BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Vučić: Umećemo da zaštitimo našu zemlju, u to nema sumnje

Vučić: Umećemo da zaštitimo našu zemlju, u to nema sumnje
20.09.2021. god.
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu, i da su na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše. Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti, povodom krize na Kosovu i Metohiji, izjavio da je danas jedan od najtežih dana za srbski narod na Kosovu i Metohiji, da to nije pitanje bilo kakve dramatizacije, ali da je situacija ozbiljna i teška.


Predsednik je naveo da postoje dva sporazuma koja se tiču slobode kretanja, iz 2011. i 2016. godine. U Prištini su, kaže, na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše. Ocenio je da tamošnja vlast demonstrira silu, prenosi RTS.

"Još sinoć smo znali da Priština planira pokret specijalnih snaga na sever", istakao je predsednik i podsetio da je to šesti put da upadaju sa oklopnim vozilima, dugim cevima, snajperistima.

Kako je rekao, jutros nešto posle šest časova kosovske snage su prešle na sever KiM, a to je, navodi, šesti put kako se to desilo.

"To je najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugih cevi, više od 20 oklopnih vozila, snajperista postavljenih na mnogo mesta koji su valjda trebalo da, za to imamo dokaze, pokrivaju kuće mladih Srba koji bi se suprotstavili teroru prištinske vlasti i onda su sprovodili akciju za koju su išli toliko daleko da kažu unilateralno, bez ikakvog dogovora sa bilo kim, možda sa svojim mentorima", rekao je Vučić.

Istakao je da su jedinice sa dugim cevima poslate na sever bez saglasnosti načelnika četiri opštine i da se radi o najbrutalnijem napadu oko 350 policijaca koji su došli da rade posao saobraćajne policije. 

Naveo je da se sa Beogradom niko nije dogovarao i da je Beograd jedino upozoravao da to ne čine.

"Kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i kojima je cilj samo da prošire vlast, onda je vrlo teško doći do racionalnog rešenja", rekao je Vučić.

"Skidaju tablice suverene i međunarodno priznate države"
Predsednik Vučić je naveo da su na administrativnom prelazu zaustavili i vozilo iz Vranja sa bolesnicima, i skidali tablice jedne suverene države, jer se njima te tablice ne sviđaju.

Vučić je pokazao i fotografiju ambulantnog vozila iz Vranja koje je, kako kaže, prevozilo bolesnike, a koje je zaustavljeno na administrativnom punktu.

"Pregledali su ljude, a zatim skidali tablice jedne suverene, međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija zato što se njima te tablice ne sviđaju. Kažu pošto mi njima stavljamo stikere, oni će nama da skidaju tablice. Niti to igde piše niti je ikada pisalo niti je to moguće. To ne piše i nije pisalo nikada i nigde", naglašava Vučić.

Ističe da su u Prištini rešili da svoju odluku sprovedu na silu, pa su, kako kaže, ceo dan demonstrirali silu na Jarinju i Brnjaku. 

"Pošto sam video bezbroj netačnih tumačenja u medijima - više nije problem KM ili Priština, to je malo jutros bio problem, sada više ni to nije problem. Problem je i ako naiđe vozilo vranjskih tablica", kaže Vučić.

"Umećemo da zaštitimo našu zemlju"

Aleksandar Vučić je najavio da će se sutra na Sednici saveta bezbednosti razgovarati i o merama srpske strane.

"Nadam se da nećemo morati da preduzimamo naše mere i ekonomske i političke jer to ne bi bilo dobro za ceo region, posebno za naše odnose sa Prištinom", rekao je Vučić.

Zamolio je predstavnike međunarodne zajednice da urazume nerazumne i da ih privedu civilizovanom ponašanju.

"Ukoliko to ne žele, mi ćemo umeti da zaštitimo našu zemlju, u to nema sumnje", naglasio je Vučić.

Rekao je i da će u utorak na sednici Saveta bezbednosti razgovarati i o tome kako i na koji način će snabdevati ljude na severu KiM u otežanim uslovima i kako da im se omogući da normalno žive.

Poručio je Albancima da razne provokacije mogu da probaju, ali da ne traže saglasnost od Srbije za to.

"Ako mislite da treba da se dodvoravam nekome u svetu zato što nam slede izbori, ne znate ni srbski narod, niti mene kao jednog od predstavnika srbskog naroda. Izneo sam istinu i svi to znaju. Ako žele normalne odnose da imamo, odlično, ako ne žele, mi ćemo mir da čuvamo, ali kao što nas ove mere užasno pogađaju, naše mere neće biti bezbolne za drugu stranu, u ekonomskom smislu pre svega", poručio je predsednik Srbije.

"Priština 3.076 dana odbija da formira ZSO" 

Vučić je podsetio na sve što Priština nije ispunila, a trebalo je po odredbama Briselskog sporazumu.

Istakao je i da Priština već 3.076 dana odbija da formira Zajednicu srbskih opština (ZSO), što je predviđeno od 1. do 6. tačke Briselskog sporazuma, navodeći obrazloženje Prištine da može da bude formirana samo ako je u nadležnosti Ustavnog suda.

"Koga briga za to. Kažu mogla bi da bude formirana kao NVO bez ovlašćenja. A kada njihov Ustavni sud kaže vratite zemlju manastiru Dečani oni kažu ne i da je to protviustavno", rekao je Vučić.

Govoreći o pitanju nestalih, za koje je Priština insistirala da bude na stolu tokom dijaloga, Vučić je rekao da je Beograd na to pristao, ali da je onda Priština tražila izuzeće Veljka Odalovića. 

"Priština je na poslednjem sastanku o dijalogu poručila da više neće da razgovara sa nama ni po jednom pitanju osim o pitanju nestalih, a kada smo došli do pitanja nestalih, onda su rekli da ne mogu sa nama da razgovaraju zato što je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović. Onda smo rekli da ostavimo to po strani i da razgovaramo na tehničkom nivou da bismo mogli roditeljima, bilo Srbima ili Albancima, da vratimo kosti njihove dece, da mogu da ih sahrane i ožale kako priliči civilizovanim ljudima", kaže Vučić.

Ističe da su onda predstavnici prištinske strane saopštili da nisu zainteresovani jer ono što su obećali ne mogu da ispune.

"Beskrajno sam sit priča o pozivima obema stranama. Sad pitam one koji o tome pričaju šta je Srbija uradila, čime smo iz ugrozili, koja je to stvar koju smo uradili protiv njih, osim što ih ne poštujemo kao državu, što i nisu", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao sve Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine i da mirno protestuju bez incidenata.

"Srbija mora da bude spremna na dijalog, ali smisao ne vidim" 

Predsednik Vučić je istakao da Srbija uvek mora da bude spremna da razgovara i da ide na dijalog, ali je naveo i da u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga.

Vučić kaže da Srbija uvek mora da bude spremna da razgovara i da u najtežim uslovima i u najtežim okolnostima mora da bude spremna na dijalog.

"Smisao dijaloga u ovom trenutku ne vidim. Ne vidim zato što neko nije objasnio čoveku da ono što, kako mi kažemo entitet ili pokrajina, a oni zemlja ili država, potpiše, da to mora da se poštujete. To ima snagu međunarodno pravnog sporazuma koje je potpisan pod pokroviteljstvom EU", rekao je Vučić i istakao da prištinska strana kaže da to nije bilo legitimno rukovodstvo u Prištini.

"Vi to mrtvi ozbiljni morate da slušate. Neko vam kaže ono što mi se ne sviđa to neću da sprovedem u delo, a ono što mi se sviđa to ću da provodim na silu i to pogrešno tumačeći ili kako ja hoću. Ako neko to može da mi objasni kako je moguće i gde je tu bilo kakva pravda i logika, voleo bih da čujem", rekao je Vučić.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Kako je sve počelo, kako si se zainteresovala za slikarstvo i umetnost? Još u vrtiću sam pokazivala talenat za crtanje kroz razne crteže, stvarane korišćenjem drvenih boja, flomastera. Vaspitačica, pa ...


Vežbe snaga zemalja članica ODKB počele su na jugu Tadžikistana, rekao je za RIA Novosti pukovnik Faridun Mahmalizoda, načelnik pres centra Ministarstva odbrane Tadžikistana. Ranije je komandant C


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je deo zadejstvovanih snaga Vojske Srbije koje se, po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike, nalaze u prvom stepenu...

Prvi krak gasovoda "Severni tok 2" napunjen je tehničkim gasom, te se vrše pripreme za punjenje drugog, navodi se u saopštenju operatera projekta "Severni tok 2" AG. "Završ


Kineska vojska osudila je SAD i Kanadu zbog slanja svojih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, nakon što je Peking izveo vojne vežbe na plaži u obližnjoj provinciji, 


Ostale novosti iz rubrike »