BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija i Kina povećavaju udeo juana u međusobnoj trgovini, potiskujući američki dolar - kineski ambasador u Rusiji

RT: Rusija i Kina povećavaju udeo juana u međusobnoj trgovini, potiskujući američki dolar - kineski ambasador u Rusiji
30.07.2021. god.

Udeo kineske valute u trgovini između Rusije i Kine se povećao, jer zemlje pojačavaju napore da se odmaknu od američkog dolara kao odgovor na sankcionu politiku Vašingtona, izjavio je kineski diplomata.


Učešće juana u bilateralnoj trgovini zemalja poraslo je sa 3,1% u 2014. na 17,5% u 2020. godini, rekao je kineski ambasador u Rusiji Zang Hanhui novinskoj agenciji "Interfaks".


Prema njegovim rečima, Rusija je poslednjih godina postojano sledila politiku dedolarizacije spoljne trgovine, proširujući upotrebu kineske valute za finansijske proizvode denominirane u renminbiju i koristeći je kao rezervnu valutu poslednjih godina. On je dodao da je juan prepoznat od strane ruske vlade, preduzeća i investitora.

"Ove promene pokazuju inherentnu prednost i potencijal upotrebe juana na ruskom tržištu, beležeći impresivan napredak koji su Kina i Rusija postigle u diverzifikaciji bilateralne trgovine", rekao je ambasador.

On je naglasio da je proširenje korišćenja lokalne valute jedan od ključnih aspekata finansijske saradnje između Kine i Rusije i da se smatra pogodnim za oblikovanje fleksibilnijeg i otpornijeg međunarodnog valutnog sistema.

Kineski juan čini 30,4% sredstava Fonda za nacionalno blagostanje Rusije i 12,8% rezervi Rusije, rekao je ambasador.


U prvoj polovini 2021. godine trgovinski promet između Rusije i Kine iznosio je 63,08 milijardi dolara, što predstavlja rast od skoro 30% u odnosu na prošlu godinu. U poslednje tri godine godišnja bilateralna trgovina premašila je granicu od 100 milijardi dolara. Ambasador je rekao da očekuje da će trgovina Rusije i Kine postaviti novi rekord ove godine.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Jason Lee / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sve je više stranaka i političkih objava na društvenim mrežama.


CIK Ruske Federacije je saopštio broj poslaničkih mesta u novom sazivu Državne dume na osnovu rezultata parlamentarnih izbora. Novi saziv će izgledati na sledeći način:

Amerika je okončala eru beskrajnih ratova, rekao je predsednik SAD Džo Bajden na 76. zasedanju Generalne skupštine UN. "Završili smo 20 godina sukoba u Avganistanu i ulazim


Rusija je u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima vlade i rukovodstvom Centralne banke. "Upr

U nedelju, 19. septembra 2021. godine, na Adi Ciganliji u Beogradu, održano je Otvoreno Prvenstvo Srbije u triatlonu na poludistanci – 11TRI G-DRIVE u organizaciji 11Tri triatlon kluba, u...Ostale novosti iz rubrike »