BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD ograničile letove iznad Avganistana zbog „militantne aktivnosti“, dok se bliži rok za povlačenje američkih snaga

RT: SAD ograničile letove iznad Avganistana zbog „militantne aktivnosti“, dok se bliži rok za povlačenje američkih snaga
27.07.2021. god.

Američka savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) zabranila je nacionalnim aviokompanijama letove na malim nadmorskim visinama iznad ratom zahvaćenim Avganistanom, navodeći pogoršanje situacije na terenu.

Hitnom naredbom koja je stupila na snagu u nedelju, FAA je zabranila američkim aviokompanijama da lete ispod 8.000 metara u Regiji letačkih informacija Kabula, koja u velikoj meri pokriva Avganistan, osim ako ne koriste međunarodni aerodrom "Hamid Karzaj" u glavnom gradu.

Ograničenja su stavljena zbog „rizika koji predstavljaju ekstremističke / militantne aktivnosti“ u zemlji, navela je agencija. Nova pravila se ne odnose na američke vojne avione.

Odluka je došla usred sve veće bojazni da će Talibani potpuno preplaviti Avganistan i odvesti ga u dalji haos, dok poslednji američki vojnici napuštaju zemlju. Militanti su poslednjih nedelja ušli u žestoke borbe sa vladinim snagama koje podržava Zapad.

Iako bi američke snage trebalo da se povuku do 31. avgusta, Pentagon je obećao da će nastaviti da pruža podršku avganistanskoj vladi i nakon isteka roka.

Avioni su izloženi raketama, kao i vatri iz streljačkog oružja kada lete na malim visinama.

Militanti su gađali Međunarodni aerodrom "Hamid Karzaj" 2017. i 2018. godine.

U decembru 2020. godine tri rakete su pale u blizini aerodroma, oštetivši jedan avion.

Zapadno vojno prisustvo nije uspelo da donese mir i stabilnost, jer se rat sa Talibanima i drugim pobunjeničkim grupama vodi gotovo dve decenije.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sajjad Hussain/AFP / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sve je više stranaka i političkih objava na društvenim mrežama.


CIK Ruske Federacije je saopštio broj poslaničkih mesta u novom sazivu Državne dume na osnovu rezultata parlamentarnih izbora. Novi saziv će izgledati na sledeći način:

Amerika je okončala eru beskrajnih ratova, rekao je predsednik SAD Džo Bajden na 76. zasedanju Generalne skupštine UN. "Završili smo 20 godina sukoba u Avganistanu i ulazim


Rusija je u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima vlade i rukovodstvom Centralne banke. "Upr

U nedelju, 19. septembra 2021. godine, na Adi Ciganliji u Beogradu, održano je Otvoreno Prvenstvo Srbije u triatlonu na poludistanci – 11TRI G-DRIVE u organizaciji 11Tri triatlon kluba, u...Ostale novosti iz rubrike »