BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Borelj: Pobeda talibana jasan poraz za Zapad i značajna promena u međunarodnim odnosima, treba izvući pouke

Borelj: Pobeda talibana jasan poraz za Zapad i značajna promena u međunarodnim odnosima, treba izvući pouke
01.09.2021. god.

Pobeda talibana u Avganistanu svedoči o jasnom porazu Zapada, iz čega treba izvući pouku i ne dozvoliti slične akcije u drugim delovima sveta, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj u intervjuu španskoj radio stanici "Onda sero".


"Pre svega, ovo je tragedija za avganistanski narod, ovo je katastrofa. Ovo je jasan poraz za Zapad i značajna promena u međunarodnim odnosima. Iz onoga što se dogodilo, pre svega za Evropu, može se izvući mnogo pouka kako se nositi sa ovim delom sveta koji odbija da prihvati naše vrednosti."

Prema njegovim rečima, Avganistan je izgubljen ne za deset dana, već za deset godina, pošto zapadne zemlje „nisu mogle da pomognu u stvaranju temelja moderne države“.

Borelj se ne slaže sa mišljenjem američkog predsednika Džoa Bajdena da je cilj operacije u Avganistanu prvobitno bila samo borba protiv terorizma. Prema njegovim rečima, zadatak je bio i "stvaranje modernog društva, sa institucijama koje poštuju ljudska prava, posebno žene".

"Moramo naučiti lekciju ... Možemo pomoći, ali ne možemo zameniti", rekao je Borelj.

"Činjenica da su talibani preuzeli zemlju tako brzo znači da oni predstavljaju nešto društveno i kulturno za avganistansko društvo", dodao je on.

Prema njegovim rečima, ovu lekciju treba naučiti, budući da postoje i drugi sukobi u koje su uključene zapadne zemlje, na primer, u Sahelu.

"Možemo žaliti, ali ne možemo poreći da postoji deo društava u nekim zemljama koji kategorički negiraju zapadnu modernizaciju, zapadne vrednosti", rekao je on.

Prema Borelju, "još jednom je dokazano da militarizacija diplomatije ne funkcioniše" i da čak i "najbolje političke ideje ne dolaze sa bajonetima".

Borelj je rekao i da EU kao institucija ne može priznati novi režim, te da to rade samo pojedine države. U ovom trenutku, rekao je on, "institucionalno priznanje ne dolazi u obzir", ali potrebni su kontakti sa talibanima.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veterani 63 brigade se okupili na tridesetu godišnjicu odlaska u vojsku


Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...

Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srbskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srbski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci...


Ne treba ni pomišljati na ugrožavanje bezbjednosti predstavnika srbskog naroda u Predsjedništvu BiH jer bi to bio napad na izbornu volju naroda Republike Srpske, a ne na Milorada Dodika,...

Srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da tužioci Tužilaštva BiH nisu trebali čekati stavove Predsjedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.


Piše Slobodan Stojičević


Ostale novosti iz rubrike »