BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Rusija se povlači iz projekta Međunarodne kosmičke stanice od 2025. godine

Rusija se povlači iz projekta Međunarodne kosmičke stanice od 2025. godine
18.04.2021. god.

Rusija će se povući iz projekta Međunarodne kosmičke stanice (MKS) za četiri godine, saopštio potpredsednik vlade Jurij Borisov u za TV kanal „Rusija 1“.


Odluka je doneta na sastanku sa predsednikom 12. aprila, na Dan kosmonautike.


Ruska kosmička agencija "Roskosmos" je saopštila da su moduli MKS-a iscrpili svoj radni vek.

„Imamo radni period na stanici dogovoren sa našim partnerima na MKS-u  do 2024. godine. Nakon ovog perioda, odluka će biti doneta na osnovu tehničkog stanja modula stanice, koji su u osnovi iscrpeli svoj vek trajanja, kao i naših planova za razmeštanje nacionalne orbitalne stanice nove generacije“, saopštila je pres služba "Roskosmosa", prenose RIA Novosti.

Rusija će nastaviti radove na svojoj stanici. Šef Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev je na sastanku prezidijuma akademije rekao da početak finansiranja projekta očekuje nakon 2025. godine.

Pre toga, potrebu za stvaranjem nove stanice zbog tehničkih problema na ruskom segmentu MKS-a saopštio je direktor leta Vladimir Solovljev. Tamo su pronađene pukotine kroz koje izlazi vazduh. Oni su zapečaćeni, ali malo curenje se nastavlja.
Posle 2025. godine Sololjev je predvideo lančane probleme na segmendima MKS-a.

U oktobru je Sololjev otkrio izgled nove ruske orbitalne stanice. Planirano je da sadrži najmanje pet modula. Stanica je dizajnirana sa otvorenom arhitekturom i neograničenim životnim vekom. Razvoj vrši raketno-kosmika korporacija "Energija".

Projekat MKS-a uključuje 15 članova, od kojih je pet glavnih: Rusija, SAD, Kanada, Japan i Evropska kosmička agencija. Izgradnja stanice započeta je 1998. godine, a prva stalna ekspedicija započela je sa radom 2000. godine.

Prema podacima kompanije "Energija", operatora ruskog segmenta stanice, ukupni troškovi izgradnje i upravljanja MKS-om na kraju 2016. procenjeni su na 121,6 milijardi dolara. Rusija je za projekat platila manje od deset odsto ukupnog iznosa, ali je prema međunarodnim ugovorima dobila pristup korišćenju oko trećine svojih resursa. Godišnji troškovi održavanja stanice su do pet milijardi dolara godišnje. U početku je bilo planirano da stanica radi do 2015. godine, a zatim je dva puta produžen period njenog rada: do 2020. i 2024. godine.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/Sergeй Kudь-Sverčkov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kineska letelica "Zurong" sletela je na Mars u planiranoj zoni u prvoj misiji Kine na Crvenu planetu, 


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović,  gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko i pokrajinski sekr

Članovi posade Međunarodne kosmičke stanice čestitali su stanovnicima Zemlje Dan pobede, objavio je „Roskosmos“. „D


Srbska naučnica Gordana Vunjak-Novaković je za inovativni doprinos u biomedicini izabrana za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače za ovu godinu, objavio je u Minhenu Evropski zavod za patente...


Federalni centar za zdravlje životinja, podređena institucija "Roselhoznadzora", pustio je prvu seriju ruske vakcine Karnivak-Kov za prevenciju koronavirusa kod životinja u količini od 17 hiljada doza, rekla je novinarima...


Ostale novosti iz rubrike »