BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Putin i Vučić označili početak proizvodnje vakcine „Sputnjik V“ u Institutu „Torlak“

Putin i Vučić označili početak proizvodnje vakcine „Sputnjik V“  u Institutu „Torlak“
04.06.2021. god.

Proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik V“ počela je u Srbiji, u institutu „Torlak“ u Beogradu. Početak procesa ozvaničili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici Rusije i Argentine Vladimir Putin i Alberto Fernandez, putem video-linka.


Prozvodnja ruske vakcine ujedno je počela i u Argentini.

Vučić je ranije rekao da će Srbija da ponudi ruske vakcine svim zemljama regiona, Evrope i sveta.

„Zahvaljujući predsedniku Putinu uspeli smo da napravimo ovaj posao, nastavljamo slično i sa kineskim prijateljima, a kao krajnja faza očekuje nas izgradnja naše fabrike, potpuno nove koja će biti nedaleko od beogradskog aerodroma“, rekao je Vučić i dodao da je to od izuzetnog značaja za farmaceutski i zdraavstveni sistem Srbije, koji će biti dodatno ojačan.
Ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je ranije da će se u prvom periodu od četiri do šest meseci proizvesti četiri miliona vakcina „Sputnjik V“.

Avion s komponentama za rusku vakcinu sleteo je u četvrtak uveče u Beograd. Očekuje se da bi prva vakcina iz „Torlaka“ mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10 dana, prenosi Tanjug.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je 19. maja kvalitet vakcine proizvedene na „Torlaku“ i odobrio da se u budućnosti u ovom srbskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik V“.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RFPI/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Humanitarno udruženje 'Roditeljstvo plus' i JU Narodni univerzitet iz Vranja organizovalo je Humanitarnu radionicu dekupaža.  


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

Udeo kineske valute u trgovini između Rusije i Kine se povećao, jer zemlje pojačavaju napore da se odmaknu od američkog dolara kao odgovor na sankcionu politiku Vašingtona, izjavio je...


S obzirom na to da su diplomatski odnosi između Moskve i Brisela na istorijski niskoj tački, Evropska unija bi trebalo da traži nove načine za angažovanje sa Rusijom, te...

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da Zapad, sa svojim postepenim sankcijama protiv zemlje, "opipava bolne tačke", te da je njihova svrha da ostave ljude bez penzija i plata. ...


Komandant britanskog vazduhoplovstva Majkl Vigston smatra da su kosmičke aktivnosti Rusije i Kine "opasne". Prema njegovim rečima, Moskva i Peking redovno postavljaju satelite u orbite


Ostale novosti iz rubrike »