BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Danska pomogla NSA da špijunira Merkelovu i druge evropske lidere, otkrivaju novi izveštaji, dok Snouden navodi da je Bajden „duboko umešan“

RT: Danska pomogla NSA da špijunira Merkelovu i druge evropske lidere, otkrivaju novi izveštaji, dok Snouden navodi da je Bajden „duboko umešan“
31.05.2021. god.

Danska tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da špijunira evropske političare, otkrila je zajednička evropska medijska istraga, a o čemu je predsednik SAD-a Džozef Bajden bio dobro obavešten, saopštio je Edvard Snouden.

Nemački kancelark Angela Merkel i predsednik Frank Valter-Štajnmajer su među onima koje je špijunirala NSA uz saradnju i pomoć Odbrambene obaveštajne službe Danske (FE), navodi se u istrazi evropskih medija.

SAD su špijunirale ne samo sopstvene građane, već i lidere u stranim zemljama što je prvi pu izašli na videlo 2013. godine, najviše zahvaljujući dokumentima koji su procurili od bivšeg pripadnika NSA-e i uzbunjivača Edvarda Snoudena. Snoudenovi podaci su otkrili da su privatne mobilne telefone Merkeleove nadzirale američke vlasti.

Nova otkrića nastala su kao rezultat istraživanja uključujući danski državni emiter DR, nemački NDR, švedski SVT, norveški NRK i francuski Le Mond, koji su imali uvid u interne izveštaje i informacije iz izvora danske tajne službe.

Prema istrazi, NSA je uz pomoć danskih špijuna nadzirala političare u Nemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Holandiji, Francuskoj, pa čak i danskoj industriji. Danska vlada navodno godinama zna za saradnju i primorala je rukovodstvo FE da se povuče 2020. godine nakon što je otkrila puni obim odnosa nakon interne istrage. Međutim, nisu izveštavali o nalazima nijednog saveznika iz Evropske unije.
 
Špijuniranje je prvenstveno izvršeno hakovanjem danskih elektronskih komunikacionih sistema, jer zemlja ima čvorište podvodnih internet kablova između brojnih zemalja, poput Nemačke i Švedske. Koristeći telefonske brojeve političara i zvaničnika, vlasti su mogle da izvuku SMS-ove i telefonske pozive.
 
Snouden, koji izneo svoja saznanja o NSA dok je Bajden bio potpredsednik SAD, kaže da je aktuelni američki predsednik "dobro pripremljen" da odgovori na optužbe i da bi trebalo da se zahteva "potpuno obelodanjivanje" i iz Danske i iz SAD-a.

“Bajden je dobro pripremljen da govori o ovome kada bude u poseti Evropi, s obzirom da je duboko umešan u taj skandal. Trebalo bi da postoji izričit zahtev za potpuno javno objavljivanje ne samo iz Danske, već i njihovog starijeg partnera“, saopštio je Snouden na Tviteru.


Kao odgovor na eksplozivne izveštaje, norveški ministar odbrane Frank Bake-Jensen rekao je da "optužbe uzimaju ozbiljno", dok je švedski ministar odbrane Peter Haltkvist rekao da "zahteva potpune informacije o tim stvarima". Ni NSA ni danska obaveštajna služba još nisu dale komentar.

Bivši nemački opozicioni lider i suparnik Merkelove, Pir Štajbruk, čije su komunikacije takođe nadzirane, rekao je da situaciju smatra "skandalom".

„Groteskno je što prijateljske obaveštajne službe zaista presreću i špijuniraju visoke predstavnike drugih zemalja“, rekao je on.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Michaela Rehle / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Humanitarno udruženje 'Roditeljstvo plus' i JU Narodni univerzitet iz Vranja organizovalo je Humanitarnu radionicu dekupaža.  


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

Udeo kineske valute u trgovini između Rusije i Kine se povećao, jer zemlje pojačavaju napore da se odmaknu od američkog dolara kao odgovor na sankcionu politiku Vašingtona, izjavio je...


S obzirom na to da su diplomatski odnosi između Moskve i Brisela na istorijski niskoj tački, Evropska unija bi trebalo da traži nove načine za angažovanje sa Rusijom, te...

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da Zapad, sa svojim postepenim sankcijama protiv zemlje, "opipava bolne tačke", te da je njihova svrha da ostave ljude bez penzija i plata. ...


Komandant britanskog vazduhoplovstva Majkl Vigston smatra da su kosmičke aktivnosti Rusije i Kine "opasne". Prema njegovim rečima, Moskva i Peking redovno postavljaju satelite u orbite


Ostale novosti iz rubrike »