BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Poljska će biti kažnjena zbog osporavanja primata prava EU, upozorava predsednmik EK, nakon što je Varšava navela da je Brisel lišen demokratije

RT: Poljska će biti kažnjena zbog osporavanja primata prava EU, upozorava predsednmik EK, nakon što je Varšava navela da je Brisel lišen demokratije
19.10.2021. god.


Predsednik Evropske komisije je upozorila da će se Poljska suočiti sa kaznama zbog svog poteza da zakon EU učini podređenim nacionalnim zakonima, nakon što je sud u Varšavi podržao vladin stav o jurisdikciji Brisela.

Obraćajući se danas Evropskom parlamentu u Strazburu, predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lejeen rekla je da postoje tri opcije koje su na raspolaganju EU nakon što je Poljska osporila primat zakona EU nad njenim nacionalnim pravom.


„Ova presuda dovodi u pitanje temelje Evropske unije. To je direktan izazov jedinstvu evropskog pravnog poretka”, navela je ona, dodajući da su pažljivo razmotrili odgovor, nakon što je Ustavni sud Poljske presudio da su delovi evropskog prava nespojivi sa Ustavom Poljske.


Fon der Lejenova je rekla da su prva opcija takozvane povrede zakona, koje bi mogle dovesti do novčanih kazni. Drugo, Brisel bi mogao uskratiti pristup fondovima EU Poljskoj. Treće, EU bi mogla suspendovati određena prava Poljske u bloku, uključujući pravo glasa, prema članu 7. Ugovora o Evropskoj uniji.

Nakon Lejenove, govorio je poljski premijer Mateus Moravecki, te branio potez svoje zemlje izjavivši da je on za „evropski univerzalizam, ali da kažemo ne evropskom centralizmu“. Neki članovi parlamenta osudili su poljskog lidera nakon njegovog govora.

Govoreći ranije, luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn upozorio je da bi kraj vladavine prava značio kraj Evrope.

"Evropa će umreti od takvog razvoja. Evropa je izgrađena na demokratiji, slobodi, poštovanju i vladavini prava."

Nemački ministar Majkl Rot je izjavio da ne može biti kompromisa po tom pitanju.

"Na kraju takvog dijaloga mora postojati jasno priznavanje onoga na šta smo se svi obavezali kada smo pristupili Evropskoj uniji. Ne može biti posebnih dogovora."

Juče je poljski premijer upozorio da EU postaje "centralno upravljani organizam kojim upravljaju institucije lišene demokratske kontrole". Ranije ovog meseca, varšavski sud presudio je da su oblasti ugovora EU nespojive sa poljskim zakonima i da nacionalni zakoni treba da imaju prednost, podržavajući Vladu Moraveckog.

Poljska nacionalistička partija Pravo i pravda i EU često su se sukobljavali posljednjih godina, između ostalog i oko takozvanih slobodnih zona bez LGTKQ u zemlji i veze između vladavine prava i pristupa sredstvima EU za oporavak nakon pandemije .

Varšava je ponovila da želi da ostane u EU.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ronald Wittek/Pool via REUTERS / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američka administracija priprema plan osmišljen da spreči moguću „rusku agresiju“ na Ukrajinu, izjavio je američki predsednik Džo Bajden. „Ono što radim je razvijanje onoga što s


Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će održati dug razgovor sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o pitanju Ukrajine, istovremeno insistirajući da neće prihvatiti nikakve „crvene linije“ iz...

Uskoro će biti otvoreno predstavništvo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u Beogradu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin tokom razgovora sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.


Vašington je zabrinut zbog planova beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da poseti Krim i prizna rusko poluostrvo, izjavila je pomoćnik američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland.

"EU pokušava da uloži napore da izbegne krizu na granici Ukrajine i Rusije i smatra važnim da jasno stavi do znanja da će svaka agresija na Ukrajinu imati odlučne...


Presnosimo deo izlaganja generalnog sekreteara NATO-a na samitu ministara spoljnih poslova zemalja članica povodom situacije oko Ukrajine


Ostale novosti iz rubrike »