BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski naučnici razvijaju hibrid nuklearnih i fuzijskih reaktora

Ruski naučnici razvijaju hibrid nuklearnih i fuzijskih reaktora
06.04.2021. god.

Stručnjaci Tomskog politehničkog univerziteta, zajedno sa drugim ruskim naučnicima, stvorili su i testirali termonuklearnu komponentu jedinstvenog hibridnog reaktora. Rezultati njihovog rada objavljeni su u časopisu "Nuclear Engineering and Technology".
Kao što su autori studije objasnili, hibridni reaktorski sistemi ili fuzijsko-fisioni sistemi kombinuju pouzdanost konvencionalnih fisionih reaktora sa ekonomičnošću i ekološkom sigurnošću fuzione energije.

Takvi sistemi se sastoje od izvora termonuklearnih neutrona i aktivne zone (tzv. ćebe), u kojoj se odvija fisija teških jezgara. Gorivo je mešavina torijuma i plutonijuma. Torijum, prema naučnicima, sam po sebi ne može biti izvor energije, već se od njega formira uranijum-233, čija akumulacija u jezgru povećava trajanje ciklusa goriva. Zamena uranijuma-238 torijumom, koji se koristi u konvencionalnim reaktorima za fisiju, može veoma značajano smanjiti količinu radioaktivnog otpada, prenose RIA Novosti.

"U plazmi se joni deuterija i tricijuma, sudarajući se međusobno, kombinuju u jezgra helijuma uz oslobađanje visokoenergetskih neutrona. Oni dolaze iz vakuumske komore do ćebeta u impulsnom režimu, podržavajući cepanje teških jezgara , koja daju glavnu energiju. Ključna razlika hibridnog sistema je u tome što taj nuklearni materijal nije u strogo kritičnom stanju, kao u tradicionalnom reaktoru, već u stanju bliskom kritičnom, što isključuje mogućnost nekontrolisane lančane reakcije “, objasnio je profesor Sergej Bedenko.

Prema naučnicima, energija oslobođena tokom fisije uklanja se helijumskim rashladnim sredstvom. Helijum, zagrejan na oko 730 stepeni Celzijusa, kada je povezan sa blokom gasne turbine i električnim generatorom, može se koristiti za proizvodnju ne samo električne energije, već i vodonika metodom parne reforme metana.

Razvijeni hibridni reaktor biće kompaktne veličine, snage oko 60-100 megavata i mogućnosti da radi bez punjenja gorivom više od osam godina. Prema naučnicima, može se koristiti u teško dostupnim regionima za dobijanje električne energije, toplote i ekološki prihvatljivo vodonik gorivo.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © ITER/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dečija likovna kolonija, koju organizuje Narodni univerzitet, otvorena je danas u Vranju. “Ova kolonija postoji od 2019. godine, i veoma smo ponosni na nju. Nastavljamo tradiciju organizovanja likovnih kolonija, a...


Moskva će u dijalogu sa Sjedinjenim Američkim Državama sama odrediti crvene linije, uključujući i sferu strateške stabilnosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Američka administracija Džoa Bajdena odobrila je prodaju precizno-vođenog oružja Izraelu za 735 miliona dolara. Ta odluka obelodanjena je samo nedelju dana pre početka sukoba Izraela i Palestinaca.


Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Istočnom Sarajevu da Srbija izdvaja 484 miliona evra za projekte u Srbskoj. - U ovom trenutku kroz projekte HE &quo

Moskva osuđuje napade po civilnim objektima u Palestini i Izraelu, saopštio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Moskvi.


Izraelska vojska je saopštila da su u vazdušnom napadu likvidirale lidera militantne grupe "Islamski džihad". Izrael tvrdi da je na toj funkciji bio 15 godina. U objavi na Tviteru je...


Ostale novosti iz rubrike »