BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Iz Srpske upozorenje - Ustavni sud BiH političko sredstvo Bošnjaka (Video)

Iz Srpske upozorenje - Ustavni sud BiH političko sredstvo Bošnjaka
09.10.2021. god.
Političko Sarajevo koristi Ustavni sud BiH za nametanje nadležnosti BiH.

 Krenulo se u opšti napad na Republiku Srpsku i na to se ne može ćutati, poručuju iz SNSD-a.

Formirani su ekspertski timovi iz različitih oblasti, čiji je cilj očuvanje Republike Srpske kroz institucije, prvenstveno Narodnu skupštinu.
 

Godinama je visoki predstavnik bespravno, vanustavno i vandejtonski prenosio nadležnosti sa Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu, kaže srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ukupno je prenio 140 takvih odluka, a da na to nije imao pravo. Smatra da je vrijeme da se tome stane u kraj i da se prenesene nadležnosti vrate Srbskoj.

Zbog toga, formirane su ekspertske ekipe, koje se bave pitanjima odbrane, prava , finansija, novog ustava Srpske i načinom na koji odgovoriti na besprvno nametnute odluke i zakone visokog predstavnika.

- Nećemo ništa raditi van Ustava BiH. Mi ne dovodimo teritorijalni integritet BiH u pitanje. Saglasnost koju je Republika Sroska dala za formiranje Oružanih snaga, VSTS i vezane za indirektne poreze biće povučene, proglašene ništavnim i stavljene van snage - naglasio je Dodik.

Iz SNSD-a poručuju da će biti pozvani i konsultovani svi politički akteri u Republici Srbskoj na pripremi pravne zaštite. U narednim mjesecima mogu se očekivati aktivnosti, ne samo političara, već i naroda. Kažu, devastacija i omalovažavanje Srpske, koji ne mogu da prođu posljednjih mjeseci na drugim institucijama, mogu putem Ustavnog suda BiH, što koristi političko Sarajevo.

- Ustavni sud na bilo čiju apelaciju može da reaguje i da kaže: Eto, nije više vaše. Zato mislim da je posljednji trenutak da damo odgovor. Mislimo da su začuđujući ovi posljednji potezi oko šuma, zemljišta, vojne imovine i koncesija, prvenstveno na Gornju Drinu. Mi ne možemo da ćutimo i mislimo da će biti velikih reakcija iz Republike Srpske. Za sada su političke, a onda moraju biti zakonodavne - istakao je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD.

Da je Ustavni sud BiH sredstvo u rukama političkog Sarajeva, potvrđuje i izjava federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, kaže Radovan Kovačević, savjetnik srbskog člana Predsjedništva BiH. Čampara je, podsjećamo, zatražio od Ustavnog suda da pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za funkciju člana Predsjedništva.

- Smiješno je i skandalozno da neko tvrdi da politička izjava i zalaganje za vraćanje u okvire Ustava predstavlja antiustavno djelovanje i nešto što Ustavni sud treba da osudi. To su političke igre političkog Sarajeva, političkih Bošnjaka i nešto što nema veze sa realnošću - naveo Kovačević.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da Republika Srbska nikada nije imala veću šansu da vrati otete nadležnosti i poništi antidejtonsko i antiustavno djelovanje visokih predstavnika međunarodne zajednice.

- Ono što su Milorad Dodik i SNSD godinama tvrdili i svojom politikom dokazivali, a to je da BiH ne može živjeti i funkcionisati ukoliko se ne poštuje volja legitimnih predstavnika dva od tri konstitutivna naroda, konačno je doprlo do svijesti značajnog dijela međunarodne zajednice. Srbija, Rusija, Kina, te značajan broj zemalja Evropske unije, uključujući i Hrvatsku, javno ili prećutno podržavaju Dodikovu namjeru da Republici Srbskoj vrati otete nadležnosti i da političko djelovanje svih u BiH svede u okvire dejtonskog Ustava - tvrdi Košarac.

U nedostatku bilo kakve odgovornosti i stvarnog posla, iako ima njih nekoliko, Čampara smišlja ono što je u Sarajevu zvučno, jer nema više ni stranku, a ni naznaku neke kandidature za naredne izobre, smatra poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić. Kaže bilo kakvo ućutkivanje i iskrivljivanje volje srbskog naroda, koje bošnjački politički korpus neprestano pokušava neće donijeti ništa dobro BiH.

- Bilo kakvo pravno nasilje nad voljom građana iz Republike Srpske, a to svakako jeste ukoliko na bilo koji način pokušaju eliminisati srbskog člana Predsjedništva u BiH Milorada Dodika, donijelo bi nesagledive posljedice. Podsjećam gospodu iz Sarajeva da Republika Srbska ima svoje institucije i predstavnike u zajedničkim institucijama i sve to zagarantovano Dejtonskim sporazumom. A ako nastave ovako da rade predstavnici bošnjačkog naroda kao što rade sada - taj razgovor je sve dalji a mirno razdruživanje sve bliže - istakla je Vulićeva.

U SNSD-u kažu da je pravičan potez vraćanje na dejtonski okvir i da imamo samostalnu Republiku Srpsku u dejtonskoj BiH.

Poručuju da će istrajati na tome da se ova stranka bavi kapitalnim političkim pitanjima jednako kao i ekonomijom, koja je ključna, jer to znači i podršku radu Vlade i nadležnih institucija.

 

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Najviši ukrajinski diplomata u Berlinu zahteva da Nemačka plati za ono što on opisuje kao krađu neprocenjivog nasleđa iz zemlje od strane nacista tokom Drugog svetskog rata, kao i...


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da Zapad razume na čijoj će strani biti Belorusija u slučaju rata negde na granici sa Rusijom. „Oni savršeno razumeju, ako pokrenu rat ...

EU i NATO moraju ukazati Moskvi da će se u slučaju eskalacije na rusko-ukrajinskoj granici suočiti sa posledicama, izjavio je letonski premijer Krisjanis Karins. Prema njegovim rečima, sada u Ev...


Nemačka vlada je pozvala Kongres SAD da ne uvodi sankcije "Severnom toku 2", uz napomenu da gasovod ne predstavlja pretnju za Ukrajinu. „Zabrinuti smo da će obnovljene jednostrane

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Moskvu da deeskalira situaciju rusko-ukrajinskoj granici, ističući da alijansa ostaje otvorena za interakciju. „Kada


Lider talibana održao je svoje prvo televizijsko obraćanje otkako je grupa preuzela vlast u Avganistanu sredinom avgusta. Zarekao se da se neće mešati u poslove drugih zemalja i zatražio...


Ostale novosti iz rubrike »