BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Severna Koreja navodi da bi formalno okončanje Korejskog rata bila „glupa ideja“ ako SAD ne okončaju svoju neprijateljsku politiku

RT: Severna Koreja navodi da bi formalno okončanje Korejskog rata bila „glupa ideja“ ako SAD ne okončaju svoju neprijateljsku politiku
24.09.2021. god.

Nije pravo vreme za početak pregovora o okončanju Korejskog rata 1950-1953, jer Vašington mora prvo da odustane od svoje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekao je Ri Tae Song, zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje.


Sedam decenija nakon sukoba, Korejsko poluostrvo je tehnički ostalo u ratnom stanju jer se primirje koje su tada postigli Sever i Jug nikada nije pretvorilo u stvarni mirovni sporazum, dok su odnosi između suseda uvek ostali zategnuti.

Korejski rat između Pjongjanga koji je podržavala Kina, i Seula koji su podržale SAD, postao je jedan od najdestruktivnijih sukoba moderne ere. Trajao je tri godine, a procenjeno je da je s obe strane poginulo pet miliona ljudi, od čega su oko polovina civili. SAD su izgubile 40.000 vojnika, dok je preko 100.000 ranjeno.

Dogovor o formalnom okončanju Korejskog rata neophodan je korak, ali "sve činjenice dokazuju da još nije vreme za proglašenje prekida vatre", rekao je Ri u izjavi koju je objavila severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Prema rečima zvaničnika, te činjenice uključuju testiranje američkih interkontinentalnih balističkih raketa u februaru i avgustu, kao i odobrenje Vašingtona za prodaju oružja svojim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu". On je insistirao da su ti potezi "svi usmereni na nas".

Pjongjang takođe "budno posmatra" novi AUKUS sporazum između SAD-a, Velike Britanije i Australije, čiji je cilj naoružavanje Kanbere podmornicama na nuklearni pogon, dodao je zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje.

Severna Koreja je ove godine izvršila nekoliko velikih testova naoružanja, lansirajući balističke i krstareće rakete, a takođe je dospela na svetske naslovne strane ranije ovog meseca nakon što je ispalila raketu iz voza. Ali, Ri je insistirao da su to "samo mere jačanja odbrambenih sposobnosti" Pjongjanga s obzirom na gore navedene pretnje.

Zvanično okončanje Korejskog rata biće "budalasta ideja sve dok postoji neprijateljska politika SAD prema Severnoj Koreji", koja je i dalje "najveća prepreka" ka tom cilju, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.

Bez bitne promene pristupa Vašingtona, mirovni sporazum između Pjongjanga i Seula mogao bi dovesti samo do "tragičnog rezultata uništavanja strateške ravnoteže u regiji i uranjanja Severne i Južne Koreje u beskrajnu trku u naoružanju", upozorio je on.

Rijevo saopštenje usledilo je kao odgovor na govor predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina na Generalnoj skupštini UN-a ranije ove sedmice, u kojem je ponovio svoj poziv da se formalno okonča Korejski rat.

"Još jednom pozivam zajednicu da mobilizijue svoje snage za proglašenje kraja rata na Korejskom poluostrvu”, rekao je Mun sa tribine UN-a. Razgovori o mirovnom sporazumu trebalo bi da uključe dve koreje, SAD i Kinu, dodao je on.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / KCNA / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veterani 63 brigade se okupili na tridesetu godišnjicu odlaska u vojsku


Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...

Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srbskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srbski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci...


Ne treba ni pomišljati na ugrožavanje bezbjednosti predstavnika srbskog naroda u Predsjedništvu BiH jer bi to bio napad na izbornu volju naroda Republike Srpske, a ne na Milorada Dodika,...

Srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da tužioci Tužilaštva BiH nisu trebali čekati stavove Predsjedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.


Piše Slobodan Stojičević


Ostale novosti iz rubrike »