BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Principijelan stav Španije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“

„Principijelan stav Španije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“
12.05.2021. god.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se u Madridu sa ministrom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles.

Podsećajući na izuzetno bliske odnose Srbije i Španije, ministar Stefanović je istakao da je razgovarao sa ministarkom Robles o razvoju saradnje u oblasti odbrane, kako bi ona bila refleksija odnosa naših dveju zemalja.

– Želimo da saradnja naša dva ministarstva odbrane bude intenzivnija i da prati kvalitet saradnje naših zemalja i u oblasti ekonomije i strateškim pitanjima, u kojima Španija pruža podršku Srbiji, pre svega po pitanju Kosova i Metohije – rekao je Stefanović, koji se i ovom prilikom zahvalio na principijelnom stavu Španije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je, takođe, istakao uspešnu saradnju u misijama Ujedinjenih nacija, navodeći  UNIFIL u Libanu kao primer gde srbski i španski kontingent izvanredno sarađuju, kao i da je saradnja u oblasti vojne industrije bila jedna od značajnih tema razgovora.

– Danas smo obišli i institut „Maranjosa“, jednu od ključnih ustanova španskog Ministarstva odbrane, gde smo razgovarali o mogućnostima zajedničkog rada na razvoju savremenih sredstava, kojima bi bila naoružana i naša vojska. Postoji značajna volja i sa španske strane da naša saradnja bude krunisana memorandumom o saradnji u oblasti vojne industrije, koji bismo potpisali ove godine. Očekujemo prisustvo španske strane na našem Sajmu naoružanja u oktobru, što će ujedno biti dobra prilika da potpišemo ovakvu vrstu sporazuma i dogovorimo konkretne projekte – istakao je Stefanović.

Ministarka Robles na sastanku je, ukazujući na važnost međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ponovila principijelan stav Kraljevine Španije o nepriznavanju samoproglašenog Kosova.

Ona je takođe ukazala na značaj zajedničkog angažovanja u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu, koje je od velike važnosti za špansku stranu, a govoreći o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, prenela je opredeljenje za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

Ministar Stefanović susreo se i sa nacionalnim direktorom za naoružanje admiralom Santjagom Ramonom Gonzalesom Gomezom.

– Zadovoljan sam dosadašnjim tokom posete i želim da se zahvalim i ministarki i generalnom direktoru za naoružanje, koji je bio jedan od naših domaćina u ovoj poseti, a koji nam je omogućio da vidimo šta su mogućnosti španske vojne industrije, ali i koji su projekti u oblasti raketnog naoružanja i u drugim oblastima koje možemo da radimo zajedno sa Špancima. – rekao je Stefanović.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Nikome nije uspelo da ukroti zloglasnu Drenicu, a to je 1999. godine učinila 37. motorizovana brigada iz Raške, koja je iz sastava Druge armije pretpotčinjena Trećoj armiji, odnosno Prištinskom...


Prvi ruski predsednik, Boris Jeljcin, bio je okružen „stotinama“ agenata Cije koji su mu govorili šta da radi tokom svog mandata na mestu predsednika, kaže Ruslan Hasbulatov, nekadašnji predsednik...

Američki državni sekretar Entoni Blinken uputio je čestitke povodom Dana Rusije.    „U ime američke


Vašington se nada da će naći put napred u odnosima sa Rusijom, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki za „Si-En-En“.Ostale novosti iz rubrike »