BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija će sajmu „MAKS 2021“ predstaviti prvi električni avion na svetu

RT: Rusija će sajmu „MAKS 2021“ predstaviti prvi električni avion na svetu
28.03.2021. god.

Prvi avion sa električnim motorom biće predstavljen na Međunarodnom vazdušno-kosmičkom sajmu "MAKS", koji će se održati od 20. do 25. jula u Žukovskom u Moskovskoj oblasti, rekao je novinarima zamenik premijera Jurij Borisov.

„To je ono što je urađeno zajedno sa Fondom za napredne studije - električni avion zasnovan na principima superprovodljivosti“, rekao je Borisov. Elektromotor je deo hibridnog demonstratora pogonskog sklopa koji je razvio ruski Centralni institut za vazduhoplovne motore (CIAM).

Inovativni elektromotor zasnovan na visokotemperaturnim superprovodnicima snage 500 kw (679 KS) stvoren je od strane specijalista "Superoksa".

Ogledi perspektivnog superprovodljivog avionskog elektromotora započeli su 5. februara. Na bazi aviona Jak-40 stvorena je posebna leteća laboratorija.


RT
Za letačka ispitivanja, jedan od tri motora Jak-40, koji se nalaze u zadnjem delu, zamenjen je turboosovinskim gasno-turbinskim motorom sa električnim generatorom koji je razvio CIAM zajedno sa Vazduhoplovnim tehničkim univerzitetom iz Ufe. Električni motor, koji koristi visoku temperaturu seperprovodnika i kriogeni sistem, ugrađen je u nos aviona.

Prema rečima izvršnog direktora CIAM-a Mihaila Gordina, ovo je jedan od najvažnijih projekata u savremenom vazduhoplovstvu. Korišćenje hibridnog motora zasnovanog na visokotemperaturnoj superprovodljivoj platformi, ili HTSP, osmišljeno je da reši niz tehnoloških problema sa kojima se vazdušni transport već suočava, rekao je on.

Andrej Vavilov, predsednik odbora direktora kompanije "Superoks", rekao je da su ruski naučnici prvi u svetu koji su započeli testiranje električnog avionskog motora na HTSP-u.

„Naš razvoj zasnovan je na dugogodišnjim istraživanjima i ispitivanjima. Imamo stotine proizvedenih prototipova namotaja i desetak proizvedenih i testiranih uzoraka motora različitih kapaciteta“, rekao je on.

Planirano je da se nova tehnologija koristi za stvaranje motora i elektroenergetskih kompleksa za potpuno električne avione i helikoptere.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © CIAM / Facebook / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Kad je objavljen rat Srbiji 1914. bila je mobilizacija srpske vojske. Kao i 1912. sve je skočilo na noge lagane. I sam sam, bez pozivanja, odjurio na mesto mobilizacije...


Ruski slikari su imali običaj da putuju Evropom i Ruskom imperijom, i da mnogo vremena provode na tim putovanjima. Pojedinci su se odvažili da radi biblijske scene otputuju na...

Komitet za međunarodne odnose Evropskog parlamenta sastavio je nacrt izveštaja u kojem su izloženi osnovni principi za izgradnju odnosa EU i Rusije.


Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.

Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom...


Predsednik odbora za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na...


Ostale novosti iz rubrike »