BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Putin se nada da će samit u Ženevi sa Bajdenom pomoći u poboljšanju strateške stabilnosti i dovesti do obnove rusko-američkih kontakata

RT: Putin se nada da će samit u Ženevi sa Bajdenom pomoći u poboljšanju strateške stabilnosti i dovesti do obnove rusko-američkih kontakata
14.06.2021. god.

Iako ruski predsednik Vladimir Putin ima konzervativna očekivanja od sastanka u Ženevi sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, on se nada da će susret bar dovesti do toga da dve države počnu bolje da rade tamo gde se njihovi interesi poklapaju.

U komentarima koje je u nedelju emitovala nacionalna televizija, Putin je rekao da su vojne supersile treba da stvore stvarne radne mehanizme za saradnju na temama koje su od zajedničkog interesa“. To uključuje „stratešku stabilnost, regionalne sukobe i globalnu zabrinutost za životnu sredinu“, rekao je on.

Dvojica predsednika imaće prvi sastanak otkako je Bajden stupio na funkciju u januaru.

Odnosi između SAD-a i Rusije bili su prilično dobri tokom 1990-ih i 2000-ih, ali su se tokom poslednje decenije naglo pogoršali. Tokom predsednikovanja Donalda Trampa, Moskva je više puta korišćena kao politički štap kojim je pobedio republikanski lider.

Politički protivnici su ga neumoljivo optuživali da je blagonaklon prema Rusiji ili čak da ga je Putin potajno kontrolisao. Njegova stvarna politika prema Rusiji bila je prilično neprijateljska. Međutim, možda kao rezultat i mnogo stroža od politike njegovog prethodnika iz Demokratske stranke, Baraka Obame.

Između ostalog, Tramp je Ukrajini poslao vojnu pomoć i raskinuo dva ugovora iz vremena Hladnog rata sa Rusijom koji su ograničili nuklearno oružje i omogućili izgradnju poverenja redovnim vojnim inspekcijama. Pobedom Bajdena spasen jedini ključni ugovor, Novi START. Ugovor ograničava broj strateškog nuklearnog oružja koje SAD i Rusija mogu imati.

Inače, administracija Bajdena nastavila je da Moskvu tretira kao strateškog rivala. Aktuelni američki predsednik optužio je Rusiju za pokretanje sajber-napada, mešanje u izbore, a potom je saopštio da je Putin „ubica“. Ruski predsednik je to okarakterisao kao „holivudsko mačo ponašanje“ namenjeno domaćoj publici u SAD-u.

Tokom intervjua u nedelju, Putin je takođe naglasio da loše stanje odnosa dve zemlje, uključujući sankcije koje je Vašington uveo Moskvi, boli obe strane.

„Mnoge američke kompanije žele da rade sa nama. Izvučeni su sa našeg tržišta za uši i ustupaju mesto konkurentima. Da li to zaista koristi američkoj ekonomiji?“ upitao je Putin.

Sastanak Bajdena i Putina treba da se održi u sredu. Nakon razgovora neće biti zajedničke konferencije za medije, pri čemu je Vašington zabrinut da će stavljanje dvojice lidera rame uz rame dati prednost Putinu. Sastanak između Putina i Trampa 2018. godine u Helsinkiju rezultirao je pi-ar katastrofom za prethodnog američkog predsednika.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • (L) © Reuters / Dmitri Lovetsky; (R) © Reuters / Carlos Barria / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Američka savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) zabranila je nacionalnim aviokompanijama letove na malim nadmorskim visinama iznad ratom zahvaćenim Avganistanom, navodeći pogoršanje situacije na terenu.

Kina na spor oko Kurilskih ostrva gleda kao na pitanje bilateralnih odnosa između Japana i Rusije, ali zagovara poštovanje ishoda Drugog svetskog rata, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova...


Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova posavetovala je Pentagon da kao prioritet stavi uklanjanje svojih „malih tragova“ na Bliskom istoku, umesto što se fokusira na „rusku pretnju“.

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da će se američka borbena misija u Iraku završiti ovog decembra, kada će se uloga Vašingtona prebaciti na obuku lokalnih snaga, ali je...


NIJE AUSTRIJANAC SAM DONEO TU STRATEŠKU ODLUKU – ON JE NAMEŠTENIK, ČINOVNIK


Ostale novosti iz rubrike »