BitLab хостинг
Почетна страница > Новости
Бранко Ракочевић

ПУТИН 15 ГОДИНА НА РУСКОМ ПОЛИТИЧКОМ ОЛИМПУ

09.08.2014. год.
.Према најновијим испитивањима које су спровели социолози Института јавног мњења „Леванда-ценатар“, предсеник Путин је достиго историјски максимум популарности: 87“ од сто,док је у мају у време кримске еуфорије био нешто нижи и износио је 83%.

 На данашњи дан, 9. августа 1999. тадашњи председник Руске Ферецације  Борис Јељцин, поставио је свјим указом Владимира Владимровича Путина, шефа ФСБ (Федреалне службене безбедности, наслединице легендарног КГБ-а) за вршиоца дужности преседника   руске Владе и истовремно га именовао за свог наследника на фунцкији  председника Русије.

Од тада Владимир Путин не силази с политичког Олимпа  Руске Федерације.

На данашњи дан  пре 15 година председник Руске Федерације Борис Јељцин у свом телевизикском обраћању обавестио је  нацију да   је Владимира  Владимировича Путина одредио за свог  наследника.Јељцин  је том приликом објансио да управо  Путин „ може око себе олкупити оне који имају зафатак да у новом, XXI веку обнове  велику Русију.“

Јењцинове речи  изговорене у телевизојском обраћању у којима је он Путина  водео као свог наследника, мало је ко тада схватио озбиљно.Јурој Лишков, један од најутицајнијих  рускх политичара тога времена и дугогодишњи градоначленик Москве  је изјаио да је у питању „ апсолутни апсурд власти „, а Борис Њемцов,   који је једно време словио за најозбињнијег неофицијелног Јељциновог наследника  на фунцији шефа државе, назавао је именовсње новог премијера „актом безумља“.Генадиј Зјуганов, вођа КП Руске Федерације, је  сматрао да би тако нешто било поптуно немогуће  и с ону страну разума.

Сам Борис   Јељцин је   касније  у својим мемораима тврдио да  је одлуку о преносу власти  донео  још карјем пролећа те, 1999. Г.

Путин улето 1998.постаје директор ФСБ

Владимир Путин је за директора ФСБ постављен у лето 1998., а већ у марту наредне године постаје секретар Савета безбедности Русије.

На основу информација из отворених извора до којих смо дошли на интернету пишући овај текст, именовање Путина зс в.д. премијера се поклопило  са   операцијама крупних  федералних снага  против терориста  који су упали у Дагестан.

На челу те операције био је Путин, који тада наступио као одлучан, енергичан организатор, тако да су 15. Септембра бојовници били потпуно истерани  из Дагестана.

А непуну годину касније, 16. августа 1999.Путин  је псостваљен за вршиоца дужности председника Владе  са 223 гласа  посланика Државне думе, против су била 84, док се 17 депутата уздржало.

По мишљењу историчара Берсенкова  Путин је наступио са квалитетом човека „ способног  морално и психолошки да уједини Русе  који су почели да се везују с  младим  премијејром своје наде  за успостављање стабилности, поретка и постепено побољшање живота.“

Путинов програм из децембраљ 1999. „“Русија на  рубу хиљадугодишта „

Дана 30. децембра 1999. У низу рускох медија публикована је  програмска студија Владимира Путина под назсловом:“Русја  на рубу хиљадугодишта 2 у којој је он изложио своје представе  о прошлости и погледе  на пердстоје задатаке у развоју   земље.По мишљењу аутора, Русији не неопхподна јака државна власт и консолидавија друштва.

Што се економскох проблема тиче, Путин смтара да је потребно видити политику усмерено на борбу са сиромаштвом, обезбеђење раста благостања становништва и повеаћња ефикасности руске  економије.

Руске агенције, медије и порттали у данашњим издањима посвећују бројне анализе, колумне, критичке осврте  којима желе да што објкетивније осветле   петнаестогоишњи период   Путинове владавине    Русијом.

Већина аналитачара и колумнста се слажеда се он успено носио с рарзним видовима изазова са којима се сукобљавао и на које је наиалзи током дценију и по  колико  је  неприкосновени лидер Русије.

 Само по себи је имресивно  са колико се  се проблема у том периоду суочава, и какве је све државничке улоге  успешно  одиграо:војног лидера  и заштитиника територијалне целовитости земље (1999-2000), еконмског реформатора (почетком 2000.), борца  са  претњама и опаношу која је долазила од олигарха  (2003-2004), лидера стабилног развоја  (2004-2009), антикрзног менаџера (2010), заштитника већине од агресивне мањине и истовремено политичког реформатора (2011-2013).

Али без обзира на различите варијације  и приступе, Путинива политика  се све ово верме градила на неколико  доминанатних   праваца.

Пре  свега  ту је борба за очување територијалне  целовитости Руске Федерације што је Путин  је схавтио као своју личну мисију.

На другом месту је осигурање  унутра руске елите  таквог баланса снага  који никад не би доводио у сумњу Путиново лидерство.

Треће: чување личне популарности код народа и њено задражавње на високом нивоу. При свему овоме, увек је било актулно смањивање спољног утицаја на понашање руске елите.

И на крају све ове године  водила се стална борба са циљем да се сачува мести у клубу водећих светских лидера  и геополитички утицај Русије кроз контролу енергестких токова  и појачање зоне  утицаја у постсовјетском простору.`

Опрезно ступа на функцију  вршиоца дужности  премијера

У првом интервјуу  датом после именовања на чело Владе,   датом  каналу НТВ, Путин  је изразио  нескривену опрезност  објашњаавјући свој пристанак на понуду предедника Јељцина:
„Било би сасвим неукусно одгворити преседнику да нисам спреман, ако ме је то већ био његов избор, „ рекао је Путин и додао како не би било никакаве сумње :

„Али знате ли ви да је наш највећи проблем као државе  њена  политичка нестабиност.“

Деценија и по врхунске ефективе политике Владинира Путина (без обзира на све несупехе и грешеке)

Тешко је наћи данас у Русији неког објектвног аналитичара, мирног, који воли Русију, способног да оцени успех и укаже на пропусте и грешке Путинове валдаине, који не  би усвојио овај сумарни  преглед, биланс од 8 тачака   изведен из  коментара руских медија повдом овог јубилеја.

1.Путин је најуспешнији официјелни лидер земље још од времена Андропова.

2. После горбачовско-јељциновског  урушавања  управо под Путиновим рукводством Русија је обновљена.

3. За време Путина  поново је јустанвљен статус Русије  као глобалне суперсиле (истина, не до нивоа СССР-а, и јш не и на екномском плану.)

4.Сам Путин сада улази у тројку најутиајнијих политичара на свету, с гигантским међународним искуством.Остали двојица у тој тројсци су председници САД и НР Кине.У време Јељцина тако  о руском утицају се није могло ни замислити, а у јесен 1999. Запад није крио да  Русија  ише никад неће постати држава  од бнило каквог с ветског утицаја и значаја.

5.Путин је решио многе проблеме Русије 90.-их година прошлог века, док је већину других свео на најмању могућу неру по значају.Много је од сега тога могло бити боље решено, али показатељи Путинове плитике су више него успешни, а сам као државник  и политичар, врло ефикасан.

6.Путин је спео да сачува  целовотост Русије  и да је сапсе од другог после  1991.г. распада.А 1999., као и раније, све је ишло на ту  руку, к распаду.

7. Путин је почео  стварати историјски ( традиционални) међудржавни и међунационани савез около Русије. Потенцијално и у перспективи-нову савезну државу.

8.Путин је једини после времена Гобачова  за чије време а)  број становника почео да расте, б)да је државна територија повеаћана.

Јубилеј се поклапа с достигнутом  максималном популарношћу председника

Данашњи јубилеј вчадавине председника Путина  сепоклапа  са достигнутим његовим максималним рејтингом популалрности  међу руским становништвом.Центар за политичке анализе је саопштио да је високи  пердсдников рејтинг псотигнут захваљујући сагласју његове делатности  и очекивања  друштва као и његовој умешносзи да се одржава биланс   између различитих политичкх снага.

Према подацима социолога из Института за испитиваље јавног мњења, „Левада –центра „ објављеним у среду, 6. августа, Путинову политику одобрава 87 % Руса, док је у мају предсдников рејтинг износио 83 %.

Као што се види из наведеноих податка рејтинг пресдедника Путина достигао је ситприсјки максимум.

И то баш на дан њговог јубилеја, 15. Годишњицеладања руским политочким  Олимпом.

Истријски макимум Путонпвпог рејтинга је и патрадена и заслужан.

Бранко Ракочевић

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

„Кад је објављен рат Србији 1914. била је мобилизација српске војске. Као и 1912. све је скочило на ноге лагане. И сам сам, без позивања, одјурио на место мобилизације...


Руски сликари су имали обичај да путују Европом и Руском империјом, и да много времена проводе на тим путовањима. Појединци су се одважили да ради библијске сцене отпутују на...

Комитет за међународне односе Европског парламента саставио је нацрт извештаја у којем су изложени основни принципи за изградњу односа ЕУ и Русије.


Седмог дана израелско-палестинског конфликта, одлазећи премијер Израела Бењамин Нетанијаху рекао је да ће Израел "наставити да узвраћа силом" на ракетне нападе Хамаса.

Пекинг намерава да пружи подршку палестинском народу и помогне да се реше несугласице са Израелом, рекао је шеф дипломатије Кине Ван Ји током телефонског разговора са пакистанским колегом Шахом...


Председник одбора за међународне послове руске Државне думе Леонид Слуцки изјавио је да је Москва спремна да понуди Израелу и Палестини да се преговори о решавању конфликта одрже на...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
9. мај, Дан побједе над фађизмом

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА