BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ratni brodovi i podmornice ulaze u zonu gasovoda „Severni tok 2“ u „planiranim i pripremljenim provokacijama“ da ometaju rad, navodi operater projekta

RT: Ratni brodovi i podmornice ulaze u zonu gasovoda „Severni tok 2“ u „planiranim i pripremljenim provokacijama“ da ometaju rad, navodi operater projekta
01.04.2021. god.

Sa kontroverznim gasovodom "Severni tok 2" koji se bliži kraju i američkim sankcijama protiv dobavljača koji nisu zaustavili njegovu izgradnju, njegov operater je izvestio o pojačanoj „provokativnoj“ aktivnosti ratnih brodova u tom području.Prema moskovskoj novinskoj agenciji TASS, direktor "Severnog toka 2" AG Andrej Minin saopštio je da je u poslednja tri meseca zabeležen rast vojnog prisustva u toj oblasti.


„Nakon obnavljanja priobalne izgradnje `Severnog toka 2` u januaru 2021. godine, zabeležen je porast aktivnosti vojnih brodova, aviona i helikoptera, kao i civilnih brodova stranih zemalja, čije su akcije često provokativne prirode“, rekao je Minin, uz napomenu da bi prisustvo ovih brodova moglo oštetiti gasovod.


Prema Mininu, oko lokacije postoji sigurnosna zona od 1,5 milje u koju ne bi smeli da ulaze brodovi koji nisu uključeni u izgradnju.

Ipak, strani vojni brodovi se redovno viđaju u blizini. Takođe je primetio da poljske protivpodmorničke letelice redovno obilaze područje na maloj visini.

Minin je nabrojao nekoliko incidenata koji su se dogodili u poslednjih nekoliko dana, uključujući neidentifikovanu podmornicu koja je prolazila samo kilometar od sidra broda za polaganje cevi „Fortuna“. Poslednjih nedelja ribarski brodovi takođe ulaze u zonu zaštite.


„Govorimo o jasno isplaniranim i pripremljenim provokacijama, kako uz upotrebu ribarskih brodova, tako i ratnih brodova, podmornica i letelica u cilju ometanja ekonomskog projekta“, rekao je on.

„Ovo je možda prvi i bez presedana slučaj ove vrste u istoriji.


"Severni tok 2" povezaće Nemačku direktno sa Rusijom preko Baltičkog mora. Cilj mu je da zaštititi energetsku sigurnost Berlina i učiniti ga manje oslonjenim na treće zemlje u tranzitu gasa, takođe snižavajući cene. Veći deo energije Evropske unije dolazi iz Rusije preko Ukrajine, a Kijev prima pozamašne naknade za korišćenje gasovoda.

Projektu se neprestano protivi Vašington, koji tvrdi da predstavlja pretnju energetskoj bezbednosti Evrope. U pokušaju da zaustavi njegov završetak, Bela kuća je uvela sankcije kompanijama uključenim u njegovu izgradnju. Do sada je izgrađeno 95% gasovoda.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Kad je objavljen rat Srbiji 1914. bila je mobilizacija srpske vojske. Kao i 1912. sve je skočilo na noge lagane. I sam sam, bez pozivanja, odjurio na mesto mobilizacije...


Ruski slikari su imali običaj da putuju Evropom i Ruskom imperijom, i da mnogo vremena provode na tim putovanjima. Pojedinci su se odvažili da radi biblijske scene otputuju na...

Komitet za međunarodne odnose Evropskog parlamenta sastavio je nacrt izveštaja u kojem su izloženi osnovni principi za izgradnju odnosa EU i Rusije.


Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.

Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom...


Predsednik odbora za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na...


Ostale novosti iz rubrike »