BitLab hosting
Početna stranica > Komentari

KOMENTARI

„Bosanski jezik“?

11.05.2012. god.
Da li postoji „bosanski jezik“? Od kad Austrougarska nastoji da napravi „bosanski jezik“?...

Aleksandar Belić:
A pišu li svi Jugosloveni samo ćirilicom? Pišu li njome i naša braća Hrvati i Slovenci? - Ne, oni pišu drukčijim pismom - latinicom. Kao što vidite, mi Jugosloveni imamo dva pisma: mi Srbi služimo se starim slovenskim pismom, ćirilicom, koja je sastavljena po smrti sv. braće Ćirila i Metodija, a preuredio je za naš jezik Vuk Karadžić; međutim, braća Hrvati i Slovenci primili su latinsko pismo, latinicu, koju je preuredio Vukov savremenik Ljudevit Gaj.
Jeste li videli kako pišu Englezi, Francuzi, Nemci? A kako Rusi, Bu-gari, Česi? Je li ko video kako pišu Jevreji, ili Turci ili Kinezi? Posto-je, dakle, na svetu razna pisma ili azbuke.
Pokušajte sabrati sva slova naše ćirilske azbuke. Koliko ih ima? -Ravno 30.
Šta obeležava svako slovo? Koliko će onda biti glasova u našem je-ziku?
Naš jezik ima 30 glasova, a naša azbuka isto toliko slova, tako da se svaki glas beleži posebnim slovom.
Zahvaljujući poglavito Vuku Karadžiću, naša je azbuka jedna od najpro-stijih i najsavršenijih na svetu. (Piši kao što govoriš!)
U staroj ćirilskoj azbuci slova su se ređala ovako: a, b, (az, buki)... itd, pa smo mi to nazvali azbuka. Latinska azbuka počinje sa: a, b, c, d, (a, be, ce, de)..., pa se po tome kaže abeceda. Grčka slova zvala su se alfa, beta..., pa je otuda iostalo ime alfabet.
(Ćirilica1, 11.05.2012. 22:08:59) [12528]
A u Srbiji „ministr prosvet“ proglašava SRBski jezik za strani jezik! Vidite članak na stranicama eNovosti:

http://www.enovosti.info/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=42908&
(Udruženje Ćirilica, 14.05.2012. 19:00:29) [12535]
Moje primjedbe i zapažanja!

1.) Nije ”srbski” nego ”srpski”. Treba da smo ponosni što imamo zvučne i bezvučne parnjake. To je jedan od najjačih dokaza da smo govornici najstarijeg jezika na svijetu. Mi srbi smo jedini narod na svijetu koji koristi sve zvučne glasove koje glasne žice mogu da proizvedu, a što je ujedno jedina razlika između kromanjonaca i neandertalaca. Srbi su stoga kromanjonci, a sva ostala evropska populacija koja ne potiće od srba je porijeklom od neandertalaca.

2.) ”mr. Daniela Krnetić”...
Samo ime ”Daniela” je pohrvaćeni izraz srpskoga imena Danijela kako bi se pravila razlika između srba i hrvata i kako bi odmah na prvi pogled bilo uočljivo; pa stoga nije ni čudo što kidišu na naš srpski jezik i zašto žele da nam ga skrnave i svojataju. Pamrtnome dosta.

Ljep pozdrav svima iz najstarijeg hrvatskog grada
- SRBINOVA (savremeni grad Zagreb).
(Stefan Nemanja - Rašanin, 06.07.2012. 08:24:38) [12591]
Aliverić Tuzlak:
(pesma protiv austrijske odluke da se srpski jezik zove ''zemaljski'' – kasnije i ''bošnjački'')

SRPSKI JEZIK
Srpski jezik, rajski jezik –
Ne što njime zbori raja,
Već za to, što u sebi
Sve miline zvuka spaja.

Srpski jezik, rajski jezik –
Znaš kako s' u duši hori,
Kad nam majka, kad nam sestra,
Kad nam ljuba njime zbori.

Srpski jezik, rajski jezik –
Znaš kako nas on potresa,
Kad nam guslar njime pjeva,
Te nas diže u nebesa.

Srpski jezik, rajski jezik –
Rane vida, l'ječi bole,
Znaš kako nam duši prija
Kad nas, starci njim sokole.

Srpski jezik, rajski jezik –
Za to velim, što da krijem:
Svaki onaj Bogu gr'ješi,
Ko ga zove zemaljskijem.
(Ćirilica1, 15.07.2012. 11:49:08) [12609]
Poštovani g-dine Belić,

Tek 17. januara 2015. godine sasvim slučajno sam vidjela moje pismo koja je išlo 2012. god. elektronskim putem Udruženju za zaštitu ćirilice, za dr Zbiljića.

Ja jesam autor teksta koji je objavljen, ali nisam dala dopuštenje da se objavi isti. Iz tog razloga sam uputila zahtjev redakciji „Moje novosti“ da se moj komentar na izjavu dr Zbiljića obriše jer nije bio za javnost, koji oni do danas nisu ispunili.

U pomenutom tekstu vidjela sam neke izmjene u odnosu na original, koji i dalje čuvam, npr. nisam napisala „srbski“, nego „srpski“ i na nekoliko mjesta „serbski“.

Inače, dodala bih i to da Ćirilo i Metodije nisu uobličili staro srpsko pismo, kako se kod nas vijekovima pogrešno uči, ali to je već sasvim druga priča i nije u vezi sa vještačkom kreacijom zvanoj bosanski jezik.

Pozdrav
(Daniela Krnetić, 23.01.2015. 11:05:20) [14141]Svi komentari i poruke objavljeni na web portalu su privatno mišljenje autora i komentatora i ne predstavljaju stavove vlasnika web portala, njegove administracije i redakcije mojeNovosti.com
Detaljnije o uslovima korišćenja
Preporučujemo da se registrujete za unos komentara >>

Ostavite Vaš komentr

:) :D ;) B-) :P :-o :( x-(


Svi komentari