BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Код ма­нас­ти­ра Све­те тро­ји­це у Са­са­ма Бошњаци пут пре­гра­ди­ли жи­цом

Код ма­нас­ти­ра Све­те тро­ји­це у Са­са­ма Бошњаци пут пре­гра­ди­ли жи­цом
01.09.2008. год.

СРЕ­БРЕ­НИ­ЦA - Бошњаци ко­ји су се вра­ти­ли на сво­ја имања у бли­зи­ни ма­нас­ти­ра Све­те тро­ји­це у Са­са­ма код Сре­бре­ни­це пре­гра­ди­ли су бодљика­вом жи­цом пут ко­ји во­ди до Ко­на­ка ко­ји се обнавља.

Отац Ме­то­ди­је, на­мје­сник ма­нас­ти­ра, тврди да је пут пос­то­јао и ра­ни­је и да су њим ишли Бошњаци ко­ји су жи­вје­ли у не­по­сре­дној бли­зи­ни ове пра­во­сла­вне све­тиње.

- Про­блем око пу­та нас­тао је ка­да су на­ше ко­мши­је Бошњаци до­шли до са­знања да би ус­ко­ро тре­ба­ло да бу­де асфал­ти­ран пут и при­ла­зи ма­нас­ти­ру. Ка­да су пос­тављали ме­тал­не шип­ке и бодљика­ву жи­цу по сре­ди­ни пу­та го­во­ри­ли су “Ево на­ма па­ра” - ре­као је “Гла­су Српске” отац Ме­то­ди­је.

Он је ис­та­као да су у посљедње ври­је­ме при­ли­чно на­ру­ше­ни одно­си изме­ђу по­вра­тни­ка Бошњака и ка­лу­ђе­ра.

- Је­ди­на осо­ба са ко­јом смо кон­та­кти­ра­ли би­ла је на­ша прва ко­мши­ни­ца Би­да Ха­са­но­вић а са­да и она окре­ће гла­ву од нас - ка­зао је отац Ме­то­ди­је кон­ста­ту­ју­ћи да ни она ни дру­ги Бошњаци не­ма­ју ни­ка­кав ра­злог да се љуте на њих.

Пут су, пре­ма њего­вим ри­је­чи­ма, су­зи­ли по­вра­тни­ци по на­го­во­ру Му­ни­бе Aлић ко­ја тврди да је дио ма­ка­дам­ског пу­та њено земљи­ште.

На­кон што је пут ши­ри­не око три ме­тра пре­гра­ђен, оне­мо­гу­ће­но је до­пре­мање гра­ђе­вин­ског ма­те­ри­ја­ла по­тре­бног да се за­врше ра­до­ви на обно­ви Ко­на­ка.

- Мо­ли­мо се ми­лос­ти­вом Бо­гу да нам да­ру­је му­дрос­ти, сми­рење а изнад све­га љуба­ви хриш­ћан­ски ко­ја нам да­је сна­гу да ис­тра­је­мо у обно­ви ове на­ше пра­во­сла­вне све­тиње - ка­зао је отац Ме­то­ди­је и под­сје­тио да је ма­нас­тир Све­те тро­ји­це, за­ду­жби­на краља Уро­ша и Не­мањића, са­гра­ђен сре­ди­ном 13. ви­је­ка и да је њего­ва обно­ва за­по­че­та при­је шест го­ди­на.
 На­па­ди

На­мје­сник ма­нас­ти­ра ка­же да ово ни­је први пут да су ка­лу­ђе­ри у ма­нас­ти­ру у Са­са­ма на­па­дну­ти и узне­ми­ра­ва­ни од стра­не по­вра­тни­ка Бошњака.

- Про­бле­ми су по­че­ли 2003. го­ди­не ка­да су Бошњаци по­че­ли да се вра­ћа­ју, а ма­нас­тир да се обнавља. Ми ов­дје не­ма­мо ни­ка­ква пра­ва. Бошњаци се по­на­ша­ју као ста­ро­сје­ди­оци, иако су на ове прос­то­ре до­шли у 19. ви­је­ку, а ма­нас­тир у Са­са­ма да­ти­ра од 1242. го­ди­не - ис­та­као је  отац Ме­то­ди­је.  • Извор
  • Глас Српске
  • Повезане теме


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да је, од последњег извештаја, на коронавирус тестирано 9.275 особа, при чему је 386 налазa било позитивно.


Премијер Црне Горе Здравко Kривокапић, одговарајући на питања једне од његових пратилаца, казао је да је и даље истог става да је усвојена Резолуција о Сребреници непотребна. “Поштована, огласио сам...


"Спелеолози" ваде смеће, али ваде и људске кости, па их једнако третирајући као отпад, спаљују, додуше по европским стандардима. На тај начин кроз примену прикривачке крилатице: нема тела, нема...

Изјава команданта америчке морнарице у Европи и Африци изузетно је опасна и представља покушај пребацивања одговорности за изазивање сукоба у Црном мору, рекао је за РИА Новости заменик министра...


Десетог дана на Олимпијским играма, Србија је освојила нову медаљу. Миленко Себић освојио бронзу у стрељаштву, у дисциплини пушка тростав. Бојан Зделар и Милица Новаковић пласирали су се у...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА