BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Pet ruskih istorijskih panorama koje vas vode na put kroz vekove

Pet ruskih istorijskih panorama koje vas vode na put kroz vekove
16.08.2018. god.


Želite li da doživite kao da se nalazite usred Staljingradske bitke ili bitke za Moskvu? Onda posetite trodimenzionalne panoramske muzeje u Rusiji.

1. Borodinska bitka (Moskva)

Slika dimenzija 15 x 115 metara prikazuje jednu od najvažnijih i najkrvavijih bitaka u istoriji, koja nije donela ubedljivu pobedu nijednoj strani.

Napoleon je ovako opisao Borodinsku bitku: „Najužasnija od svih mojih bitaka bila je bitka kod Moskve. Francuzi su se pokazali vredni pobede, ali Rusi se pokazali vredni da budu nepobedivi.”

Umetnik Franc Rubo je želeo prvobitno da prikaže herojski i uspešan kontranapad generala Jermolova koji je završen ponovnim zauzimanjem Kurgana Rajevskog. Neočekivano, car Nikolaj II se nije složio sa ovim predlogom, jer su 1912. godine, kada je slika načinjena, Rusija i Francuska bile u prijateljskim odnosima i vladar to nije hteo da pokvari.

Zato je odlučeno da bude prikazana druga epizoda iz bitke: masovni napad francuske konjice na ruske položaje. Rubo je bio vrlo nezadovoljan ovom odlukom: „Pravim panoramu za Ruse, a oni me primoravaju da prikažem francuski trijumf.”

2. Bitka za Staljingrad (Volgograd)

Na ovoj slici možete videti verovatno najvažniju bitku Drugog svetskog rata: Staljingradsku bitku. Ovo umetničko delo dimenzija 16 x 120 metara prikazuje ključni trenutak bitke koji se odigrao 26. januara 1943. godine, kada su se dve sovjetske armije u nastupanju probile kroz neprijateljske redove i povezale strateška uzvišenja Mamajevog kurgana.

Posle ove uspešne operacije nemačka 6. armija koja je već bila opkoljena, podeljena je na dva dela i ubrzo uništena. Crvena armija je postigla prvi korak u preuzimanju inicijative u ratu.

Panoramski muzej Staljingradske bitke je deo ogromnog kompleksa u Volgogradu (nekadašnjem Staljingradu) koji takođe obuhvata spomenik posvećen herojima Staljingradske bitke, kao i nekoliko tematskih muzeja.

3. Opsada Sevastopolja (Sevastopolj)

Kada uđete u Panoramski trodimenzionalni muzej u Sevastopolju iznenada se nađete u vremenu Krimskog rata (1853-1856), kada se Ruska imperija borila protiv saveza Velike Britanije, Francuske, Otomanskog carstva i Kraljevstva Sardinije.

Slika dimenzija 14 x 115 metara prikazuje 11-mesečnu opsadu Sevastopolja, poznatu kao Bitka za kurgan Malahova. 6. juna 1855. godine ruska vojska koja je brojala 75 000 vojnika herojski je odbila napad britansko-francuske armije od 173 000 vojnika u krvavom sukobu.

Za vreme Drugog svetskog rata ova slika je čudom preživela. Nemačko bombardovanje je izazvalo požar u muzeju, a dok je vatra ugašena za dva sata slika je evakuisana iz Sevastopolja poslednjim brodom koji je napustio grad pre dolaska Nemaca.

Iako je brod uspešno stigao u bezbednu luku, nekoliko delova slike je izgubljeno kada je delimično potopljen. Na kraju, oko dve trećine slike je spaseno, a preostale delove je bilo nemoguće rekonstruisati.

4. Voločajevska bitka (Habarovsk)

Ako ikada posetite Daleki istok Rusije, obavezno posetite Trodimenzionalni panoramski muzej Voločajevske bitke. Slika dimenzija 43 x 6 metara posvećena je presudnoj bici u Građanskom ratu u Rusiji, kada je prosovjetska vojska Dalekoistočne republike u februaru 1921. godine potukla do nogu Belogardejce.

Pobeda je otvorila put Crvenoj armiji za osvajanje Habarovska i Vladivostoka i značajno doprinela konačnom porazu Belogardejaca na Dalekom istoku. 

5. Proboj (Lenjingradska oblast)

Najnoviji trodimenzionalni panoramski muzej u Rusiji otvoren je u januaru 2018. godine i posvećen je operaciji Iskra koja je okončala Opsadu Lenjingrada.

Panorama prikazuje prelomni trenutak operacije kada su 18. januara 1943. godine 123. streljačka divizija i 372. streljačka divizija probile nemačku odbranu i ujedinile se u blizini grada Šliselburga. Tog dana opsada Lenjingrada je zvanično okončana.

Posetioci muzeja mogu da uđu u rovove, vide tenkove, vojnu opremu i na desetine replika vojnika. Mnoge predmete (oružje, lične stvari, municija itd.) na bojištu su pronašli arheolozi i amaterske brigade.

Boris Jegorov, Russia beyond  • Izvor
  • foto: © Mihail Metcelь / TASS / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na sovjetske krilate veziste na bojnom polju često su kidisali specijalno obučeni nemački jastrebovi i sokolovi.


Ako Belorusija prizna poluostrvo Krim kao deo Rusije, Minsk će se suočiti „nepopravljivim udaracom“ svojim odnosima sa Ukrajinom, upozorio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće u utorak veče sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, saopštio je Kremlj. Dvojica lidera će razgovarati koristeći bezbednu video vezu o Ukrajini i drugim otvorenim...


Krim je zainteresovan za razvoj ekonomskih odnosa sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov. „Nemamo mnogo zajedničkih p

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da je 60 odsto najsiromašnijih zemalja sveta izloženo velikom riziku ili da su već u dugovima, što je duplo više nego u 2015....


Fotografije na Instagramu Sergeja Dolje više liče na pejzaže sa drugih planeta nego na prizore iz Rusije (što zapravo jesu). Ovo su samo neki od njegovih snimaka.


Ostale novosti iz rubrike »