BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Brisel mora pronaći način da stupi u kontakt sa Rusijom uprkos tome što u čitavom bloku nema konsenzusa o tome kako da se nosi sa Putinom, kaže Borelj

RT: Brisel mora pronaći način da stupi u kontakt sa Rusijom uprkos tome što u čitavom bloku nema konsenzusa o tome kako da se nosi sa Putinom, kaže Borelj
30.07.2021. god.

S obzirom na to da su diplomatski odnosi između Moskve i Brisela na istorijski niskoj tački, Evropska unija bi trebalo da traži nove načine za angažovanje sa Rusijom, te bi trebao ozbiljno razmisliti o tome kako najbolje uspostaviti novi dijalog, 
rekao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj. Dodao je da unutar EU postoji mnogo neslaganja oko toga kako postupati s Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom.

„Imali smo mandat Evropskog saveta da napravimo izveštaj koji analizira trenutnu situaciju i izglede za odnos koji je na najnižoj tački za mnogo godina“, rekao je Borelj.

Međutim, Francuska i Nemačka saopštile su nameru da predlože sastanak Putina i predstavnika 27 država članica EU, a koji je predlog potom odbijen.

„Moglo bi se pomisliti da, ako se Džo Bajden sastao sa Putinom, zašto ne bi mogli evropski lideri? Između Bajdena i Rusije postoji Atlantski okean, a za neke evropske zemlje jedino što ih razdvaja od Rusije je granična ograda”, objasnio je on, napominjući da bi EU trebalo da smisli drugi način za postizanje razumevanja sa Moskvom .

„Takođe nisam siguran da je Putinu najprikladniji format gde bi bio okružen sa 27 predstavnika ćlanica EU. Prvo, 27 država moralo bi da se dogovori šta će reći Putinu“, rekao je Borelj.

Njegovi komentari dolaze uprkos sugestijama Rusije da Moskva više nije voljna da sarađuje sa EU u celini i da bi radije razgovarala bilateralno sa svakom pojedinačnom zemljom.

Visoki predstavnik EU je kontroverzna ličnost kada je u pitanju njegov stav o Rusiji. Prošlog februara posetio je Moskvu i imao sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i izgleda da je bio veoma pozitivan u vezi sa samitom. Međutim, po povratku u Brisel, pojedine evrokrate su putovanje nazvali „ponižavajućim“, dok je Borelj napadnut zbog stava, kada je Lavrov EU nazvao „nepouzdanim partnerom“.


Nekoliko dana kasnije, Borelj je izvršio zaokret i kritikovao Moskvu jer nije „iskoristila priliku za konstruktivniji dijalog“, i optužio Ruse da su izabrali „agresiju“ umesto diplomatije.

Naizgled do promene je došlo nakon što je Rio Teras, estonski poslanik u Evropskom parlamentu, napisao pismo u kojem se od predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lejen traži otkaz Borelju. Pismo su potpisala još 73 poslanika.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Dalati Nohra/Handout via REUTERS/ RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sve je više stranaka i političkih objava na društvenim mrežama.


CIK Ruske Federacije je saopštio broj poslaničkih mesta u novom sazivu Državne dume na osnovu rezultata parlamentarnih izbora. Novi saziv će izgledati na sledeći način:

Amerika je okončala eru beskrajnih ratova, rekao je predsednik SAD Džo Bajden na 76. zasedanju Generalne skupštine UN. "Završili smo 20 godina sukoba u Avganistanu i ulazim


Rusija je u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima vlade i rukovodstvom Centralne banke. "Upr

U nedelju, 19. septembra 2021. godine, na Adi Ciganliji u Beogradu, održano je Otvoreno Prvenstvo Srbije u triatlonu na poludistanci – 11TRI G-DRIVE u organizaciji 11Tri triatlon kluba, u...



Ostale novosti iz rubrike »