BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Inckova odluka o kažnjavanju za „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“ ujedinnila političke strane Republike Srpske

Inckova odluka o kažnjavanju za „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“ ujedinnila političke strane Republike Srpske
26.07.2021. god.
Jedinstven stav na sastanku najviših zvaničnika i predsjednika svih parlamentarnih stranaka Republike Srpske -odluka Valentina Incka se odbacuje a visoki predstavnik nema legitimitet - poručeno je na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srbskoj.

Od sutra predstavnici Republike Srpske ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama.


Sjednicu je sazvao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je istakao da je na sastanku rasprava bila veoma konstruktivna i da je doneseno nekoliko zajedničkih zaključaka.

- Ne povlači se niko, samo nema uslova za rad u Predsjedništvu BiH, parlametnu BiH i Savjetu ministara BiH - rekao je Čubrilović.

Srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da niovu BiH neće učestvovati u odlučivanju dok se sve ovo ne anulira.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su dva zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru izuzetno važna i da su rezultat današnjeg dogovora predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srbskoj.

Lider PDP Branislav Borenović istakao je da se ova situacija može prevazići ako bude političke volje.

Predsjednik SDS Mirko Šarović rekao je da je potpuno jasno da nikada više predstavnici Republike Srpske neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika.

Predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, istakao je da je na današnjem sastanku lidera parlamentarnih stranaka u Srbskoj pokazano neviđeno jedinstvo lidera političkih stranaka.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić, istakao je da će politički predstavnici iz Srpske braniti legitimitet Republike.

Darko Banjac predsjednik NPS naglasio je da se neće prihvatiti nikakve odluke i nametnuta rješenja.

Predsjednik SPS, Goran Selak, istakao je da su politički predstavnici jedinstveni u odbrani Republike Srpske i da oko toga nema nikakvog spora.

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, istakao je da je sretan što su pokazali da je Republika Srbska iznad stranačkih interesa.

Doneseno nekoliko zaključaka

• Politički predstavnici iz Republike Srpske odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.

• Smatramo da ne postoje uslovi za rad srbskih predstavnika u institucijama BiH - Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara.

• Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnju s njim.

• Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu

• Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima.

Osim Čubrilovića, koji je i lider Demosa, sastanku su prisustvovali predsjednica Srpske Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je i srbski član Predsjedništva BiH, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Vostok/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U istoriji Rusije XIX vek je bio doba kulturnog, političkog i duhovnog uspona. Ruska država je eliminisala poslednje centre robovlasništva i hajdučije na Kavkazu i u srednjoj Aziji, jačajući...


Američke biološke laboratorije koje se nalaze širom sveta ugrožavaju živote desetina miliona ljudi, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. U intervjuu

"Roskosmos" je raspisao tender za sprovođenje istraživačkog rada na proučavanju problematičnih pitanja programa letova sa ljudskom posadom na Mesec. Materijali državne korporacije objavlje


Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS, predstavljen je stručnoj publici i zainteresovanim profesorima i učenicima...

 Likovna radionica Narodnog univerziteta u Vranju avake godine priredjuje izložbe jednom od polaznika koji se najviše istakao u svom radu. Janko Janković je najmlađi polaznik koji je do sada...


Prve količine evrodizela sa biokomponentom otpremljene u Rumuniju


Ostale novosti iz rubrike »