Врбас. То се "прочисти" па онда баљалучани то пију.

Бања Лука је трусно подручје по питању земљотреса, опасније по том питању од Сарајева.

Сарајево је окружено и олимпијским планинама, гдје за 20-так минута вожње из центра Града можете доспјети на Требевић, Јахотину, Бјелашницу, Игман, док Бањалучанима треба знатно више до Козаре која пружа мање могућности за љубитеље природе од поменутих сарајевских планина.

Узимајући то све у обзир, логично би било да су цијене квадрата у Бањој Луци ниже од цијене квадрата у Сарајево.  Међутим, они који су диктирали цијене некретнина У Бањој Луци након рата, успјели су да наметну веће цијене квадрата у Бањој Луци него у Сарајеву. На конто превисоких цијена некретнина у Бањој Луци, Срби су изгубили велике своте новца. Нпр. Бошњаци су могли за продате некретнине у Бањој Луци да за око 50% јефтиније купе некретине у Сарајеву.

Прича се да су марже и преко 200%

Да ли политика, да ли грађевински лоби, или како народ говори грађевиснка мафија или закон понуде и потражње, су у Бањој Луци до данас задржали виске цијене некретнина. Прича се да квадрат градње са квалитеним материјалима кошта у Бањој Луци до 1000 КМ/m2, а квадрат у новоградњи се продаје по цијенама од преко 2000КМ/m2. У новије вријеме, цијене на бољим локацијама достижу цијене и око 3000КМ/m2.  

Доста народа је отишло из Бања Луке па се људи питају ко купује станове по нералним цијенама, цијене су енормне у односу на стандард грађана, а опет што је чудо, највећи број станова се прода још док је зграда у изградњи. 

Ко купује те толике некретнине по таквим цијенама?

Да ли људи са простора Бања Луке и околине који су отишли у расејање, купују себи станове који су углавном празни и тако помажу у надувавању цијена?

Цијене квадрата у Турској јефтиније дупло у односу на Бања Луку

БДП по становнику у Турској је већи за више од  дупло него БДП по становнику Бања Луке.

По подацима из 2018 године, БДП по станвнику Турске је износио 28,002$, док је у БиХ у исто вријеме био 13,108$

Цијене квадрата некретнина уз море у Турској дупло (а и више од тога) повољније су од цијена у Бањој Луци  Тако отприлике цијена  квадрата намјештеног стана у близини плаже у Турској износи око 1250 КМ/m2, док у Бањој Луци цијене иду и преко 2.500КМ/m2.

Погледајте нпр, цијене некретнина у Турскоје.

За 80,000 евра може се купити луксузно опремљен стан са око 125м2, у непосредној близини мора, када се прерачуна, квадрат тог стана у турској дође око 125КМ/m2

Стан потпуно опремљен, 70 метара од плаже 80m2 / 45.000Еура

 Стан потпуно опремљен, 150m oд мора, 95m2 /48.500еура

 Понуда некретнина у Турској

https://www.facebook.com/watch/newlifeturkeyinalanya/

Турци имају већи прираштај него Бања Лика, бољи стандард, већ БДП, а имају дупло јефтиније некретнине. 

До када?

Наведени су примјери цијена некретнина у Турској и Бањој Луци. Цијене у Грчкој су такође ниже него Бањој Луци. Нећемо овде радити детљану анализу тржишта некретнина.

Циљ текста је био да скрене пажњу грађанима Бања Луке, да су цијене некретина у односу на живостни стандард, БДП, климу, воду, итд. доста високе, те да воде рачуна о свом новцу гдје га улажу.

На овим просторима актуелна тема је расељавање становништва, одлазак младих у иностранство. Зна се да је младом човјеку, веома битно рјешавање стамбеног питања. Уколико млад човјек може да обезбеди себи и својој породици адекватан стамбени простор, он има знатно мање разлога за одлазак.

Да ли је Држава, Република, Град, могу нешто да подузму да се доведу цијене некретнина у прихватљиве токове. Да ли они који граде станове и надувавају цијене, могу да схвате да ако изгубе младе, да у скоријој будућности неће имати ко куповати њихове станове, а неће имати ко ни да их гради. Да ће њихов бизнис на овим просторима почети да пада.

Да ли ће прије инвеститори у некретнине у Бањој Луци схватити да су претјерали са маржама или ће прије грађани који желе да уложе новац у некретнине, увидјети да на другим мјестима могу добити за свој новац више и боље, остаје да се види.

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Амбасадор Белорусије рекао је да не разуме одлуку Србије да забрани летове белоруских компанија


Руске власти ће одговорити на поступке украјинског председника Владимира Зеленског, који је увео санкције против руских привредника и проширио их против низа компанија, симетрично или не, одредиће руководство земље,...

Европска унија треба да води дијалог са Русијом, која игра важну улогу у решавању различитих светских проблема, на пример у Сирији. За то је потребно одабрати потребан формат, рекао...


Свет је пропустио шансу да се истински уједини пред пандемијом коронавирусом, изјавио је стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижо

Руска амбасада у Сједињеним Америчким Државама изјаве представника Пентагона у вези са инцидентом са британским разарачем "Дифендер" у Црном мору назвала је неутемељеним.


Русија је већ навикла да буде мета напада Запада, али је развила поуздан одговор на спољни притисак - консолидовање друштва, јачање свог одбрамбеног потенцијала, јачање економске, финансијске и технолошке...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА