BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

I SPS se utapa u SNS?

I SPS se utapa u SNS?
16.07.2021. god.

Pre nešto više od mesec dana, pokret SPAS, proslavljenog vaterpoliste i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića 'utopio' se u SNS. Jedna od njegovih prvih poseta, sada kao potpredsednika SNS, je bila upravo Vranju.

 
Mnogi analitičari i novinari su tada upitali - da li će se još neka partija masovno priključiti najvećoj stranci u Srbiji - Naprednjacima. Funkcioneri naprednjaka godinama citiraju cifru od oko 700 000 članova, koja, ako je čak i približno tačna, znači da je SNS najveća stranka nakon Saveza Komunista Jugoslavije, te najveća stranka u Srbiji u zadnjih trideset godina.
 
SDPS Rasima Ljajića, Pokret Socijalista, pa čak i PUPS (a ne zaboravimo ni SPO) su verni koalicioni partneri SNSu, a često njihovi lideri podržavaju Vučića i više nego poslanici i funkcioneri naprednjaka. Na drugoj strani koalicionig spektruma su samo još dve stranke - SPS i Jedinstvena Srbija. I, iako i oni formalno pružaju punu podršku svemu što SNS predloži, kako na Republičkom, tako i na lokalnom nivou, jasno je da članstvo Socijalista nije nimalo zadovoljno ovakvom političkom situacijom.
 
Naime, nekada neprikosnoveni Socijalisti su sada praktično "pomoćni točak" koalicije, jer je jasno da SNSu stranke van njihove liste nisu ni potrebne, budući da imaju više nego komfornu većinu u Skupštini Srbije. A tako je i na lokalu, gotovo svuda. Nije ni retkost da viđeni i istaknuti Socijalisti 'preko noći' postanu naprednjaci, kao što se to desilo, na primer, u Nišu.U takvoj "ko nam ne treba, bez njega se može" situaciji, postoji li opasnost da se i SPS 'prelije' u SNS?
 
Izvršni direktor CeSid-a i politički analitičar Bojan Klačar kaže da se, za sada, to neće desiti:
 
"SPS se neće utopiti u SNS u srednjeročnom periodu (dok neke dugoročne prognoze nisu realne), ali će nastaviti da bude izložen uticajima jedne velike stranke s kojom deli isto biračko telo. SPS ima svoju organsku podršku, solidnu infrastrukturu i harizmatičnog lidera što im omogućava održivost na nacionalnom nivou. Za SPS može biti izazov ukoliko neka od opozicionih stranaka naraste i dođe u poziciju da preuzima glasače vlasti (samim tim i SPS), ali to još uvek nije na vidiku." smatra Klačar. 
 
Sličnog stava je i Dragan Šutanovac, nekadašnji Ministar odbrane i predsednik Demokratske stranke, a danas predsednik organizacije CfSP:
 
"Ne treba očekivati da se SPS utopi u SNS kao što je to učinio Šapićev SPAS, ali očigledno je da će se SPS naći pred velikim problemom i još većim pritiskom ukoliko se istovremeno raspišu izbori za parlament i predsednika Srbije. U tom slučaju SPS će ili imati svog kandidata za predsednika, što SNSu ne odgovara, ili će se SPS naći na objedinjenoj predizbornoj listi cele vladajuće koalicije, što je pak problem za sam SPS" kaže Šutanovac. 
 
Opšti izbori su zakazani za proleće naredne godine, a Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je već i najavio početak izborne kampanje za jesen, najverovatnije novembar. Da li će Socijalisti do tada prelomiti da i ovoga puta samostalno nastupe na izborima, ili će se, po prvi put, naći na 'sveobuhvatnoj' listi oko SNS, znaćemo već za par meseci. 
 
Ne treba zaboraviti ni da su Socijalisti već nekoliko puta bili veliko izborno iznenađenje i 'jezičak na vagi' - 2008 godine kada su napravili koaliciju sa DSom, te 2012 kada je Ivica Dačić postao Premijer i praktično uveo SNS u vlast, raskinuvši koaliciju sa DS. Iako SPS odavno nije 'ona velika partija', sasvim sigurno će imati veliku izbornu i političku ulogu i ovog puta - možda čak i za neke nove koalicije, sa nekim drugim strankama u bliskoj budućnosti.
 
A zašto i da ne? 
 
 
M. Stamenković
 
Foto: Arhiva 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Uprkos povećanim brigama i strahovima oko Kine, Rusija i dalje predstavlja primarnu vojnu pretnju za Ameriku, jer Moskva ima pristup naprednijem naoružanju od Pekinga, saopštio je načelnik Severne komande...


Sirijske vlasti zahtevaju da Turska odmah povuče svoje trupe sa teritorije severnih pokrajina republike, rekao je za RIA Novosti ministar spoljnih poslova Faisal Mikdad. Tako j

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov započeo je učešće u Generalnoj skupštini UN sastankom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. "Ne iskušavajte vašu sreć


Građani nezadovoljni odlukom Prištine o zameni registarskih tablica i dalje protestuju na severu Kosova i Metohije, kod prelaza Jarinje i Brnjak, gde su raspoređene Specijalne jedinice Rosu. Na sever...

Rusija u potpunosti ispunjava svoje obaveze snabdevanja Evrope gasom, rekla je portparol nemačkog ministarstva energije Suzan Ungrad, odbacujući tvrdnje da Moskva vrši pritisak na EU da ubrza puštanje u...


Predložena dopuna zakona o finansiranju Pentagona zahteva od Bele kuće da sankcioniše 35 ruskih građana zbog navodnih kršenja ljudskih prava - uključujući premijera, gradonačelnika Moskve, portparola Kremlja i rukovodioce...


Ostale novosti iz rubrike »