BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Tamo gde boli: Poljska mora da plaća milion evra dnevno EU dok pravosudni sistem ne uskladi sa standardima

RT: Tamo gde boli: Poljska mora da plaća milion evra dnevno EU dok pravosudni sistem ne uskladi sa standardima
27.10.2021. god.

Evropski sud pravde je saopštio da je naložio Poljskoj da plaća milion evra svakog dana dok svoj pravosudni sistem ne uskladi sa standardima Evropske unije.


Oštra kazna je bila „neophodna kako bi se izbegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrednosti na kojima je ta unija zasnovana, posebno vladavine prava“, saopštio je Sud sa sedištem u Luksemburgu.

Novčana kazna dolazi kao odgovor na kontroverznu odluku poljskog Ustavnog suda, koji je ranije ovog meseca dao prioritet nacionalnim zakonima u odnosu na one koji potpadaju pod Evropski sud pravde.

Varšava i Brisel su u sukobu otkako je nacionalistička partija Pravo i pravda došla na vlast u Poljskoj 2015. godine, snažno se protiveći politici EU o migracijama, LGBT pravima i klimatskim promenama, između ostalog. EU okrivljuje aktuelno poljsko rukovodstvo za narušavanje kontrole i ravnoteže u pravosuđu u istočnoevropskoj zemlji od 38 miliona stanovnika, kao i za pokušaj da pravosudni sistem preuzme pod političku kontrolu.

Evropska komisija već uskraćuje Poljskoj grant od 36 milijardi evra za obnovu nakon pandemije, a nova novčana kazna Evropskog suda pravde je još jedan pokušaj Brisela da Varšavu dovede pred svršen čin.

Aleksander De Kro, premijer Belgije, takođe se osvrnuo na tekući spor sa Poljskom, rekavši da „ne možete da punite džepove sa svim tim novcem, a da odbacujete vrednosti“.

On je takođe odgovorio na nedavne komentare poljskog premijera Mateuša Moraveckog, koji je sugerisao da bi EU mogla da započne „treći svetski rat” zbog svojih razlika sa Poljskom i obećao da će njegova zemlja braniti svoja prava „svim oružjem koje nam je na raspolaganju ako se to desi.

Prema De Krou, njegov poljski kolega se „igrao vatrom kada je vodio rat sa našim evropskim kolegama iz unutrašnjih političkih razloga”.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Francois Lenoir / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Uskoro će biti otvoreno predstavništvo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u Beogradu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin tokom razgovora sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.


Pogoršanje diplomatskog sukoba u Evropi jedno je od ključnih pitanja o kojima će se razgovarati tokom razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena, navodi...

Rusija je prvi put rasporedila raketni sistem "Bastion" na ostrvu Matua u Tihom okeanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "Bastion" je mobilni odbrambeni sistem koji može da gađa brodove. ...


Evropa se možda vraća u situaciju vojne konfrontacije, a NATO potpuno odbija da sasluša sve ruske predloge za deeskalaciju tenzija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svesna značaja pružanja podrške u nastavku borbe protiv pandemije izazvane korona virusom, kao i brige o zdravlju zajednice, kompanija NIS donirala je pijaću vodu „Jazak“ zdravstvenim ustanovama širom Srbije....


Bilateralna saradnja Moskve i Beograda je višestruka, dinamično se razvija u različitim oblastima, uključujući i vojnu, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na radnom sastanku sa ministrom unutrašnjih...


Ostale novosti iz rubrike »