eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

РТ: Русија би могла да уништи половину економије Литваније - гувернер Калињинграда

РТ: Русија би могла да уништи половину економије Литваније - гувернер Калињинграда
04.07.2022. год.

Москва би могла да уништи половину литванске привреде као одговор на делимичну трговинску блокаду Калињинградске области, рекао је њен гувернер.

„Транспортни сектор балтичких држава могао би бити уништен ако Русија примени контрасанкције на робу која улази и излази из балтичких држава“, рекао је гувернер Калињинградске области Антон Алиханов за руски лист "Ведомости".

„Русија би могла да учини да половина литванске економије нестане“, рекао је он.

„Стиче се утисак да Литванија не разуме да је Калињинградска област део Русије и да имамо кога да притекне у помоћ. Нисмо сами суочени са проблемом."

Калињинградска област је мала руска енклава смештена између Литваније и Пољске, обе чланице ЕУ.

Прошлог месеца Вилњус је забранио транзит одређене робе између региона и остатка Русије, наводећи као разлог санкције ЕУ Москви због њене војне операције у Украјини. Русија је саопштила да је тај потез незаконит по међународном праву и обећала да ће узвратити.

Алиханов је рекао да „блокада“ штети региону, који се, између осталог, ослања на слободан проток грађевинског материјала.

„Да, забрана не укључује храну, али без бетона не можемо да градимо школе или болнице. Дакле, то је питање за нормално егзистенцију више од милион људи и за привреду нашег региона.

Док су власти у Калињинграду успеле да преусмере ток санкционисане робе ка Балтичком мору, а не железницом и друмом, спор са Литванијом мора да се реши што је пре могуће, рекао је Алиханов.

Прошле недеље је Ројтерс известио да је ЕУ близу компромиса који би омогућио да се трговина Калињинграда преко Литваније настави.

Многе земље, укључујући ЕУ, увеле су свеобухватне санкције Русији након што је послала трупе у Украјину крајем фебруара.

Извор: РТ


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti



  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Alexey Vitvitsky / Sputnik/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист


Москва ће предузети мере које служе њеним интересима, изјавио је Дмитриј Песков

Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова


Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев

Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева


Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА