BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Iran saopštio da je postigao sporazum sa SAD o ukidanju ekonomskih sankcija

RT: Iran saopštio da je postigao sporazum sa SAD o ukidanju ekonomskih sankcija
15.06.2021. god.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana je saopštilo da je konačno postiglo dogovor sa SAD-om, što znači da će biti ukinute sve sankcije nametnute industrijskim sektorima zemlje, uključujući i energetiku.


Napredak pregovora u Beču doneće dugoočekivano olakšanje iranskom naftnom sektoru, koji je zvanično isključen sa globalnog energetskog tržišta.

„Ostaju još tehnička, politička, pravna i praktična pitanja“, rekao je Said Hatibzadeh, portparol Ministarstva, dodajući da „nijedan zadatak nije bio nemoguć za pregovarače i nema ćorsokaka.

Oštre sektorske sankcije protiv Irana uvela je Trampova administracija, koja je nastojala da spreči iransku trgovinu naftom u okviru svoje „kampanje maksimalnog pritiska“ radi suzbijanja nuklearnih ambicija zemlje. Vašington je svakoj zemlji koja kupuje sirovu naftu od Irana zapretio sekundarnim sankcijama.

Osim zabrane izvoza sirove nafte, američke sankcije uključivale su ograničenja u iranskoj petrohemiji, brodarstvu, osiguranju, bankarstvu, proizvodnji automobila i građevinarstvu, zajedno sa zabranom transakcija u dolarima. Štaviše, SAD su uvele pojedinačne sankcije protiv teheranskih zvaničnika, a koje su ukinute prošle nedelje.

Značajni sporazum trebao bi rezultirati ukidanjem sankcija koje su uklonile preko dva miliona barela iranske nafte dnevno sa međunarodnog tržišta, a koje su potisnule proizvodnju nafte na najnižu tačku od početka iransko-iračkog rata ranih 1980-ih.


Dve strane još uvek pregovaraju o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, kojim je obećano ukidanje preostalih sankcija Iranu u zamenu da Teheran ograniči svoj nuklearni program.

Sporazum su pre šest godina potpisali Iran, Kina, Francuska, Nemačka, Rusija, Velika Britanija i SAD, ali je Trampova administracija jednostrano povukla SAD iz sporazuma. Teheran je odgovorio odustajanjem od svojih obaveza prema sporazumu, uključujući povećanje obogaćivanje uranijuma.

Hatibzadeh je upozorio da je „vrlo malo vremena ostalo“ za svetske sile da ožive nuklearni sporazum.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / theasis / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Gasprom“ je spreman da plati 683 miliona evra za tranzit „plavog goriva“ preko teritorije Bugarske lokalnim krakom gasovoda „Turski tok“ tokom naredne dve godine: od 1. jula 2021. do...


Svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese, a mi se kao Crkva u to nećemo miješati, kazao je danas mitropolit Joanikije na osveštanju crkve u selu Glavaca, u...

Najstarija ulica u Moskvi, luster, pretopljen od crkvenog srebra koje su ukrali Francuzi, vekovima nedostupne drevne freske. Upoznajte se sa neobičnim pojedinostima skrivenim od očiju znatiželjnih posetilaca.


Aerodrom u Kandaharu, drugi po veličini grad u Avganistanu, bio je meta raketnog napadoma, primoravši otkazivanje svih letova, dok Talibani pokušavaju da povrate svoje nekadašnje uporište.

Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin upozorio je na provokacije pripremljene spolja tokom parlamentarnih izbora u Rusiji u septembru 2021. godine i predsedničkih izbora 2024. godine. "Naši protivni


Zapadni mediji imaju „abnormalnu reakciju“ na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ostale novosti iz rubrike »