BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kina osudila G7 i „zlokobne“ namere SAD-a, te pozvala Zapad da prestane da se meša u unutrašnje poslove

RT: Kina osudila G7 i „zlokobne“ namere SAD-a, te pozvala Zapad da prestane da se meša u unutrašnje poslove
14.06.2021. god.

Kineska ambasada u Londonu osudila je izjavu „klike“ G7 koja je pozvala Peking da poštuje ljudska prava, opisujući je kao ozbiljno kršenje međunarodnih odnosa.


U današnjem saopštenju, kineska ambasada je opisala saopštenje koje je u nedelju objavila Grupa sedam zemalja kao „ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa“.

U saopštenju se primećuje „snažno nezadovoljstvo Kine“ državama G7, napominjući da saopštenje „dalje razotkriva zlokobne namere nekih zemalja, poput Sjedinjenih Država“.

Uprkos zahtevu za jedinstvom tokom pandemije, oni i dalje formiraju „klike“ i učestvuju u blokovskoj politici, „veštački stvarajući antagonizam i podelu“, saopštila je kineska ambasada.

„Odlučno ćemo braniti nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese i odlučno ćemo se suprotstaviti svim vrstama nepravdi i kršenja nametnutih Kini“, dodaje se u saopštenju.

U nedelju su na samitu G7, lideri SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Kanade, plus EU, kritikovali Kinu zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Sinđijangu i zbog erozije demokratije u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu.

Lideri zemalja G7 su se takođe usprotivili „jednostranim pokušajima promene statusa kvo“ i stalne napetosti na Tajvanu, te pozvali na temeljnu istragu porekla koronavirusa.

„Promovisaćemo svoje vrednosti, uključujući pozivanje Kine da poštuje ljudska prava i osnovne slobode“, navodi se u saopštenju.

Lideri država G7 - i pozvani partneri, poput Australije, Južne Koreje i Južne Afrike - sastali su se tokom vikenda u Kornvalu, na jugozapadu Engleske, kako bi razgovarali o nizu pitanja, uključujući klimatske promene i oporavak nakon pandemije.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Phil Noble/Pool / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska vojska je isporučila 250.000 doza ruske vakcine "Sputnjik lajt" u Damask, zajedno sa testovima za koronavirus i tonama humanitarne robe u okviru inicijative za humanitarnu pomoć Ministarstva odbrane. ...


Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije, jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik u Skupštini Crne Gore, poručio je da će se Demokratski front na kratko vratiti u Skupštinu...

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marčin Pšidač je u intervjuu za Poljski radio rekao da Varšava pokušava da uspori izgradnju gasovoda "Severni tok 2". "Ne


Ruski regioni ne mogu i nikada neće biti predmet bilo kakvih transakcija, rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, komentarišući reči profesora turskog univerziteta


Američka savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) zabranila je nacionalnim aviokompanijama letove na malim nadmorskim visinama iznad ratom zahvaćenim Avganistanom, navodeći pogoršanje situacije na terenu.


Ostale novosti iz rubrike »