BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

SAD odobrile prodaju oružja Izraelu u vrednosti od 735 miliona dolara

SAD odobrile prodaju oružja Izraelu u vrednosti od 735 miliona dolara
17.05.2021. god.

Američka administracija Džoa Bajdena odobrila je prodaju precizno-vođenog oružja Izraelu za 735 miliona dolara. Ta odluka obelodanjena je samo nedelju dana pre početka sukoba Izraela i Palestinaca.

Američki Kongres obavešten je 5. maja o odluci da SAD odobre prodaju oružje Izraelu, objavio je „Vašington post“.

Pojedini kongresmeni zatražili su više odgovora o detaljima te prodaje i da se ona iskoristi kao vid pritiska na Izrael.

„Odobrenje prodaje „pametnih bombi“ Izraelu u trenutku kada su sukobi u toku i bez uslovljavanja Izraela da pristane na primirje, može da dovede samo do novih sukoba u budućnosti“, kazao je američkom listu jedan od kongresmena.

Američka administracija u obavezi je da obavesti Kongres o odlukama poput ove, a uobičajeno je da se one donose tek pošto se sa njima Kongres neformalno složi, navodi „Vašington post“.

Prema odluci američke administracije, SAD nameravaju da prodaju Izraelu sisteme koji takozvane „glupe“ bombe pretvara u „pametne“, precizno vođene projektile. Izrael je i ranije kupovao te sisteme od SAD.

Iz Komiteta za spoljne poslove američkog Kongresa potvrdili su da su 5. maja dobili obaveštenje o nameri da se oružje, koje proizvodi „Boing“, proda Izraelu.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Gugl mapa/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ambasador Belorusije rekao je da ne razume odluku Srbije da zabrani letove beloruskih kompanija


Ruske vlasti će odgovoriti na postupke ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je uveo sankcije protiv ruskih privrednika i proširio ih protiv niza kompanija, simetrično ili ne, odrediće rukovodstvo zemlje,...

Evropska unija treba da vodi dijalog sa Rusijom, koja igra važnu ulogu u rešavanju različitih svetskih problema, na primer u Siriji. Za to je potrebno odabrati potreban format, rekao...


Svet je propustio šansu da se istinski ujedini pred pandemijom koronavirusom, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižo

Ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama izjave predstavnika Pentagona u vezi sa incidentom sa britanskim razaračem "Difender" u Crnom moru nazvala je neutemeljenim.


Rusija je već navikla da bude meta napada Zapada, ali je razvila pouzdan odgovor na spoljni pritisak - konsolidovanje društva, jačanje svog odbrambenog potencijala, jačanje ekonomske, finansijske i tehnološke...


Ostale novosti iz rubrike »