BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Karan: Ne pokreće se prijava protiv Dodika, već protiv Republike Srpske i srbskog naroda

Karan: Ne pokreće se prijava protiv Dodika, već protiv Republike Srpske i srbskog naroda
16.10.2021. god.
Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srbskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srbski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci i sudije direktno ruše temelje BiH.

 Karan je u izjavi Srni napomenuo da član Predsjedništva po Ustavu predstavlja srbski narod i Republiku Srpsku i glavni je nosilac i predstavnik suvereniteta srbskog naroda i entiteta kroz instituciju, koja je šef kakve takve države.

 
- Ako neko smatra da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika mora da zna da je pokreće protiv srbskog naroda i Republike Srpske, kao nosioca suvereniteta - naglasio je Karan.
 
Neustavno uspostavljeni tušioci i sudije, istakao je Karan, udarom na Milorada Dodija udaraju na biće i konstrukciju ove države u kojoj srbski narod i entitet Republika Srbska čine njegov glavni kostur.
 
Oni tom inicijativom, istakao je, direktno ruše temelje BiH, direktno gaze biće ove države i učešće jednog suverenog konstitutivnog naroda u ovoj državi, a ne Milorada Dodika.
 
- Mi tražimo hitno ukidanje neustavnog Suda i Tužilaštva radi zaštite integriteta Republike Srpske i srbskog naroda - rekao je Karan.
 
Prema njegovim riječima, zaštita vitalnog nacionalnog interesa i entiteta i ide u prilog tome da ne može biti preglasan narod i entitet, i to je funkcija člana Predsjedništva.
 
- Dakle, udar na člana Predsjedništva je direktan udar na srbski narod i entitet koji su nosioci suvereniteta ovakve državne zajednice kakva postoji - precizirao je Karan.
 
On je ocijenio da se BiH, iako nastala kao država tri konstutivna naroda i dva entiteta, u posljednjih 25 godina transformiše u pravcu politike i htjenja samo jednog naroda.
 
- Bošnjaci bi samo bili zadovoljni kad bi pronašli nekog srbskog Komšića - dodao je Karan.
 
Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih isptupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima, kako se navodi, "iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH".
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je podržalo Rusiju u osudi tzv. „Samita za demokratiju“ koji će se održati sledećeg meseca, kojeg organizuju SAD, kritikujući to kao izobličenje vrednosti za koje...


Ukazom Federalne agencije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju (Rossotrudničestvo) od 20. novembra 2021. godine, predsednik Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja odlik

Sjedinjene Američke Države, koje tvrde da se priprema „ruska invazija“ na Ukrajinu, imaju za cilj da ponovo potpale sukob u Donbasu sa novom snagom. U tom kontekstu, Rusija treba...


Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv da poseti Srbiju 2022. godine, a datum će biti dogovoren diplomatskim kanalima, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić očekuje da će sljedeće godine sigurno biti organizovan popis stanovništva. Odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića tokom Premijersko


Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin smatra da Kijev ne odustaje od nade da će konflikt u Donbasu rešiti vojnim putem i obećao da DNR to neće dozvoliti. „Donbas je...


Ostale novosti iz rubrike »