BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD traže od Kine da smanji uvoz nafte iz Irana

RT: SAD traže od Kine da smanji uvoz nafte iz Irana
03.10.2021. god.

SAD su se obratile Kini u vezi s uvozom sirove nafte iz Irana, pokušavajući da izvrše pritisak na Iran u pregovorima o nuklearnom sporazumu preko njenog najvećeg naftnog klijenta, preneo je Rojters pozivajući se na američke i evropske zvaničnike.


Američko-iranski pregovori o novoj verziji nuklearnog sporazuma koji bi doveo do ukidanja američkih sankcija završili su u ćorsokaku ranije ove godine dok su Iranci glasali za novog predsednika i vladu. Iran je najavio da će se vratiti za pregovarački sto čim vlada preuzme dužnost, ali to se već dogodilo, a pregovori nisu nastavljeni.


"Svesni smo kupovine irankse nafte od stane kineskih kompanija", rekao je američki izvor za Rojters, dodajući: "Koristili smo naše organe zadužene za sankcije da odgovorimo na izbegavanje iranskih sankcija, uključujući one koji posluju s Kinom, i nastavićemo činiti to ako bude potrebno."

"Međutim, mi smo diplomatski pristupili Kinezima u okviru našeg dijaloga o iranskoj politici i smatramo da je ovo, generalno, efikasniji put ka rešavanju naše zabrinutosti“, rekao je izvor.

Evropski izvor rekao je da su bliski odnosi Kine sa Iranom i njihova podrška postali značajna tačka sukoba sa Zapadom.

U međuvremenu, njihovi odnosi postaju sve bliži. Ranije ovog meseca, novi iranski ministar nafte Džavad Ovdži sastao se sa visokim zvaničnikom Nacionalne naftne korporacije Kine kako bi razgovarali o proširenju bilateralnih odnosa.

Kina je najveći trgovinski partner Irana i jedna od retkih zemalja koje još uvek uvoze sirovu naftu iz Irana uprkos američkim sankcijama protiv izvoza iranske nafte.

Najveća azijska ekonomija oduvek je navodila da se protivi jednostranim američkim sankcijama proizvođačima nafte i da će nastaviti kupovati sirovu naftu, posebno od Irana. Iranska prodaja nafte Kini jedan je od poslednjih preostalih izvora prihoda Islamske Republike.


Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AP Photo / Indonesian Maritime Security Agency / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je podržalo Rusiju u osudi tzv. „Samita za demokratiju“ koji će se održati sledećeg meseca, kojeg organizuju SAD, kritikujući to kao izobličenje vrednosti za koje...


Ukazom Federalne agencije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju (Rossotrudničestvo) od 20. novembra 2021. godine, predsednik Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja odlik

Sjedinjene Američke Države, koje tvrde da se priprema „ruska invazija“ na Ukrajinu, imaju za cilj da ponovo potpale sukob u Donbasu sa novom snagom. U tom kontekstu, Rusija treba...


Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv da poseti Srbiju 2022. godine, a datum će biti dogovoren diplomatskim kanalima, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić očekuje da će sljedeće godine sigurno biti organizovan popis stanovništva. Odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića tokom Premijersko


Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin smatra da Kijev ne odustaje od nade da će konflikt u Donbasu rešiti vojnim putem i obećao da DNR to neće dozvoliti. „Donbas je...


Ostale novosti iz rubrike »