BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Bajden: Amerika okončala eru beskrajnih ratova, upotreba vojne sile treba da bude poslednji instrument

Bajden: Amerika okončala eru beskrajnih ratova, upotreba vojne sile treba da bude poslednji instrument
21.09.2021. god.

Amerika je okončala eru beskrajnih ratova, rekao je predsednik SAD Džo Bajden na 76. zasedanju Generalne skupštine UN.


"Završili smo 20 godina sukoba u Avganistanu i ulazimo u novu eru neumorne diplomatije", dodao je američki lider.


U govoru koji je bio prvi za Bajdena sa govornice UN-a kao predsednika, naglasio je da upotreba vojne sile ne bi trebalo da bude prvi, već poslednji instrument "i ne bi trebalo da bude odgovor na bilo koji problem u svetu".

"Ne sumnjajte, SAD će se braniti i mi smo spremni da upotrebimo silu, ali svaka misija mora biti jasna i ostvariva", dodao je američki lider.

Prema njegovim rečima, Vašington ne traži novi Hladni rat i podelu sveta na blokove i spreman je da sarađuje sa bilo kojom zemljom u rešavanju postojećih problema.Govoreći o povlačenju SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma tokom administracije Donalda Trumpa, Bajden je naglasio da Amerika ostaje posvećena "sprečavanju" Teherana u nabavci nuklearnog oružja.

Istovremeno, prema njegovim rečima, SAD su zajedno sa grupom "Pet + jedan" (članovi Saveta bezbednosti UN plus Nemačka) spremne da diplomatski rade na povratku Irana na poštovanje sporazuma, ako Islamska Republika „postupa na isti način“.

Osim toga, Amerika će diplomatski nastaviti potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva, dodao je Bajden.

U svom govoru, Bajden je napomenuo da Sjedinjene Države zadržavaju pravo da "odlučno odgovore" na sajber napade koji ugrožavaju građane zemlje i interese njenih saveznika.

Osim toga, pozvao je svetsku zajednicu "da se zalaže za prava predstavnika `LGBTQI` zajednice kako bi mogli otvoreno da žive u ljubavi i bez straha, bilo da je to Čečenija, Kamerun ili bilo koji drugi deo sveta".

Američki predsednik završio je svoj govor apelom na svetske lidere da se nose sa izazovima našeg vremena, izgrade bolju budućnost i spase planetu.

"Ništa od ovoga nije neizbežno - to je izbor. Reći ću vam šta Amerika misli o tome. Biramo bolju budućnost. Svi mi, ti i ja, imamo volju i sposobnost da to učinimo boljim. Dame i gospodo , ne možemo sebi priuštiti da gubimo više vremena!", zaključio je Bajden.

Sedmica na visokom nivou 76. zasedanja Generalne skupštine UN-a počela je u utorak i trajaće do 27. septembra.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © UN TV/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veterani 63 brigade se okupili na tridesetu godišnjicu odlaska u vojsku


Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...

Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srbskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srbski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci...


Ne treba ni pomišljati na ugrožavanje bezbjednosti predstavnika srbskog naroda u Predsjedništvu BiH jer bi to bio napad na izbornu volju naroda Republike Srpske, a ne na Milorada Dodika,...

Srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da tužioci Tužilaštva BiH nisu trebali čekati stavove Predsjedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.


Piše Slobodan Stojičević


Ostale novosti iz rubrike »