BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Zašto neki stanovi zadržavaju cenu i u doba krize

Zašto neki stanovi zadržavaju cenu i u doba krize
13.07.2021. god.

Najsigurniji način ulaganja finansija je ulaganje novca u tržište nekretnina. Ako recimo novac kojim raspolažete uložite u kupovinu stana, stan će uvek zadržati svoju vrednost, a isti možete rentirati i na taj način povratiti uloženi novac.

Smatra se da je situacija sa pandemijom Corona virusa dovela do neočekivanog rasta cena nekretnina u Srbiji pa i široj regiji. Prosto neverovatno zvuči da je cena kvadrata u Beogradu znatno veća od cene kvadrata stana u Torinu u Italiji. Sve će biti jasnije, ako navedemo kako je u Beogradu prodat stan čija cena kvadrata iznosi približno 10.000 Eura.

Ulaganje novca u tržište nekretnina smatra se i najsigurnijim načinom investiranja

I kada su mnogi očekivali da će situacija sa pandemijom dovesti do zastoja u prodaji nekretnina, kao i da će cene nekretnina značajno pasti, desilo se sasvim suprotno. Prodaja nekretnina je skočila, a samim tim su povećane cene nekretnina koje su u ponudi i kako neki naslovi navode:

Cene nekretnina su otišle u nebo!!!

Do ove situacije klijenti su najčešće kupovali stanove, međutim desio se pravi bum prodaje pa su klijenti koji poseduju stanove, počeli kupovati i kuće u manjim mestima, kao i vikendice. No kako pišemo o tome zašto neki stanovi zadržavaju cenu i za vreme krize, moramo napomenuti kako stanovi ne samo da zadržavaju cenu u vreme krize, nego su i sve skuplji.

Razloga za ovo ima više, a jedan od evidentnih je i enormno povećanje cena građevinskih materijala po nekim pocenama čak i za neverovatnih 300%. Jedan od razloga je i poskupljenje transporta nekih vrsta građevinskih materijala koji se proizvode u Kini. Drugi razlog je mogućnost povrata PDV-a prilikom kupovine novog stana direktno od investitora, gde su klijenti prepoznali mogućnost značajne uštede novca.


I ništa manje bitan razlog je izuzetno napredovanje IT industrije na našim prostorima. Zaposleni u ovom privrednom sektoru imaju izuzetno visoke zarade, a to znači da imaju mogućnost kupovine čak i luksuznijih stanova. Uz navedene informacije apsolutno je jasno zašto neki stanovi zadržavaju cenu u uslovima ozbiljne krize pa čak i da su znatno skuplji za razliku od vremena pre krize.

Značajan razlog povećane kupovine stanova je mogućnost povrata PDV-a prilikom kupovine novog stana od investitora!

Investitori su u poslednje vreme izuzetno zainteresovani i za kupovinu elitnih lokacija na kojima planiraju graditi stambeno poslovne komplekse. Izvesno je kako su te lokacije i znatno skuplje od manje atraktivnih u gradovima, ali ako investitor izvede računicu da može pokriti osnovne troškove kupovine placa i kasnije izgradnje objekta pa još može i zaraditi, sve je znatno jasnije.

Veliki broj poslovnih ljudi koji se dugo bave građevinarstvom ne pamte ovakvo povećanje cena građevinskih materijala. Stiropor i armatura građevinski su materijali koji su i najviše poskupeli, a zaposleni koji se bave nivelacijom cena u poslednje vreme imaju sve više posla.

Tržište nekretnina u Srbiji već 15 godina beleži konstantan rast!

Povećana cena građevinskih materijala, sigurno će u narednom periodu uticati i na dodatno povećanje cene kvadrata novih stanova. Ne treba zaboraviti i na sve teže pronalaženje kvalitetnih majstora, koji su takođe podigli cenu svojih usluga.


Ne treba zaboraviti da prosečna kamatna stopa na kupovinu stana sada iznosi samo 2,8% pa se smatra kako kupovina stana nikada nije bila tako povoljna. U jednoj statistici se navodi kako tržište nekretnine u našoj zemlji 15 godina godina beleži konstantan rast.

Iskoristite povoljan trenutak za kupovinu stana u Novom Sadu. Preporuka je da angažujete licencirane agente od renomiranih agencija koji će vam predočiti sve prednosti kupovine trosobnih stanova u Novom Sadu.
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu, i da su na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše. Vučić je poručio Srbima na Kosovu...


EU je pozvala Beograd i Prištinu da neslaganja oko registarskih tablica i slobode kretanja reše u okviru dijaloga i uzdrže se od jednostranih poteza i podizanja tenzija, izjavio je...


Predsednik Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik nazvao je učešće stanovnika Donbasa sa ruskim državljanstvom na izborima za Državnu d

Rusija je upoznata sa vojnim pripremama Ukrajine, ali se nada da će razum prevladati u Kijevu, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko na konferenciji Valdajskog kluba, koja...


Ramzan Kadirov (Jedinstvena Rusija) pobedio je na izborima za predsednika Čečenske republike sa 99,7% glasova nakon obrađenih 100% glasačkih listića, navodi se u saopštenju Centralne izborne komisije Ruske Federacije. ...


Ostale novosti iz rubrike »