BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“ predstavljen u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu

Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“ predstavljen u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu
23.09.2021. god.

Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS, predstavljen je stručnoj publici i zainteresovanim profesorima i učenicima u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu. Ovaj savremeni udžbenik namenjen je brzom savladavanju početnog nivoa ruskog jezika za odrasle i studente. Promociji udžbenika, pored predstavnika kompanije NIS i gimnazije domaćina,  prisustvovali su i profesori drugih novosadskih škola i gimnazija, kao i profesori Univerziteta u Novom Sadu.

Kompanija NIS je sa ovom gimnazijom započela saradnju još 2013. godine, organizacijom prve NIS olimpijade iz ruskog jezika. Reč je i o jednoj od dve gimnazije u Srbiji gde je projekat dvojezične, srbsko-ruske nastave, pokrenut 2014. godine uz podršku NIS-a, u okviru programa „Energija znanja“. Tada je u ovoj gimnaziji NIS pomogao adaptiranje i opremanje jednog nastavnog kabineta, a kompanija je tom prilikom školi donirala 20 računara.

Pored toga, od prošle školske godine u nastavu u dvojezičnim odeljenjima uključena su po četiri predavača iz Rusije, na osnovu humanitarnog međudržavnog bilateralnog projekta u oblasti obrazovanja i izučavanja jezika.

Nenad Spasić, profesor ruskog jezika u ovoj gimnaziji i jedan od autora udžbenika, predstavio je prisutnima sadržaj udžbenika i sam proces kreiranja, ističući izuzetnu saradnju sa svim učesnicima. 

Mileta Poštić, autor ilustracija u udžbeniku i profesor na Akademiji umetnosti Novosadskog univerziteta, naveo je da mu je bilo zadovoljstvo što je Akademija umetnosti učestvovala u ovom projektu. 

„Izrada ilustracija je bila zahtevna, ali za mene vrlo inspirativna. Ovo je veoma kvalitetan i jedan od najsavremenijih udžbenika kod nas“, rekao je profesor Poštić.

Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora NIS-a, govorila je o raznovrsnim aktivnostima koje kompanija već skoro deceniju realizuje u domenu popularizacije ruskog jezika u Srbiji.„U ovaj udžbenik je pored znanja uloženo mnogo ljubavi i entuzijazma i zato verujem da će vam biti veoma koristan kao savremeno sredstvo u učenju ruskog jezika“, zaključila je Lakićević.

Od osnivanja bilingvalnih odeljenja u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu,  Aleksinačkoj gimnaziji i Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Novom Sadu, NIS je opremio kabinete za bilingvalnu nastavu i obezbedio računare. Još neke od aktivnosti koje se uz podršku NIS-a realizuju u okviru ovog projekta su kupovina i nabavka udžbenika, knjiga, časopisa na ruskom jeziku, didaktičkih priručnika, softvera za poboljšanje rada u nastavi, omogućavanje pristupa e-bibliotekama, pohađanje seminara za profesore ruskog jezika u cilju usavršavanja njihovih kompetencija za rad u dvojezičnim odeljenjima i drugo.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NIS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Isporuke gasa ruskog energetskog giganta "Gasproma" u zemlje koje nisu iz ZND (Zajednica nezavisnih država) povećale su se za 13,1% od početka godine na 152,2 milijarde kubnih metara, saopštila...


Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić kaže za Glas Srpske da institucijama BiH njenim Ustavom nisu povjerene nadležnosti u oblasti odbrane, pravosuđa i bezbjednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da tokom predstojeće posete Ruskoj Federaciji planira da govori u Državnoj dumi i na televiziji na ruskom jeziku. Šef srpske države


Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da novim rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu, kada je riječ o Cetinjskom manastiru, nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već da je...


Pjongjang je, kako se izveštava, izveo još jedan test naoružanja, pri čemu je japanski premijer Fumio Kišida rekao da je Severna Koreja danas lansirala dve balističke rakete. P


Ostale novosti iz rubrike »