BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Više od 5.000 tona vanzemaljske prašine padne na Zemlju svake godine

RT: Više od 5.000 tona vanzemaljske prašine padne na Zemlju svake godine
10.04.2021. god.

Naučnici u Francuskoj utvrdili su da 5.200 tona vanzemaljskih čestica prašine iz kometa ili asteroida svake godine stigne na Zemlju i čine glavni izvor vanzemaljske materije na našoj planeti.


Tokom skoro 20 godina, tim istraživača, predvođen Žanom Dupratom iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), sakupljao je vanzemaljske čestice sa francusko-italijanske antarktičke stanice - veličine od 30 do 200 mikrometara kako bi izmerio prosečnu godišnju količinu koja padne iz svemira..

Iako je oduvek bilo poznato da vanzemaljska prašina svake godine padne na našu planetu, bilo je teško odrediti koliko. Podaci prikupljeni sa Antarktika tokom dve decenije doprineli su da se to utvrdi.

Istraživači su zaključili da oko 5.200 tona vanzemaljske prašine godišnje stigne do zemlje, od čega se procenjuje da 80% dolazi od kometa , a ostatak od asteroida - nebeskih tela nalik stenama. Duprat i njegov tim tvrde da vanzemaljska prašina predstavlja glavni izvor vanzemaljske materije na našoj planeti, daleko ispred većih objekata poput meteorita.

Istraživanje, koje će biti dostupno u časopisu "Earth & Planetary Science Letters" od 15. aprila, pomaže naučnicima da bolje razumeju ulogu vanzemaljske prašine u snabdevanju vodom naše planete i drugim materijalima.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NASA/Christopher J. Cassidy/Handout via REUTERS. / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kineska letelica "Zurong" sletela je na Mars u planiranoj zoni u prvoj misiji Kine na Crvenu planetu, 


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović,  gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko i pokrajinski sekr

Članovi posade Međunarodne kosmičke stanice čestitali su stanovnicima Zemlje Dan pobede, objavio je „Roskosmos“. „D


Srbska naučnica Gordana Vunjak-Novaković je za inovativni doprinos u biomedicini izabrana za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače za ovu godinu, objavio je u Minhenu Evropski zavod za patente...


Federalni centar za zdravlje životinja, podređena institucija "Roselhoznadzora", pustio je prvu seriju ruske vakcine Karnivak-Kov za prevenciju koronavirusa kod životinja u količini od 17 hiljada doza, rekla je novinarima...


Ostale novosti iz rubrike »